fbpx

Foto: Katriina Mäkinen

Tävlingar

Tempo står som värd för tävlingarna: Stefan Jarl International Documentary Award, för bästa internationella dokumentär, Tempo Documentary Award, för bästa långa svenska dokumentär, Tempo Short Award för bästa svenska kortdokumentär, New Doc, Tempo Pitch och Short Dox Radio.

Stefan Jarl International Documentary Award

Stefan Jarl International Documentary Award är uppkallat efter den svenska dokumentärfilmregissören, känd för legendariska filmer som Dom kallar oss mods och Ett anständigt liv. Tävlingen instiftades 2012 med syfte att lyfta fram de bästa utländska dokumentärerna från det gångna året.

Vinnaren av 2018 års Stefan Jarl International Documentary Award var Small Talk av Hiu-Chan Huang.

Juryns motivering: 
En djupt personlig och modig film som genom en raffinerad berättarstruktur frilägger lager efter lager i en skildring av en djupt problematisk mor-dotter-relation. Förträngda minnen stiger upp till ytan och årtionden av konserverad tystnad briserar när dottern, med filmkameran som vittne, ställer de svåra frågorna kring tabubelagda ämnen. Frågor som bara tycks fördjupa klyftan mellan filmaren och hennes mor – men som till slut innebär en öppning och ett närmande.

Hedersomnämnande
12th and Clairmount av Brian Kaufman

Juryns motivering: 
En angelägen och innovativ film som med found footage och autentiska berättelser kongenialt återskapar ett historiskt skeende och kastar nytt ljus över de våldsamma händelserna i Detroit sommaren 1967.


Tempo Documentary Award

Tempo Documentary Award är Sveriges största dokumentärfilmstävling där 75 000 kronor går till filmens regissör. Tävlingen presenteras med stöd av Svenska Filminstitutet och Influence Film Club.

Vinnare
Stronger than a Bullet av Maryam Ebrahimi

Juryns motivering: 
En gripande film – cinematiskt stringent i både foto och klipp – ger oss en djupare insikt i krigets och nationalismens mekanismer. Filmens hjälte är en fallen sådan. Sårbar i sin ånger, maktlös mot propagandans maskineri. Men kanske är han just den sorts hjälte vi behöver för att möta vår polariserade samtid? Sanningen är, liksom människan, komplex – och det påminner denna film oss om.

Hedersomnämnande
Lida av Anna Eborn

Juryns motivering: 
En modig och tålmodig regissör för oss till ett hörn av världen vi annars inte nått. Vi blir oväntat berörda av huvudpersonen som vid första anblick kunde vara vem som helst, men som visar sig alldeles särskild. Med stor konstnärlig integritet, en lyhörd kamera, ett poetiskt foto och rytmiskt klipp, är Lida en tidlös och egensinnig film om migration och livsöden som vi önskar en lång resa och stor publik.


Tempo Short Award

Tempo Short Award är en tävling för bästa svenska dokumentär i kort format, där 25 000 kronor går till filmens regissör. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet och Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Vinnare
The Ambassador’s Wife av Theresa Traore Dahlberg

Juryns motivering: 
Juryns pris går till en film som genom humor och ett elegant bildspråk målar upp ett komplext personporträtt. Med subtila medel tvingas publiken omvärdera sitt eget omdöme kring det som skildras flera gånger under filmens gång. En observant närstudie av maktstrukturer som uttrycker sig i det vardagliga livet.

Hedersomnämnande
Cops are Actors av Tova Mozard

Juryns motivering: 
Juryn vill ge ett hedersomnämnande till en film som har både precision och en klar, tydlig idé. Regissören vågar lita på bilden och lämnar utrymme för åskådarens reflektioner i denna lågmälda, humoristiska samhällskritik. En viktig, vass och mänsklig skildring om hur auktoriteter spelar rollen av sig själva.


New Doc

New Doc är ett talanpris för oetablerade svenska filmskapare. Priset ges till en lovande ny dokumentärfilmsregissör och består av 70 000 kronor, vara 30 000 i teknikstöd. Priset delas ut i samarbete med Filmbasen/Film Stockholm, Film i Öst, Filmpool Jämtland, FilmCloud/ Kultur i Väst, Film i Dalarna, Filmpool Nord och Kultur i Halland – Film.

Vinnare
Nu bor jag på en camping av Jasmijn Kooijman

Juryns motivering: 
För en mänsklig och uppriktig skildring av en globalt angelägen fråga, sedd genom barnens ögon. I det mikrokosmos som utspelar sig på en familjecamping får regissören oss att engagera oss i några flickor från krigshärjade länder, i deras berättelser och minnen, och i samspelet dem emellan – genom en mycket inkännande regi. När vi distanserar oss från det oskyldiga barnets blick är det omöjligt att inte fundera över hur deras framtid kommer att se ut.

Hedersomnämnande
One Day in Aleppo av Ali Alibrahim

Juryns motivering: 
För en visuellt poetisk och känslomässig inre resa genom den mänskliga, destruktiva förmågan till ödeläggelse. Bland Aleppos krigshärjade byggnader finner regissören mänsklighet, skönhet och hopp som förmedlas till oss genom den filmiska bildens kraft.


Short Dox Radio

Vinnare
http://www.terapisnack.com/hur-skiljer-man-pa-sorg-och-sjalvomkan av Mathilda von Essen

Juryns motivering: 
För en drabbande gestaltning av hur avgrundsdjup öppnas mellan människor, skildrad med suggestiva formgrepp och känslighet inför både rytmen och tystnaden. Med undertexter som skickligt balanserar på gränsen mellan det tragiska och komiska ekar denna kortdokumentär kvar i alla brustna hjärtan.

Priset Short Dox Radio instiftades av Bengt Bok, professor i radioproduktion vid STDH.


Tempo Pitch

Tempo Pitch är en tävling där regissörer och producenter presenterar sina nya filmprojekt inför publik och en jury. Priset är 75 000 kronor i samverkansmedel för det nya filmprojektet.

Vinnare
Kvar av Jan Ärfström och Malin Nicander

Juryns motivering: 
Till en film som fångar ljuset i mörkret med en krasshet och ärlighet inför det svåraste. Genom tre perspektiv där både Hello Kitty-pyjamas och dödsångest tillåts ta plats är tiden både en fiende och vän. Vi vill bara se mer!

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!

Tempo på Instagram

Läs mer!