Hoppa till innehåll

Den 6 mars öppnar 2023 års upplaga av Tempo Dokumentärfestival med den svenska premiären av And the King Said, What a Fantastic Machine! av Axel Danielson & Maximilien van Aertryck. Filmen, som har världspremiär på filmfestivalen i Sundance, följd av visning på Berlinale är en del av årets fokus, som är Digitala speglingar.

 – I årets fokus Digitala speglingar utforskar vi de bilder av oss själva som vi presenterar på digitala plattformar och i sociala medier. Och något som verkligen har bidragit till att vi kan skapa digitala självbilder är ju kameran. Därför känns det extra roligt att få öppna festivalen med den svenska premiären av And the king said, what a Fantastic Machine! säger Ulrika Bandeira, Tempos programchef.

År 1825 tog den franske uppfinnaren Nicéphore Niépce världens första fotografi av sin egen bakgård. Tvåhundra år senare livestreamar människor sin vardag inför miljoner andra. Axel Danielson och Maximilien van Aertryck, som tidigare gjort en rad prisbelönta kortfilmer, har skapat en film bestående till stor del av arkivmaterial. Med hjälp av svartvita foton från 1800-talet till dagens Youtube-succéer och selfies i sociala medier skildrar And the king said, what a Fantastic Machine! kamerans makt över människans liv. 

Filmerna på 24:e upplagan av Tempo dokumentärfestival kommer ses på biografer runt om i Stockholm såväl som, med några få undantag, digitalt. 

 

 

Fler nyheter

Vinnarna på den 25 upplagan av Tempo Dokumentärfestival!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestival är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser. Nedan följer namnen på vinnarna och de som fått hedersomnämnande samt juryns motivering till de respektive …