Hoppa till innehåll

Nu inleds veckan som rymmer 14 radioverk, 19 internationella filmer, över 20 regissörsbesök, 35 svenska premiärer och 55 unikt utvalda dokumentärer! 

I år har Tempo gjort det lättare att inte behöva välja mellan vad du vill se. Med Tempos Festivalpaket 4 för 3 får du automatiskt den sista biljetten på köpet när du köper fyra vid samma tillfälle! Ändå svårt att veta vad du vill se? Läs vår unikt framtagna programguide och leta dig fram till vilken festivalpersonlighet just du är!

Karta och adresser till biografer och lokaler hittar du här.

1. Festivalfestaren
Tempo älskar musik, dans och mingel lika mycket som vi älskar film! För dig börjar veckan redan ikväll med bubbel och invigningsfest på  glamourösa Rival när Axel Danielsons och Maximilien van Aertrycks Sundance-prisade film And the King Said What a FANTASTIC MACHINE får svensk galapremiär! Återhämtning på tisdag kl. 13 med kafébio på Årsta Folkets Hus Bio som visar Luke McManus musikaliskt essäistiska Dublin-skildring North Circular

onsdag kl. 18 bjuder Folkets Bio in till kortfilms-AW på Zita med Ellen Fiskes och Ellinor Hallins Guldbaggevinnare Little to Big.

Torsdag kl. 20.15 blir det colombianskt glitter, mörker och mystik när Cinema Queer presenterar Theo Montoyas Anhell69 följt av en klassisk bar-take-over på Holly Bush (Götgatan 82)!

fredag väntar finsk festkväll med Einari Paakkanens lyriska Karaoke Paradise kl. 18 på Finlandsinstitutet med efterföljande karaokebar!

Trött och nostalgisk på lördag? Dags för dokumentären Ola Magnell  Den motvillige rockpoeten på Biograf Reflexen kl. 18.30 som firas med konsert av bl. a. Thomas Andersson Wij och Marie Bergman!

Luta dig sen tillbaka på söndag k. 14 i cocktailbaren på Biblioteket Live där de tio ljuddokumentärerna i Short Dox Radio spelas. Tänk om alla veckor fick vara som en festivalvecka.

2. Samhällsdebattören
Tempo tackar aldrig nej till ett samhällsfördjupande samtal om film. Därför dyker du på tisdag kl. 17.30 ner i hjärtat av den kanadensiska guldrushens historia när underfundiga Keno City – The Wild Gold visas och gästas av regissören Jonny von Wallström.

Onsdag kl. 18 blir det Grymma tider – vårdarbetets sånger, en motståndskraftig musikalisk protest mot effektiviseringspolitik som visas med efterföljande samtal mellan regissören Susanna Helke, Mari Huupponen från fackförbundet Kommunal och journalisten Alexandra Pascalidou. Torsdag kl. 17.30 fördjupar du dig i dagens identitetsdrivna konsumtionskultur när Girl Gang visas och regissören Susanne Regina Meures efteråt samtalar om filmen. 

Fredag kväll kl. 20.30 följer belgiske Alain Kassandas Colette and Justin, ett vackert personligt porträtt över hans kongolesiska farföräldrar och kolonialismens konsekvenser.

Lördag mjukstartar med frukostbio 10.30 på Årsta Folkets Hus Bio som visar Hanna Heilborns Rosornas by, om en romsk bys kamp för skolskjuts. Sen är du uppladdad för ManifestoAngie Vinchitos kryptiska kollage av youtubeklipp inifrån barnens vardag i Ryssland som visas på Biblioteket Live 14.00 följt av ett panelsamtal mellan Stefan Ingvarsson, analytiker på Centrum för Östeuropastudier, Helena Hörnfeldt, docent i etnologi och Rebecka Bülow, litteratur – och filmskribent.

Söndag avslutas festivalveckan på Centrum för fotografi med utställningen Ukrainian Warchive där Tempo bjuder in till specialarrangerat samtal mellan curatorn Emine Ziyatdinova och inbjudna ukrainska fotografer.

3. Quirky konst-doku-lovern
För dig som gillar det där udda som man inte får se på TV en vanlig veckodag så har Tempo det perfekta utbudet! Inled veckan tisdag 7 mars kl. 18 med Alexander Rynéus visuellt nydanande industrifilm Glitterfabriken med efterföljande regissörssamtal på Bio Aspen.

Onsdag 8 mars kl. 19 rekommenderar vi Sanne This An Eternity of You and Me som bjuder på något så ovanligt som en indiefilm-feelgood-dokumentär om svårigheten att få barn. Torsdag 9 mars kl. 18 är det dags för Four Journeys, den egensinnige Louis Hothothots vilt kreativa och personliga berättelse om att födas som barn nummer två under Kinas ettbarnspolitik.

fredag prövar du gränserna för det visuella berättandet kl. 19.30 när Mia Engberg presenterar Secrets of the Sun – en helt svart film som kommer ur regissörens forskningsprojekt om visuell tystnad.

lördag lämnar du filmen helt och börjar med att besöka Tempos Sound Sauna på Finlandsinstitutet där du kan lyssna på radiodokumentärer samtidigt som du bastar. Vandra sen vidare till den nystartade teaterscenen Konträr där scenkonstnären Amina Szecsödy kl. 15 leder samtalet Vad är dokumentär scenkonst? På kvällen avrundar du med att se Szecsödys genreöverskridande föreställning Mean Time kl. 20. Tänk vad mycket nya intryck en festival kan rymma på kort tid!

4. Armchair explorer
Gillar du äventyr men också att vara hemma? Inga problem, med Tempos festivalerbjudande Kombo får du till priset av endast 360 kr två fysiska biljetter och ett veckopass till den digitala festivalen på strömningstjänsten Draken Film!

måndag kan du mysa i soffan och sträckkolla korta dokumentärer när Tempo Short Award släpps! Onsdag vågar du dig ner till biograf Victoria där The Visitors, Veronika Liškovás spänningsförhöjda film om antropologen Zdenkas resa till Svalbard, visas kl. 20 med efterföljande regissörsstamtal. Torsdag 9 mars kan du ha TV-dinner och samtidigt besöka Grönland när Lars Henrik Ostenfelds Into the Ice (bilden) släpps på Draken Film, en hisnande äventyrsresa med tre glaciologer.

Lördag morgon blir det frukostfilm när Nahuel Lopez Dear Memories kommer upp på Draken Film kl. 10. Följ med den världsberömde och alzheimerdrabbade fotografen Thomas Hoepker på en minnenas roadtrip genom USA. Söndag utnyttjar du din andra biobiljett och varvar ner vid kl. 17 på Victoria med Danilo do Carmos och Jakob Kreses vackra, böljande Lo Que Queda en el Camino som skildrar Lilian när hon tillsammans med sina fyra barn tar sig från Guatemala till amerikansk-mexikansk gränsen. Avsluta veckan genom att följa med på Lilians makalösa resa.

Följ guiden, plocka fritt mellan filmerna eller besök vårt festivalcenter på Scandic Malmen och få personliga tips om vad just du ska se!

Alla filmer går också att läsa mer om här på hemsidan.

Karta och adresser till biografer och lokaler hittar du här.

Fler nyheter

Spetsa öronen och slut ögonen

Kan dokumentärt berättande ske med enbart ljud? Vi säger självklart ja! För andra året i rad bjuder Tempo Dokumentärfestival in till en dag i ljudets ära. Mona Abbasnejad är redaktör för Tempos ljudprogram och lyfter dokumentärens förmåga att påverka.– Jag …