Sveriges största dokumentärfestival går mot final

Helgen är här och såklart är den fullmatad med filmvisningar på Tempo. Dokumentärer om allt från internationella adoptioner, klassresor, jakten på framgång och status – till engagerat miljöarbete. I år välkomnar vi två nya biografer som samarbetar med Tempo. Det är Bio Aspen i Aspudden, som visar fem filmer från fredag till söndag, och Bio Bristol i Sundbyberg med visningar av två filmer med miljötema. Här kommer några nedslag i programmet – allt vi vill rekommendera får tyvärr inte plats i en post.

För information om starttid för strömning av respektive film i Tempos program – för dig med digitalt festivalpass via Draken Film – se tiderna på tempofestival.se .Vissa av helgens titlar finns tillgängliga redan från kl 18.00 i kväll och 48 timmar framåt.

RETURNING TO REIMS (FRAGMENTS). Jean-Gabriel Périot. Frankrike, 2021, 83 min, svensk premiär!
Sociologen och författaren Didier Eribon återvänder till sin hemstad efter många år. När han nu, i filmen om sitt liv, konfronteras med sitt förflutna och sin egen klassresa får han nya insikter. Med avstamp i det personliga växer filmen till en allmängiltig politisk historia från 50-talet till i dag om den franska arbetarklassens utveckling och förflyttning, från vänster till extremhöger.

Lördag 12 mars 17.30 Victoria 2
Söndag 13 mars 13.00 Victoria 4
Läs mer och köp biljett HÄR.

ASCENSION. Jessica Kingdon. USA, 2021, 97 min, svensk premiär! 
Den Oscarsnominerade Ascension undersöker den nya ”kinesiska drömmen” som handlar om jakten på framgång genom hårt arbete och materiell rikedom. Men i takt med den ekonomiska utvecklingen och masskonsumtionen växer också klyftorna. Med nyfikenhet och humor skärskådar filmen det samtida Kinas identitet.

Lördag 12 mars 15.30 Bio Aspen
Läs mer och köp biljetter HÄR.

A STORY OF ONE’S OWNAmandine Gay. Frankrike, 2021, 100 min, svensk premiär!
En gripande dokumentär som lyfter frågeställningar kring internationella adoptioner på ett reflekterande och samtidigt poetiskt sätt. Fem personer mellan 25 och 52 år – ursprungligen från Sydkorea, Brasilien, Rwanda, Sri Lanka och Australien – är alla uppvuxna i vita franska familjer. De berättar generöst och personligt om hur identiteten som adopterad har påverkat dem både känslomässigt och psykologiskt under uppväxten och ända in i vuxen ålder.

Lördag 12 mars 19.30 Victoria 2
Söndag 13 mars 16.00 Reflexen

Läs mer och köp biljett HÄR.

70/30Phie Ambo. Danmark, 2021, 98 min.
År 2019 klubbade Danmark igenom en lag som säger att de ska reducera sina utsläpp med 70% till år 2030 och vara helt koldioxidneutrala till 2050. Det är en av världens mest ambitiösa klimatlagar, som kräver att regeringen agerar ifall målet inte skulle nås. Vi möter både politiker och unga klimataktivister som tillhör den världsomspännande ungdomsrörelse som har bidragit till att sätta klimatfrågan på agendan.

Lördag 12 mars 19.15 Bio Aspen
Söndag 13 mars 16.00 Bio Bristol

Läs mer och köp biljett HÄR.

Trevlig helg önskar vi på Tempo!

Fler nyheter

29 september 2022

Anmälan till Tempos tävlingar öppnar!

Nu öppnar anmälan för tre av Tempos svenska tävlingar: Tempo Documentary Award, Tempo Short Award och New Doc. Filmerna får vara producerade tidigast april 2022.

Läs

15 september 2022

Tiny Tempo släpper programmet

Den 6–12 mars 2023 äger Tempo Dokumentärfestival rum för 24:e gången, men innan dess arrangerar vi Tiny Tempo. 12–17 oktober är det dags för den andra upplagan av festivalen med dokumentärer för barn och unga. Programmet har nu släppts och biljetter finns att köpa. Läs mer och boka här. Varmt välkomna!

Läs

15 september 2022

Ida Thorén blir ny festivalchef

Ida Thorén tillträder som Tempo Dokumentärfestivals nya festivalchef den 20 september.

Läs

12 september 2022

Specialvisning av Joyce Carol Oates ”A Body in the Service of Mind”

Tempo bjuder i samarbete med Årsta Folkets Hus in till en filmvisning av Joyce Carol Oates ”A Body in the Service of Mind”. Efter filmen följer ett samtal med filmens regissör Stig Björkman och filmens producent och manusförfattare Stina Gardell, som modereras av Tempo Dokumentärfestivals programchef Ulrika Bandeira.

Läs

17 augusti 2022

Isländsk basket, franska hiphopdansare och svenskt dataspel på andra upplagan av Tiny Tempo

Den 12–17 oktober arrangeras för andra året dokumentärfestivalen Tiny Tempo för barn och unga. Då ges möjlighet att ta del av nya och klassiska dokumentärer om allt från isländska baskettjejer, drömmen om att bli professionell dansare, till att komma ut som queer i högstadiet – och hur en stekhet sommar utspelar sig för 14-åriga Shabu…

Läs

01 augusti 2022

Luchadoras på Järva filmfestival

Välkomna på gratis utomhusbio! Nu på fredag 5 augusti visar vi filmen Luchadoras på Järva Filmfestival.

Läs