Sundance- och Berlinaletävlande And the King Said, What a Fantastic Machine! inviger Tempo Dokumentärfestival

Den 6 mars öppnar 2023 års upplaga av Tempo Dokumentärfestival med den svenska premiären av And the King Said, What a Fantastic Machine! av Axel Danielson & Maximilien van Aertryck. Filmen, som har världspremiär på filmfestivalen i Sundance, följd av visning på Berlinale är en del av årets fokus, som är Digitala speglingar.

 – I årets fokus Digitala speglingar utforskar vi de bilder av oss själva som vi presenterar på digitala plattformar och i sociala medier. Och något som verkligen har bidragit till att vi kan skapa digitala självbilder är ju kameran. Därför känns det extra roligt att få öppna festivalen med den svenska premiären av And the king said, what a Fantastic Machine! säger Ulrika Bandeira, Tempos programchef.

År 1825 tog den franske uppfinnaren Nicéphore Niépce världens första fotografi av sin egen bakgård. Tvåhundra år senare livestreamar människor sin vardag inför miljoner andra. Axel Danielson och Maximilien van Aertryck, som tidigare gjort en rad prisbelönta kortfilmer, har skapat en film bestående till stor del av arkivmaterial. Med hjälp av svartvita foton från 1800-talet till dagens Youtube-succéer och selfies i sociala medier skildrar And the king said, what a Fantastic Machine! kamerans makt över människans liv. 

Filmerna på 24:e upplagan av Tempo dokumentärfestival kommer ses på biografer runt om i Stockholm såväl som, med några få undantag, digitalt. 

 

 

Fler nyheter

27 januari 2023

Den åttonde februari firar Tempo årets festivalprogram

Direkt från tryckeriet kommer katalogen som presenterar det unika urvalet av årets mest känslosamma, utmanande, humoristiska och engagerande dokumentära verk. Släppet av årets festivalprogram firas med fest på Lilla Hotellbaren på Scandic Malmen!

Läs

27 januari 2023

Sneak peak på Tempos seminarieprogram 2023!

Vi vill gärna ge er ett litet smakprov på vad som händer under festivalveckan. Första punkten vi släpper är ett samtal med Inka Achté om Raina Films distribution av internationella dokumentärer.

Läs

25 januari 2023

Stefan Jarl International Documentary Award – årets nominerade!

Stefan Jarl International Documentary Award är Tempos tävlingskategori för internationella dokumentärer i långfilmsformat. I år ingår åtta titlar i tävlingen, alla från olika länder. Vinnande regissör tar hem en prissumma på 2000 euro och avslöjas på festivalens avslutningsgala den 11 mars.

Läs

20 januari 2023

Sundance- och Berlinaletävlande And the King Said, What a Fantastic Machine! inviger Tempo Dokumentärfestival

Den 6 mars öppnar 2023 års upplaga av Tempo Dokumentärfestival med den svenska premiären av And the King Said, What a Fantastic Machine! av Axel Danielson & Maximilien van Aertryck. Filmen, som har världspremiär på filmfestivalen i Sundance, följd av visning på Berlinale är en del av årets fokus, som är Digitala speglingar.

Läs

17 januari 2023

Här är filmerna som har valts ut till Tempos största tävlingskategori – men en hemlighet kvarstår!

Den 24:e upplagan av Tempo dokumentärfestival pågår mellan 6 och 12 mars och avslutas med en otrolig prisceremoni och galafest lördag den 11 mars. Här presenteras nio av tio svenska långfilmsdokumentärer som tävlar i kategorin Tempo Documentary Award.

Läs

05 december 2022

Tempo släpper exklusiva biljetter till invigningsgalan!

Älskar du dokumentärer och är nyfiken på Sveriges fantastiska dokumentärmakare? Knip en av de 25 exklusiva biljetterna för två till Tempos invigningsgala den 6 mars 2023 på Rival i Stockholm!

Läs