Hoppa till innehåll

Med endast sju dagar kvar till det högtidliga öppnandet av Tempo 2023 gör vi sju nedslag i programpunkter som vi ser fram emot!

Film och fest
Hyllningskörerna regnar över Axel Danielsons och Maximilien van Aertrycks film And the king said what a FANTASTIC MACHINE när den har visats på filmfestivalerna i Sundance och på Berlinale. Vad kan väl vara bättre att öppna dokumentärfestivalen med än en film om människans relation till kameran? Filmen får svensk premiär när den inviger Tempos 24:e festival måndag 6 mars på Rivals anrika biograf. Det börjar med mingel innan och efteråt blir det stor invigningsfest med dans, DJ:s, bubbel och festivalpriser i baren! Biljetter finns fortfarande att köpa HÄR, varmt välkomna!

Einari Paakkanens finska feelgood-pärla Karaoke Paradise berättar om hur karaoken blev Finlands nationalklenod och visas på Finlandsinstitutet, en sann kulturhuspärla som bjuder in till film- och barkväll fredag 10 mars. Efter filmen bjuder Tempo in till fest med karaokesång! Biljetterna har redan börjat gå åt så passa på att köp din biljett redan idag!

Film och festivalpriser
Du vet väl om att Tempo har flera fina biljetterbjudanden? Köper du fyra biljetter på en och samma gång får du automatiskt den fjärde på köpet med Tempos festivalpaket! Onlinepass på Draken Film kostar 200 kronor. Med passet Kombo får du det digitala passet plus två biljetter till fysiska visningar för endast 360 kronor! Du kan också bli Tempovän! Tempovän kostar 250 kr och ger biljettpris för 100 kr under festivalen och rabatterat pris på årets övriga visningar!

Tempo är oerhört glada att i år ha inlett ett samarbete med Dagsljus, teknikuthyrning av professionell filmutrustning som skapats av filmarbetare för filmarbetare! Vinnaren av Tempo Documentary Award erhåller utöver en prissumma på 75 000 kronor nu också en teknikcheck hos Dagsljus till ett värde av 50 000 kronor! Vinnaren av Tempo Short Award får prissumman på 25 000 kronor och en teknikcheck hos Dagsljus till ett värde av 10 000 kronor! Tempo vill i samarbete med Dagsljus hedra de filmer som har gjorts och samtidigt uppmuntra och underlätta för filmskapare att fortsätta sitt filmskapande!

Film och samtal
För den som är intresserad av en lättsam film om något som är svårt vill vi särskilt tipsa om danska regissören Sanne This An Eternity of You and Me (bilden) som visas onsdag 8 mars och söndag 12 mars. Ett kammarspel i mjukisbyxor, så beskriver regissören filmen om sin och partnerns svårighet med att skaffa barn. Aldrig förr har man sett processen med infertilitetsbehandlingar, ett vanligt problem som få pratar om, skildrat med så mycket värme, humor, kärlek och hopp. Efter visningen 8 mars samtalar regissören om filmen på Årsta Folkets Hus Bio!

I fredags hade Karin af Klintbergs dokumentär om Carl XIV Gustaf Kungen  premiär och filmen mottogs med lysande recensioner! Filmen specialvisas på Tempo och pssst… biljetterna kostar endast 110 kronor på festivalen! Kungen visas lördag 11 mars och på torsdag 9 mars håller af Klintberg i ett samtal på Teater Tre som diskuterar Hur gör man en icke förutsägbar film om kungen, och varför? 

Alla goda ting har ett slut, förutom Tempo! I Staffans Juléns Kärlek på svenska reser regissören över hela Sverige för att intervjua människor om det vackraste och svåraste som finns, kärleken till en annan människa. Intervjuerna är utgångspunkten för författaren Marit Kaplas bok med samma namn som filmen. I samband med visningen söndag 12 mars läser Kapla ur boken, ackompanjerat av specialskriven filmmusik komponerad av Philippe Boix-Vives och framförd av Anders Lagerqvist, violin, och Philippe Boix-Vives, elektronik. Efteråt följer ett samtal med Staffan Julén och Marit Kapla om deras dokumentära samarbete, modererat av Folke Tersman, professor i filosofi och ställföreträdande VD för Institutet för Framtidsstudier. Kärlek på svenska är den första filmen i den spännande seminarieserien Jakten på det autentiska som arrangeras av Kulturhuset Stadsteatern och Institutet för framtidsstudier, i samarbete med Tempo Dokumentärfestival. Besök Kulturhusets hemsida för mer information om de kommande samtalen under året, Tempo fortsätter!

Och om en vecka ses vi på festivalen!

Fler nyheter