När de trötta sjuksköterskorna framför körsånger som speglar den skrämmande verklighet de kämpar i blir det lika mäktigt som drabbande. Den krisande, hårt effektiviserade äldreomsorgen, går det rakt in i hjärtat
I korsdraget mellan effektivisering och ekonomisk vinning går något sönder. Vi får följa närvårdaren Tiina och pensionärerna i Kaavi i kampen mot besparingar och för närståendes värdighet. Där systemets lösning på ekvationen med den minskande offentliga finansieringen på grund av den åldrande befolkningen blir digitalisering: en robot möter de äldre på boendena och vårdare som jobbar på en distansvårdcentral. Märkliga digitala möten skapar frågor om värdighet och om vad som kan effektiviseras och inte. Det som man inte kan prata om, kan sjungas.
I samarbete med Finlandsinstitutet.
I koppling till filmen Grymma tider – vårdarbetets sånger, som handlar om den finska äldreomsorgens tillstånd, om vårdarbetarna och vårdtagarna samt deras anhöriga, kommer vi att få lyssna på ett samtal om bland annat hur nedskärningar i äldreomsorgen bidrar till ökningen av det obetalda omsorgsarbetet. Det är ingen slump att visningen och det efterföljande samtalet äger rum den 8 mars, på internationella kvinnodagen. Det betalda och det obetalda omsorgsarbetet påverkar varandra, och det är fortfarande framförallt kvinnor som betalar priset. I samtalet deltar bland annat filmens regissör, Susanna Helke. (Samtalet hålls på engelska)
Onsdag 8 mars, 18.00-20.00, Sture 1, Regissörsbesök med samtal. Samtalet hålls på engelska.
Lördag 11 mars, 17.00-18.35, Victoria 2
Filmen streamas även på Draken Film från och med lördag 11 mars kl. 10.00 och finns tillgänglig i 48 timmar.