Hoppa till innehåll

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals tjugofjärde upplaga är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser vid en ceremoni på Teater Tre i Stockholm. Under kvällen tillkännagavs också vem som fick Anna-priset som delades ut av WIFT. På söndag 12 mars, mellan klockan 10.00 och 23.59 kommer alla de vinnande filmerna återigen finnas tillgängliga att se digitalt via Draken Film.

Nedan följer namnen på vinnarna och de som fått hedersomnämnande samt juryns motivering till de respektive priserna. Jurygrupperna finns presenterade HÄR

TEMPO DOCUMENTARY AWARD
Tempo Documentary Award är en av Sveriges största dokumentärfilmstävlingar. Priset på 75 000 kr går till filmens regissör, som också får en check från Dagsljus på 50 000 kr. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet.

Vinnare:
How to Save a Dead Friend av Marusya Syroechkovskaya

Juryns motivering: En modig och självutlämnande historia, som med stark konstnärlig skärpa berättar om ett samhälle utan framtidsutsikter, men framför allt om två unga människors kärlek; där både döden, desperationen och den starka livsviljan står i fokus. En omskakande skildring av förortslivet i dagens Ryssland.

STEFAN JARL INTERNATIONAL DOCUMENTARY AWARD
Stefan Jarl International Documentary Award är priset för bästa internationella dokumentär. Prissumman är 3 000 euro. Tävlingen arrangeras med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

Vinnare:
Anhell69 av Theo Montoya (bild)

Juryns motivering: We were engulfed by this film’s cinematic style, mysterious energy, beautiful landscape and heart breaking dreams of a non-future. The sensitive storytelling about freedom-seekers and the raw realism, was a knock-out and made us captivated and hypnotized for the film’s 90 minutes. This well-crafted and unique film denounces labels and creates worlds where people live side by side with ghosts, while embracing the present. The only certain thing in this violent city is that death is always a neighbor.  Is it poetic irony that a film for non-believers made us believe in cinema? The Stefan Jarl International Documentary Award goes to Anhell69 directed by Theo Montoya.

Hedersomnämnande:
Manifesto av Angie Vinchito

Juryns motivering: There is no filming with planned formats or regular structures. This is just today’s youth wanting to show and share some urgent experiences and a reach out for anyone to hear. With a sensitive skill, respect and bravery, this director has collected videos and sewn together an unfiltered depiction of one day in the life. With its raw light and darkness, the film amplifies the voices of many individuals, and shows the world the traumatic realism of being young today and that the people who were supposed to protect them have let them down. This collective film tells us they are not alone and we are invited to listen.
A special mention goes to Manifesto by Angie Vinchito.

TEMPO SHORT AWARD
Tempo Short Award är tävlingen för bästa dokumentär i kort format. Priset på 25 000 kr går till filmens regissör; som också får en check från Dagsljus på 10 000 kr. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet.

Vinnare:
Gösta Petter-land av Christer Wahlberg och Sebastian Rudolph Jensen

Juryns motivering: Priset går till en kreativt orkestrerad film med ett ambitiöst hantverk. Denna okonventionella historia är en riktig filmisk resa in i barnens inre värld. En utmanande skildring av att växa upp som både är relaterbar och upprörande. Filmen lyckas på ett ovanligt sätt tala både till vuxna och barn, och kan öppna en dörr till dokumentärfilmen för en yngre generation. En regissör som vågar gå till en oväntad plats – vi är nyfikna på vad som ska komma härnäst.

Hedersomnämnande:
Leila av Fariba Haidari

Juryns motivering: En berörande film om ett starkt livsöde som man vill följa vidare. Om att vara offer för ett förtryckande system men att vägra släppa makten om sitt eget liv. Genom sitt gripande porträtt av en unik karaktär som mot alla odds har valt att vara sig själv, bjuder regissören även in oss att utmana våra föreställningar om livet som transperson i Afghanistan.

NEW DOC
New Doc är tävlingen för oetablerade svenska dokumentärfilmsregissörer och priset på 50 000 kronor är till ett kommande filmprojekt. Priset delas ut i samarbete med BoostHbg, Film Stockholm AB, Film i Dalarna, Film i Öst, Förvaltningen för kulturutveckling/Västra Götalandsregionen/FilmCloud, Filmregion Sydost, Region Uppsala, Region Gävleborg, Region Västmanland, Region Värmland, Film på Gotland, Kultur i Halland – Film och Film i Sörmland.

Vinnare:
Om sorg av Emelie Löfgren

Juryns motivering: Med stor känslighet och skärpa skapar Om sorg en plats där livsöden genomkorsade av sorg får finnas på sina villkor. Respektfullt, vackert och med omsorg om såväl människorna i filmen som betraktaren, upprättas ett fredat rum som möjliggör hållbara förhållningssätt till ett oändligt svårt ämne. Om sorg är en film att lära av, vila i och många gånger återvända till.

TEMPO SOUND AWARD
Priset delas ut till den kortfilm, bland tävlingsfilmerna i Tempo Short Award, som har den mest genomtänkta och kreativa ljudbilden. Priset består av 60 000 SEK att användas i Momento Studio, motsvarande cirka två veckor i studion med ljuddesigner.

Vinnare:
I Think of Silences When I Think of You av Jonelle Twum

Juryns motivering: I detta verk har hen vågat arbeta med ljud, tystnader och röst, inte bara som en berättar stämma utan som en slags materialitet i vad en röst kan göra. Inte bara i orden de säger utan även i dess rytm, intonationer och stämningar, och skapat ett porträtt som både väver in tystnaderna och en person som inte talar eller kanske kommer till tals.
Det blir en fin samverkan där ljudbilden, det visuella och undertexten kommer till sin fulla verkan.
I denna filmen är det genom det lilla som man lyckas berätta det Stora och det är uppenbart att detta är ett val som gjorts från regissören i ett tidigt skede.”

SHORT DOX RADIO
I Short Dox Radio tävlar tio radiodokumentärer på max tre minuter om 5 000 kr. Det vinnande bidraget får dessutom delta i tävlingen ShortDox Nordic. Priset är ett samarbete med produktionsbolaget Munck, som erbjuder studiotid och producent för att förverkliga vinnarens nästa ljuddokumentär. Priset instiftades av Bengt Bok, professor i radioproduktion vid SKH.

Vinnare:
Hej jag har lite bråttom av Rasmus Malm

Juryns motivering: Priset går till ett bidrag som med stark närvaro och ett lekfullt berättande tar oss med på en resa genom livet som pågår och vardagens dramatik. Med blick för både barn och vuxna lyckas bidraget fånga det ogreppbara i tidens gång.

Hedersomnämnande:
Hjärtat av Teresa Kristoffersson

Juryns motivering: På ett enkelt, avskalat och finstämt sätt lyckas bidraget gestalta ett av livet svåraste ögonblick. Berättelsen går rakt in i hjärtat.

TEMPO PITCH
Tempo Pitch är tävlingen för nya dokumentärfilmsidéer. Vinnande projekt tilldelas 90 000 kr i utvecklingsmedel. Tävlingen arrangeras i samarbete Film Stockholm, SVT Dokumentär och Svenska Filminstitutet.

Vinnare:
Smugglaren av Sylvelin Måkestad

Juryns motivering: Till ett projekt som med värme, nerv och respekt tar oss på en yttre och inre resa med hopp om försoning. Som genom en personlig berättelse närmar sig ett kollektivt minne och ärvt trauma med stark koppling till dagens politiska läge. Ett projekt som berör och engagerar genom en stark och överraskande karaktär. Till en tydlig presentation och vision ger jury Tempos Pitch Pris 2023 till SMUGGLAREN av Sylvelin Måkestad.

ANNA-PRISET
Under kvällen delades även ANNA-priset ut. Det är uppkallat efter en av Sveriges första kvinnliga regissörer, Anna Hofman-Uddgren och delas ut av WIFT Sverige (Women in Film and Television). Priset, som delades ut första gången 2014,  är instiftat av WIFT, UN Women Sverige och Svenska Filminstitutet. ANNA-priset delas ut till en person som med rörliga bilder gestaltar FN:s Kvinnokonvention på ett starkt och konstnärligt sätt. I priset ingår även ett stipendium, i år 100 000 kronor.

Vinnare
Lykke Post-Partum av Alexe Landgren och Karen Helen Haugaard

Juryns motivering: 2022 år ANNA-pristagare lyfter i sin film vikten av rätt hälso- och sjukvård under graviditet, förlossning, eftervård och amning. Detta gestaltas genom huvudpersonens förlossningsdepression som går obehandlad, vilket sliter på familjen, skapar starka skuldkänslor och försvårar moderns anknytningen till det nyfödda barnet. Vidare illustrerar filmen föräldrarnas gemensamma ansvar för barnets uppfostran och som föräldrar.

Hedersomnämnande
Phantom Pain of Rojava av Maryam Ebrahimi

Fler nyheter

Vinnarna på den 25 upplagan av Tempo Dokumentärfestival!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestival är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser. Nedan följer namnen på vinnarna och de som fått hedersomnämnande samt juryns motivering till de respektive …