Hoppa till innehåll
Dag
lördag 18 februari
Tid
12.00
Var
Centrum för fotografi
Dag
söndag 12 mars
Tid
13.00
Var
Centrum för fotografi

I tider av krig och oro är det ingen tillfällighet att något av det första som attackeras är våra arkiv, bibliotek, museer och monument –en krigföring Ryssland just nu utövar mot Ukraina. Att attackera kulturarv handlar om att attackera en nations identitet och integritet. Ett försök att skriva om en hel regions historia. Sedan den 24 februari 2022 har miljoner ukrainare blivit vittnen och offer för det största kriget i Europa på decennier. Tack vare att de flesta av oss idag har tillgång till någon form av inspelningsenhet fångas varje krigsscen och varje brott av invånarna i Ukraina.

Ukrainian Warchive är ett digitalt arkiv med målet att bevara detta dokumentära material och ge stöd till ukrainska fotografer som dokumenterar händelserna i sitt hemland. I utställningen Invasion ställer Centrum för fotografi ut nio av de ukrainska fotografer som dokumenterar den ryska invasionen av Ukraina. Fotografierna fokuserar främst på den militära aggressionens konsekvenser och människornas vardag under kriget. Bilderna varierar i genre från reportagefotografi till konstnärliga tolkningar av händelser med dokumentärfotografiet som nyckelmedium.

Utställningen arrangeras i samarbete med Ukrainian Warchive och cureras av Emine Ziyatdinova. Ukrainian Warchive stöds av Svenska institutet och Hasselbladstiftelsen. Utställningen äger rum på Centrum för fotografi från den 18 februari till den 12 mars.

Öppettider

Torsdag – fredag 12 – 17

Lördag – söndag 12 – 16

SAMTAL: UKRAINIAN WARCHIVE
Tempo och Centrum för fotografi arrangerar ett samtal mellan Emine Ziyatdinova och ukrainska fotografer.

Söndag 12 mars, 13.00-15.00, Centrum för fotografi. Fri entré