Hoppa till innehåll

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals tjugotredje upplaga är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser vid en ceremoni på Teater Tre i Stockholm. Under kvällen tillkännagavs också vilken biograf som blev årets mottagare ur stipendiefonden kallad Bettans fond och vem som fick det feministiska Anna-priset som delades ut av WIFT.

Alla Tempos vinnande filmer finns återigen tillgängliga via Draken Film från kl 22.00 i kväll till midnatt i morgon, söndag 13 mars.

Nedan följer namnen på vinnarna och de som fått hedersomnämnande samt juryns motivering till de respektive priserna. Jurygrupperna finns presenterade HÄR.

TEMPO DOCUMENTARY AWARD
Tempo Documentary Award är en av Sveriges största dokumentärfilmstävlingar. Priset på 75 000 kr går till filmens regissör. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet.

Vinnare
The Scars of Ali Boulala av Max Eriksson

Juryns motivering: Bra dokumentärfilm kan få oss att se välkända personer och händelser med nya ögon. Men bra dokumentärfilm kan också ge oss tillträde till platser och sammanhang vi knappt visste fanns. Årets vinnare är en sådan film.
Det är en film om vänskap och galenskap. Om livet som bokstavligen en enda lång fest. Om den stora tomheten när festen abrupt tar slut. Och om hur kort avståndet kan vara mellan eufori och totalt jävla mörker.
Det är en film om besatthet. Att leva och andas sitt enda intresse.
Att uthärda smärtan på vägen mot målet att bli bäst. Och att faktiskt bli bäst. Det är också en film om grabbighet. Skitjobbig, enerverande och dödlig grabbighet.
Det är en film att gråta och skratta till. Kanske till och med inspireras. Eventuellt. Lite grann.

Visas på Victoria söndag 13 mars kl 13.50. Efter visningen ett samtal med regissör Max Eriksson och huvudperson Ali Boulala. Läs mer HÄR.

STEFAN JARL INTERNATIONAL DOCUMENTARY AWARD
Stefan Jarl International Documentary Award är priset för bästa internationella dokumentär. Prissumman är 2000 euro. Tävlingen arrangeras med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

Vinnare
Courage av Aliaksei Paluyan

Juryns motivering: En film om vikten av och kraften hos kulturella uttryck. Regissören lyckas på oväntade sätt gestalta känslorna hos hela rörelsen mot Lukasjenko. Samtidigt som den ger röst åt vanliga människor, skildrar dokumentären en mångfacetterad rörelse som kämpar för frihet och yttrandefrihet. En modig film i alla ordets bemärkelser..

Hedersomnämnande
There Will Be No More Night av Éléonore Weber

Juryns motivering: En stark, vacker och högst aktuell film. Juryn blir förtrollad och imponerad av den stora researchen och de djärva valen som regissören har gjort. Filmen gör också det modiga valet att vila i tystnaden, utan att lägga till musik eller ljudeffekter. Den är otroligt välgjord och ytterst kraftfull. När filmen är slut lämnas publiken i ett totalt mörker, utan någonstans att gömma sig.

TEMPO SHORT AWARD
Tempo Short Award är tävlingen för bästa dokumentär i kort format. Priset på 25 000 kr går till filmens regissör. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet.

Vinnare
Dansa min docka av Jasmijn Kooijman

Juryns motivering: En kreativ och varm film som med sitt hantverk, detaljkänsla och tragikomiska grepp berör oss. Vackra bildkompositioner, genomarbetade miljöer och skicklig ljussättning lyfter filmen och gör oss nyfikna på mer. Trots ett ämne som skildrats förut förvånar denna välgjorda film oss med nya gripande vinklar, nyanserade karaktärer och oväntade vändningar.

Hedersomnämnande
Jag ville ha en familj av Irene Lopez

Juryns motivering: En blytung historia som kräver mycket mod, om övergrepp och mäns våld mot kvinnor bildsatt av fantastiska animationer som fångar direkt.

NEW DOC
Priset är på 40 000 kronor och tilldelas en ny lovande regissör till ett kommande filmprojekt. Priset delas ut i samarbete med BoostHbg, Film Stockholm AB, Film i Dalarna, Film i Öst, Förvaltningen för kulturutveckling/FilmCloud, Filmregion Sydost, Kultur i Halland – Film och Film i Sörmland.

Vinnare
Pink Rider av Daniel Aguirre Montoya

Juryns motivering: Med musik, nyckfullhet och kompromisslös berättarstil skildrar årets New Doc arbetsvillkoren i det neoliberala samhället. Genom en personlig berättelse vecklas en tänkvärd film ut som synliggör de osynliga utan att moralisera. Regissören fångar vår totala uppmärksamhet från början till slut genom olika visuella material och leker med våra sinnen, tempot, från start till slut. Med ett slut som ställer frågan om det personliga ansvaret i dagens gigekonomi. En snäll käftsmäll som slår rätt på alla sätt och nivåer!

Hedersomnämnande
Powernapper’s Paradise av Samir Arabzadeh

Juryns motivering: Juryn vill ge ett hedersomnämnande till en film som med estetisk tonträff, nyfikenhet och humor undersöker vår tids relation till arbete och dess koppling till vårt självvärde. En rakt igenom visuell upplevelse som vaggar tittaren genom frågeställningar som synliggör västvärldens föreställning om produktivitet. Det otroligt vackra fotot och filmens långsamma tempo framhäver filmens budskap och lämnar oss med en känsla av hopp om en annan verklighet bortom kapitalismens krav på vår tid och produktivitet.

TEMPO SOUND AWARD
Priset delas ut till den kortfilm, bland tävlingsfilmerna i Tempo Short Award, som har den mest genomtänkta och kreativa ljudbilden. Priset består av 60 000 SEK att användas i Momento Studio, motsvarande cirka två veckor i studion med ljuddesigner.

Vinnare
Nadir av Amin Zouiten
Ljud: Anne Gry Friis Kristensen & Malte Møhr

Juryns motivering: Med staden som huvudkaraktär och ljudet som narrativ tar denna filmen med oss på en vackert porträtterad resa genom stadens olika rum och färger. Genom ljudets berättande får vi nära kontakt med karaktären (staden), men samtidigt finns där en poetisk och vacker distans mellan det vi ser och det vi hör som gör att vi som åskådare får fylla i luckorna och själva omedvetet bygga momentum genom filmens gång. Det är tydligt att regissören och teamet haft en klar vision redan i tidigt skede att ljudet behöver stå i centrum för att filmen skall kunna berätta. Att man dessutom vågat vara minimalistisk i ljuddesignens informativa detaljberättande, gör att man sugs in i filmens annars stora ljudvärld snarare än observerar den.

SHORT DOX RADIO
I Short Dox Radio tävlar tio radiodokumentärer på max tre minuter om 5 000 kr. Det vinnande bidraget får dessutom delta i tävlingen ShortDox Nordic. Priset är ett samarbete med produktionsbolaget Munck, som erbjuder studiotid och producent för att förverkliga vinnarens nästa ljuddokumentär. Priset instiftades av Bengt Bok, professor i radioproduktion vid SKH.

Vinnare
Sailor av Petra Koppla Dahlberg

Juryns motivering: På ett kreativt och okommenterat sätt fångar dokumentärmakaren i en enda scen en komplex historia mellan olika generationer, där mycket sägs mellan raderna. Vi anar hur världshändelser gripit in i huvudpersonernas liv och dragit dem isär. Allt sker i ett telefonsamtal som går rakt in i hjärtat.

Hedersomnämnande
Min sliding doors woman av Astrid Mohlin

Juryns motivering: På ett fartfyllt, humoristiskt och formsäkert sätt berättar dokumentärmakaren om hur små handlingar kan förändra ett helt liv. Tillsammans med huvudpersonen väntar vi med spänning på ett möte som inte riktigt blir som vi tänkt oss.

TEMPO PITCH
Tempo Pitch är tävlingen för nya dokumentärfilmsidéer. Vinnande projekt tilldelas 90 000 kr i utvecklingsmedel. Tävlingen arrangeras i samarbete med Film Stockholm, SVT Dokumentär och Svenska Filminstitutet.

Vinnare
KATWE (arbetstitel) av Nima Shirali

Juryns motivering: Regissören närmar sig ett tragiskt öde och en komplex situation med ett hänsynsfullt tilltal i starka visuella scener.  Huvudpersonerna får berätta till punkt om hur de blivit offer för omständigheter de själva inte råder över. Hoppet ställs till inhemska politiker och utländska företag med nya löften om investeringar – men är de verkligen att lita på?

Under kvällen delades ytterligare två priser ut:

BETTANS FOND
Riksföreningen Folkets Bio instiftade Bettans fond, en stipendiefond i Bettan von Horns namn, den 14 december 2017. Fonden har som syfte att stödja och uppmuntra kreativt arbete med att visa dokumentärfilm på biograf och ska årligen dela ut bidrag till Folkets Bio-biografer. Årets mottagare får 30 000 kronor och har valts av Lucia Pagano och Riksföreningen Folkets Bios styrelse.

Vinnare
Folkets Bio, Lund/Kino

Motiveringen lyder: I och med den nya specialsatsningen på visning av dokumentärfilm ”Folkets Bio älskar dokumentärfilm”, finns det en av biograferna som sticker ut. Trots det svåra läget under pandemin, har de lyckats visa alla dokumentärfilmer i distribution. De har dessutom med engagemang lyft varje enskild films möjlighet att nå en publik genom events, samtal och publikarbete. Därför är Folkets Bio, Lund/Kino, den klara vinnaren av Bettans Fond 2022.

ANNA-priset
Priset grundades 2014 av WIFT (Women in Film and Television) och UN Women Sverige med syftet att öka kunskapen om FN:s Kvinnokonvention och insikten om hur den har betydelse för en filmbransch där kvinnor ges lika möjligheter att berätta sina historier. Prissumman är 75 000 kronor.

Vinnare
Ett meddelande till Ernestina av Jonelle Twum

Ur motiveringen: ”2021 års ANNA-pristagare skildrar en kvinnas längtan efter självständighet och personlig utveckling. En längtan som driver henne att lämna sin familj, sitt samhälle och sin kultur. Berättelsen tar avstamp i utvandring från ett utom-europeiskt land för att söka en annorlunda framtid där drömmar ställs i kontrast till realiteten i det nya samhället, speglat genom det kulturella sammanhang som hon lämnar.”

Hedersomnämnande
För första gången i prisets åttaåriga historia delades också ett Special Mention ut, tillsammans med 60 000 kronor, vilket gick till Maj Wechselmann.

Fler nyheter

Spetsa öronen och slut ögonen

Kan dokumentärt berättande ske med enbart ljud? Vi säger självklart ja! För andra året i rad bjuder Tempo Dokumentärfestival in till en dag i ljudets ära. Mona Abbasnejad är redaktör för Tempos ljudprogram och lyfter dokumentärens förmåga att påverka.– Jag …