fbpx

MASTERCLASS: NICOLAS PHILIBERT

”Du måste försöka vara så diskret som möjligt, så osynlig som möjligt, men oberoende av hur du gör det så kommer närvaron av en kamera alltid påverka verkligheten. Personligen filmar jag ärligt, med min närvaro tydlig för dem jag filmar. När människor låtsas som att de inte ser mig tycker jag det blir uppenbart så jag uppmanar dem – låtsas att jag är här! I mina filmer sneglar subjekten ofta på kameran och så länge det inte blir övertydligt spelar det ingen roll för mig. Varför ska vi försöka få publiken att tro att vi inte är där? Att filma någon innebär att tillfångata dem, att fängsla dem i en bild. Därför måste du vara försiktig med vad du lämnar efter dig. I dagens digitala tidsålder, där kamerorna blir mindre och inskränkandet på privatlivet större så är denna fråga mer aktuell än någonsin. Vår inramning, vad vi lämnar i och utanför bild, är inte längre bara ett estetiskt val, det är ett etiskt och politiskt ställningstagande.”

 

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!