Nyheter

Anmälan öppen för Tempo Pitch – med höjd prissumma!

Anmäl ditt projekt idag och vinn 90.000 kronor!
Tempo Pitch vänder sig till professionellt verksamma producenter/regissörer som har producerat minst en film som distribuerats på biograf, TV eller VOD. Projektet skall vara i tidigt skede och mynna ut i en långfilm. Priset är 90000 kronor i utvecklingsmedel och finansieras av Filmregion Stockholm-Mälardalen, SVT Dokumentär och Svenska Filminstitutets dokumentärfilmskonsulenter.

Anmälan består i en projektbeskrivning på max två sidor, budget, finansieringsplan, cv med filmografi (för producent och regissör) och rörliga bilder. Deadline 22 december 2017.

Läs om hur du anmäler dig och reglerna för Tempo Pitch här.

Maila ditt bidrag till Melissa Lindgren och/eller Johanna Prack 

Short Dox Radio – 5000 kronor till bästa korta radiodokumentär! 

Du har den. Berättelsen som är max 3 minuter från din verklighet. Berättelsen ingen hört förr. 

Vi söker Sveriges bästa korta radiodokumentärer i det korta formatet.  Ge oss din syn på verkligheten och vinn 5000 kronor! De nominerade bidragen spelas upp på Tempo Dokumentärfestival 5-11 mars 2018 och vinnaren blir direktkvalificerad till den nordiska Short Dox-tävlingen i Norge. 

Priset är instiftat av professor Bengt Bok, StDH i samarbete med Tempo Dokumentärfestival. 

Skicka ditt bidrag till melissa.lindgren@tempofestival.se Deadline 14 januari 2018. 

Fresh Dressed näst på tur i RASERIETS filmklubb

I samarbete med podden RASERIET och Kulturhuset Stadsteatern presenterar Tempo en höst fylld av hip hop-dokumentärer och samtal. RASERIETS FILMKLUBB kommer visa 5 filmer på Klarabiografen och är en del av utställningen Folkmusik 2.0 – svensk hip hop remixad.

Näst på tur är Fresh Dressed av Sacha Jenkins (2015) som visas 20 nov kl 18.30.

Från bomullsplantagen i söder till 70-talets Harlem och Bronx. Fresh Dressed är filmen om det urbana modets väg från gatan till de stora varuhusen. När hiphopen föds handlar allt om att vara »fresh« och ens sociala status kan mätas i skosnörenas tjocklek. Med sin originalitet och swagger, erövrade den urbana kulturen både musikscenen och de stora modeshowerna. Samtidigt intog en ny, svart självmedvetenhet popindustrin. I en blandning av ikoniskt arkivmaterial och intervjuer med rappare och designers ser vi bland andra Pharell Williams, Nas och André Leon Talley.

Efter filmvisningen samtalar RASERIETs Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby med inbjuden gäst.

28 november, 18.30
Klarabiografen, Kulturhuset Stockholm
Läs mer och köp biljetter här!

Kommande visningar och samtal:
11/12 – Say My Name (Nirit Peled, 2009)
Samtal: Mama In The Rap Game

23/1 – Pixadores (Amir Escandari, 2014)
Samtal: Vems stad?

Anmälan till Tempos talangpris nu öppen!

Välkommen att anmäla din film till Tempos talangpris New Doc! Priset är på 40 000 kronor och tilldelas en ny lovande regissör. Priset har ingen åldersgräns eller längdkrav. Deadline för anmälan är 13 november.

New Doc delas ut i samarbete med Filmbasen/Film Stockholm, FilmCloud/Kultur i Väst, Film i Dalarna, Film i Öst, Filmpool Jämtland, Filmpool Nord och Kultur i Halland – Film.

Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 5–11 mars, 2018. Priserna delas ut lördagen den 10 mars.

Läs reglerna här!
Anmäl dig här!

Röj, sprit och punk på sommarens sista visning!

Sommarens sista utomhusvisning sker på Finlandsinstitutets innergård och blir en tillställning av sällan skådat slag. Mangel, röj, stök, och en massa punk! Fritt inträde men OSA krävs, se länk nedan. Visningen sker i samarbete med Punx 44 och Finlandsinstitutet.

Kl 19:00 Mingel med DJ och sprit
Kl 20.30: Filmstart
Kl 22.00: Allmänt röj med DJ Kaaos och Varjo (och sprit)

The Punk Syndrome (2012) skildrar bandet med samma namn vars medlemmar lever med autism eller Downs syndrom. Genom musiken får de utlopp för sin frustration över gruppboenden, svårigheter de möter i vardagen och samhällets förtryck, och publiken älskar dem! De spelar världen över och gör bejublade framträdanden bland annat på SXSW i Texas.

OBS! Begränsat antal platser, osa via länken:
https://www.lyyti.fi/reg/The_Punk_Syndrome_0640

Adress: Snickarbacken 4, 111 39 Sthlm (T-bana Östermalmstorg)

Lisa Taube ny verksamhetsledare på Tempo Dokumentärfestival

Tempo Dokumentärfestivals styrelse är glada att kunna offentliggöra att Lisa Taube blir ny verksamhetsledare för festivalen. Styrelsen välkomnar Lisa till organisationen och ser fram emot att med henne fortsätta den positiva utvecklingen och tillväxten av festivalen.

Ordförande Yvonne Rock:
”Det är med stort nöje som styrelsen meddelar rekryteringen av Lisa Taube. Vi var väldigt glada över att se så många kvalificerade ansökningar till tjänsten och vi är övertygade om att Lisa är extremt kapabel att arbeta tillsammans med oss för att föra organisationen framåt och utvecklas på nya spännande sätt.”

Lisa Taube har under de senaste tio åren arbetat som fristående konsult för internationell finansiering och projektledare för filmrelaterade projekt. Lisa har mångårig erfarenhet i branschen och har tidigare också varit Koordinator för Mediadesk Sverige, Vice VD på produktionsbolaget Atmo och Föreningssekreterare på Filmproducenternas rättighetsförening.

Lisa Taube:
”Det dokumentära berättandet känns skriande viktigt idag när sanning och fakta verkar ha blivit förhandlingsbart. Det ska bli otroligt spännande att fortsätta driva Tempo Dokumentärfestival vidare!”

Lisa tillträder sin tjänst 1 september 2017 och tar över efter Agneta Mogren som lämnade festivalen i våras efter 20 år inom organisationen. Melissa Lindgren är kvar som konstnärlig ledare.

Kortfilm i Alby näst på tur i sommarturnén!

23 augusti arrangerar Tempo i samarbete med Botkyrka kommun en filmkväll på Albys Hjärta i Alby. Två filmer kommer att visas under kvällen Raised by Krump av Maceo Frost och Brev till Sverige av Salad Hilowle. Visningen följs av en storslagen BBQ. Om du är ung och filmintresserad är det bara att komma förbi!

23 aug
18.00 – 20.00
Albys Hjärta (Albyvägen 7)

Dansa loss på Nämdö!

Sista stoppet på Skärgårdsturnén är kommen och på fredag 11 augusti visar vi film Steven Cantors “Dancer” på Nämdö Hembygdsgård kl 18.30. Det är också sista chansen att se succé filmen om balettens bad boy Sergie Polunin den här sommaren. Kom och ta ett glas med oss innan visningen på filmpubben som öppnar redan klockan 17.00

Hitta hit:
Det går reguljärtrafik med Waxholmsbolaget från Stavsnäs, Stockholm och Saltsjöbaden. Läs mer här!

See the Man på Järva Filmfestival!

Sommaren fortätter och så även våra utomhusvisningar. Näst på tur står Tensta och Järva filmfestival! Tempo fortsätter sitt samarbete med Järva Filmfestival & JärvaSpace som visar gratis utomhusbio 1 – 7 aug. Som avslutning på festivalen kan ni se Jose Miguel Jimenez film “See the Man” måndagen den 7 augusti kl 19.15 på Spånga IP.

See the Man (Sverige, 2017, 45 min)
Det är omöjligt att inte få ett nytt favoritlag efter att ha sett »See the Man«, om det allsvenska fotbollslaget Östersunds FK. Man är inte bara ett av de första lagen från norra Sverige som har etablerat sig i den högsta svenska serien (i fjol med en åttonde plats). Man har också en – kors i taket – humanistisk syn på sina spelare. I »See the Man« ser man ÖFK skapa en modern dansföreställning på arbetstid! Vi följer de professionella bollspelarnas trägna arbete med att plötsligt behöva vara dansare, deras repetitioner och tankar ända fram till premiär inför publik. I Jimenez dokumentär möts kultur och idrott, som vore det den naturligaste sak i världen. Att växa som människa, skapa tillit och bemästra nerver i ett nytt sam ­manhang kräver ju bara nytt fokus. Fast det är klart… väldigt mycket fokus.

Spånga IP hittar du på Uppingegränd 27, 163 61 Spånga. Närmsta tunnelbana är Tensta.

Tempo på Instagram

Läs mer!