Hoppa till innehåll
Dag
lördag 11 mars
Tid
15.00
Var
Konträr (fri entré, ingen biljett krävs)
Tempo Dokumentärfestival och scenen Konträr bjuder in till ett samtal om dokumentär scenkonst lördagen den 11 mars!
Vad är dokumentär scenkonst? Vilka metoder och uttryck skiljer den från och förenar den med dokumentärfilmen? Välkommen till ett spännande samtal kring dokumentära uttryck och metoder för scen och film, modererat av Palmer Lydebrant, aktuell med filmen Stockholm 1982 som premiärvisas under Tempo Dokumentärfestival.
Medverkar i samtalet gör konstnären Amina Szecsödy, skapare av scenkonstföreställningen Mean Time som spelas på Konträr under festivalen, Lamin Daniel Jadama, filmregissör, producent och konstnär samt Stefan Åkesson, en av de konstnärliga ledarna för Poste Restante samt dramaturg på Backa teater
Medverkande:

Lamin Daniel Jadama är en filmregissör, ​​producent och bildkonstnär.. Han har en magisterexamen i konstnärlig forskning/dokumentära processer från Stockholms konsthögskola. Initierade och var med och regisserade tv-serien Fonko (Story, 2014), och långfilmen Fonko (Story/WDR, 2016). Han är grundaren av produktionsbolaget Machete, som producerar berättelser som kretsar kring identitet, klass och postkoloniala perspektiv.
Tidigare gjort dokumentären, CALL NINA! (SVT/Kspecial), Sneakerheadz (SVT kortfilm)
Han har även producerat radiodokumentärer för SR och är tidigare styrelseledamot i CinemAfrica. Utöver det har han arbetat med visuella installationer som, Den Omättliga Vägen (Dramaten), Black Ocean (Stockholm Fringe Festival) och The Door of No Return (Dramaten, The National Black Theatre of Sweden).

Stefan Åkesson har sedan 2009 arbetat på Backa Teater som dramaturg. På Backa har han arbetat med flera uppmärksammade föreställningar som använt sig av dokumentära metoder såsom Gangs of Gothenburg och 4018 dagar. Han är utbildad vid Dramatiska institutets dramatiker/dramaturgutbildning och har skrivit och regisserat ett flertal föreställningar. Främst inom ramen för performancekompaniet Poste Restante som han grundande tillsammans med Linn Hilda Lamberg och delar det konstnärliga ledarskapet för.

Amina Szecsödy arbetar med teater, koreografi, visuell konst och performance. Hon växlar boende mellan Bryssel och Stockholm och har nyligen avslutat sin masterexamen i koreografi och performance i Giessen. Szecsödy har flera gånger arbetat med dokumentära sätt att skapa föreställningar, till exempel i sin soloföreställning Findus (laterna magica) 2017 till 19, som handlar om nedläggningsprocessen av Findus största fabrik i Bjuv. Verket reste runt i Sverige tillsammans med ABF och framfördes även för fabriksarbetarna i Bjuv.
I sitt nya verk Meantime, som kommer att spelas på Konträr under Tempo dokumentärfestival, fördjupar hon sig i dagens ledarskapzeitgeist- där makt och identitet blir utbytbara enheter och alla tycks ta på sig rollen som siare, som förutspår och kommenterar världens tillstånd medan vi lever som åskådare till våra egna liv.

Fri entré.

Lördag 11 mars, 15.00, Konträr.

Handikappanpassad scen i form av teleslinga och handikapplift (ej hörselslinga)

KONTRÄR ligger på Östgötagatan 33 Stockholm.

Se även SCEN: Mean time

Medverkande

Amina Szecsödy, Konträr, mfl

Festivalsektion

Scenkonst