Hoppa till innehåll

Stefan Jarl International Documentary Award – Jury 2023

Nathalie Álvarez Mesén är manusförfattare och regissör, med anknytning till både Costa Rica och Sverige. Hon påbörjade sin karriär inom fysisk teater och tog sin kandidatexamen i mimskådespeleri på Teaterhögskolan i Stockholm. Nathalie har därefter gått på Alma Manusutbildning samt erhållit en MFA i regi och manus för film från Columbia University i New York. Hennes långfilmsdebut Clara Sola, hade världspremiär i Cannes 2021 på Directors’ Fortnight och vann 5 Guldbaggar 2021 för bästa Film, Regi, Manus, Foto och Ljud. 

Nathalies kortfilmer har visats på filmfestivaler världen över. Hennes kortfilm Filip vann ”Best Film Under 15 Minutes” vid Palm Spring Shortfest 2016, och Asunder visades på Tellurides filmfestival 2016.

Olivia Kastebring är en regissör som dras allra starkast till det dokumentära berättandet. Bland hennes filmer finns dokumentären om rapparen Silvana Imam – Väck mig när ni vaknat som vann en Guldbagge för bästa dokumentärfilm 2018. JUCK, om danskollektivet med samma namn, som nominerades till startsladden i Göteborg och vann bästa kortfilm i kategorin Generation14+ på Berlinals filmfestival, Seattles filmfestival m fl. Hennes film Juliette finns nu att se SVT och handlar om unga vuxna som längtar efter att livet ska börja igen efter pandemin. 

“Jag känner mig väldigt exalterad och hedrad över att få vara en av jurymedlemmarna på årets Tempo.” 

Danjel Nam är utbildad journalist och har jobbat med berättande i olika former, främst med tv, radio och text. En gång i tiden deltog jag med en radiodokumentär som hette Nyfiken på Gul som fick ett hedersomnämnande vid Tempo Dokumentärfestival 2009. Det betydde mycket för mig i mitt fortsatta arbete att berätta med nya formspråk och perspektiv. Tidigare har jag jobbat med en dokumentärserie om rapartisten Rosh för SVT Edit, en tv-serie om danskoreografen Alexander Ekmans jakt på kreativitet Kreativitet med Alexander Ekman för SVT, P1 Dokumentär Alla älskar Stig, Dokumentär i P3 Fyra OS som förändrade världen: OS i München 1972 och P3 dokumentärspecial Nyfiken på Gul

”Dokumentären har en viktig roll att fylla. Den ska väcka något i en, få en publik att förstå eller inse något nytt och se världen ur ett annat perspektiv. Därför känns det väldigt roligt att få vara med i juryarbetet vid årets Tempo.”

Nathalie Álvarez Mesén
Danjel Nam
Olivia Kastebring

Tempo Documentary Award
Jury 2023

Gunnar Bolin arbetar sedan 1987 på Sveriges Radios kulturredaktion. För närvarande leder han intervjuprogrammet Kulturlivet. Han har tidigare lett program som Salongen, Kritikerna och P1 Kultur. Under många år var han även filmkritiker på Kulturnytt. Han var SR:s korrespondent i Berlin 2001-2003 och SR:s Kulturkorrespondent 2010-2014, samt utsänd som krönikör på sju olympiska spel.

Gunnar Bolin fick Stora Journalistpriset för sin samlade gärning 2010. Han har skrivit två böcker: Hovjuvelerarens barn 2019 och Bibliotekarien i Magdeburg 2021. 

Kholod Saghir är poet, översättare, konstnärlig ledare för Uppsala Internationella Litteraturfestival, projektledare för poesiutbytesprojektet Shaerat och chefredaktör för Svenska PEN:s internationella tidskrift PEN/Opp. 

Elisabet Gustafsson är regissör och manusförfattare och som reser mellan Stockholm och Paris. Just nu slutför hon sin dokumentär Djenné Djenno inspelad i Mali, där hon sökte upp en släkting som drev ett hotell i öknen. Hennes tidigare produktioner är bl a Krakel Spektakeloch fransk-svenska kortfilmen Den 7e Hönan.

Gunnar Bolin
Kholod Saghir
Elisabet Gustafsson

Tempo Short Award
Jury 2023

Ahang Bashi, född 1984, är regissör, klippare och fotograf. Hon har studerat socialantropologi vid Högskolan Dalarna, Dokumentärfilm vid Biskops Arnö och tog examen i dokumentärfilmsregi 2011 vid Dramatiska Högskolan i Stockholm. Under studietiden regisserade hon den prisbelönta Paradiset. Hennes första långfilmsdokumentär Skörheten (2016) prisades med Årets nykomling på Guldbaggegalan 2017, Göteborgs Stora Filmpris 2017 samt Konstnärsnämndens Mai Zetterling-stipendium. För Ahang är filmskapande ett sätt att göra personliga frågor politiska, och hennes filmer rör ofta frågor om identitet, alienation, migration och kärlek.

Uppvuxen i Sverige, med rötterna i Ryssland har Anastasia Kirillovalevt en stor del av sitt vuxna liv i London. Med en Master från Royal College of Art skapar hon film som rör sig i hybridformen mellan dokumentärfilm och fiktion. Ljudbilden står ofta i centrum av hennes filmiska berättande. Hennes kortfilmer har visats på filmfestivaler världen över och vunnit priser för bl.a. foto och bästa dokumentär. Det senaste verket, ‘Morpho’ hade sin svenska premiär på Göteborg film festival 2023. Vid sidan av sitt eget regiarbete är Anastasia djupt engagerad i att stötta dokumentärfilmare från länder som Ukraina, Georgien, Belarus och Armenien genom sin roll som Head of Talent development på den svenska stödorganisationen Baltic to black sea documentary network. 

Santiago Mostyn, född 1981, är konstnär utbildad på Städelschule, Yale University och Kungliga Konsthögskolan. Mostyn arbetar med film, instal­lationer, performance och fotografi där han undersöker åtskillnaden mellan olika kulturella sfärer. Han använder sig av en intuitiv konstnärlig process för att ta sig an kunskap och historia grundad både i kroppen och det rationella sinnet.

Ahang Bashi
Anastasia Kirillova
Santiago Mostyn

New Doc – Jury 2023

Marta Dauliūtė är filmregissör och producent född i Šiauliai, Litauen 1984. Hon gick ut Filmhögskolan i Göteborg 2009 och sedan dess driver hon filmproduktionsbolaget MDEMC med regissören och producenten Elisabeth Marjanović Cronvall. Martas filmer Second Class och Krisdokument – En överlevnadsguide (med Elisabeth) har visats på festivaler världen över. Hennes senaste långfilmsdokumentär Good Life (med Viktorija Šiaulytė) var nominerad till Nordic Documentary Award på Göteborgs filmfestival 2022 och fick internationell premiär på Hot Docs i Toronto. Marta är medgrundare av kulturprojektet Noncitizen. Vid sidan om regi och produktion arbetar Marta även som castare och intimitetskoordinator.

Balsam Karam, född 1983, är författare, bibliotekarie och universitetsadjunkt i Litterär gestaltning vid HDK-Valand, Göteborgs universitet. Hon debuterade 2018 med den kritikerhyllade romanen Händelsehorisonten – en djupt existentiell liksom politisk roman om centrum, förtryck, solidaritet och trauma. Dessa teman återkommer hon till i sitt skrivande, liksom i pjäsen Förlustens rumtid samt i sin andra uppmärksammade roman Singulariteten som kom 2021. Balsam Karam har också arbetat med film för utställningen Tevetrampolinen, där hon genom filmen Merely a Memory undersöker tiden för sin familjs deportation från Irak.

Daniel Aguirre, född 1989 är dokumentärfilmare, klippare och filmpedagog, bosatt i Sverige sedan 2016. Hans intresse ligger i att berätta historier som ur ett personligt och/eller kollektivt perspektiv speglar en aktuell verklighet. Daniel fick priset Tempo New Doc 2022 för filmen Pink Rider, som är hans första personliga verk. I den visar sin anpassningsupplevelse från sina första år i Sverige. 

Marta Dauliūtė
Daniel Aguirre
Balsam Karam. Foto: Carla Orrego Veliz

Short dox radio – Jury 2023

Jenny Bergman (Munck Studios)

Petra Koppla Dahlberg (förra årets vinnare)

Caroline Lagergren (Sveriges Radio) 

Tempo Pitch – Jury 2023

Josefina Mothander, Festivalansvarig dokumentärfilm på Svenska filminstitutet
Rafael Franco, Filmkonsulent kortfilm & talang på Film Stockholm
Valentina Chamorro Westergårdh, Redaktör för SVT Dokumentär Kortfilm