Hoppa till innehåll

I år deltar tio filmer i Tempo Short Award – tävlingen för bästa svenska dokumentär i det korta formatet. I kategorin New Doc – festivalens talangpris för lovande, men ännu oetablerade svenska filmskapare, tävlar elva filmer.

Här är de nominerade filmerna I Tempo Short Award 2023:

EFTERSÖRJARE av Hanna Högstedt
EMERICH – INGEN FÖDS TILL FASCIST av Maria Bolme
GÖSTA PETTER-LAND av Christer Wahlberg (bild)
I THINK OF SILENCES WHEN I THINK OF YOU av Jonelle Twum
LEILA av Fariba Haidari
LITTLE TO BIG av Ellen Fiske, Ellinor Hallin
POWER JAGUARS av Jessica Karlsson, Annika Karlsson
RE-MEMBERING: MEDITATION ON A TRIPTYCH av Amra Heco
TELL YOU ABOUT: THE BIRDS AND THE BEES, SAGITTARIUS RISING av Pollyanna Popermâjer
ÖDESÅREN av Martina Carlstedt

Bland de tio filmer som är nominerade för Tempo Short Award är det svensk premiär för den animerade Gösta Petter-land av Christer Wahlberg. Filmen har sin världspremiär under Berlinale där den tävlar i kategorin Generation Kplus. Premiär är det även för filmen Leila, som  ger en unik inblick i hur vardagslivet kan se ut för en 64-årig transperson i Afghanistan. Även Ödesåren premiärvisas under Tempo. I filmen möter vi kvinnor som befinner sig i livets kanske mest förutsägbara och samtidigt mest oförutsägbara decennium – livet mellan 30 och 40 år. I Emerich – Ingen föds till fascist påbörjar regissören en dokumentär om förintelseöverlevaren och föreläsaren Emerich Roth, som ledsamt nog går bort under arbetet med filmen. Trots att han överlevt fem koncentrationsläger Emerich Roth alltid nyfiken på människor, och den centrala frågan i hans arbete var hur man kan nå ut till ungdomar.

Tempo Short Award arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet. Priset är 25 000 kronor och går till filmens regissör. Filmerna tävlar även om Tempo Sound Award som instiftades 2019 i samarbete med Momento Studio. Priset går till den kortfilm som har den mest genomtänkta och kreativa ljudbilden. Vinnaren belönas med 60 000 kronor att användas i Momento Studio, vilket motsvarar cirka två veckors studietid med ljuddesigner.

Här är de nominerade filmerna till New Doc 2023:

BILDER AV DIG av Louise Hollerup
BLÅ LAGUNEN 2017 av Alma Gonzalez Campo
FRISSOR av Johanna Syrén
HEJ ALLA MAN-BABES av Edvin Erixzon
INK, BLOD OCH STRUMPOR av Johan Ribe
JÄVLA PAPPA av Niklas Gyberg Ivarsson
KIOSK-ERIK av Clara Noreen
OM SORG av Emilie Löfgren
THE NEGRO SPACE PROGRAM av Marien Singbo
TOASNACK av Mona Abbasnejad
TZAKERNI av Ebba Gustafsson

Sju av de elva nominerade filmerna i New Doc har premiär under Tempo. Bland dessa visas Jävla pappa, en film om en deprimerad son och en excentrisk, alkoholiserad far som ger sig in i ett gemensamt byggprojekt för att komma varandra närmre. Premiär är det även för Frissor, en skildring av åldrandets gång på en frisörsalong som drivs av tre generationer kvinnor. Hej alla man-babes är ytterligare en av titlarna som premiärvisas under festivalen. I den möter vi Kim, en homosexuell, kristen man som föddes med en CP-skada. Han kämpar för att övervinna sin blyghet och drömmer om att hitta kärleken.

New Doc är ett talangpris för oetablerade svenska filmskapare. Priset ges till en dokumentärfilmsregissör och består av 40 000 kronor. Det delas ut i samarbete med BoostHbg, Film Stockholm AB, Film i Dalarna, Film i Sörmland, Film i Öst, Förvaltningen för kulturutveckling/Västra Götalandsregionen/FilmCloud, Filmregion Sydost, Region Uppsala, Region Gävleborg, Film på Gotland, Region Värmland och Kultur i Halland – Film.

Hela festivalprogrammet, biljetter och digitala festivalpass släpps den 8 februari här på hemsidan.
Programsläppet firas även med en fest på Lilla Hotellbaren på Scandic Malmen samma dag, med start 17.30.

Där har man möjlighet att bläddra i den färska katalogen och höra dokumentärfilmskaparna själva berätta om sina filmer.
Alla är välkomna och ingen föranmälan behövs.

 

Fler nyheter