Hoppa till innehåll

Fjolårets vinnare i Tempos tävling Stefan Jarl International Documentary Award var den ukrainska The Earth Is Blue as an Orange av Iryna Tsilyk. Tempo visar nu återigen denna mångfaldigt prisbelönade dokumentär. Under hela festivalveckan kommer den att ingå i den digitala delen av programmet. För varje strömning via festivalpasset kommer Tempo att skänka motsvarande summa för vad en biobiljett kostar till Röda korsets insamling för hjälpinsatser i Ukraina.

The Earth Is Blue as an Orange är ett ömsint porträtt av en familj i östra Ukraina som tillsammans gör en film om sitt liv för att klara av det dagliga traumat av att leva i en krigszon. När den äldsta dottern Myroslava kommer in på filmskola involveras hela familjen i filmskapandet. Utanför faller bomberna och nere i husets källare iscensätter familjen en flykt från verkligheten genom att berätta om sina erfarenheter av densamma.

Via festivalpasset är filmen tillgänglig från tisdag 8 mars 18.00 till Tempoveckans slut, söndag 13 mars 23.59.

Det var två år sedan sist, men på måndag kväll blir det äntligen en storslagen invigning av Tempo Dokumentärfestival på biograf. Förra veckan utlyste vi en tävling där vinsten var biljetter till invigningen. Frågan var i vilken sektion som öppningsfilmen Calendar Girls deltar i och de fem vinnarna har meddelats separat. Vi tackar er alla som deltog och det rätta svaret är Tempo Documentary Award. Sammanlagt sju svenska filmer är nominerade i denna tävling och juryn som utser vinnaren är tre välkända namn – Stina Dabrowski, Johar Bendjelloul och Uje Brandelius. Denna prominenta jury och de övriga tre – för Stefan Jarl International Documentary Award, Tempo Short Award och New Doc – presenteras närmare här.

Ett stående inslag i Tempo Dokumentärfestivals program är Short Dox Radio. Tio radiodokumentärer, alla kortare än tre minuter, är med i tävlan. Vinnaren belönas med 5 000 kronor, en deltagarplats i ShortDox Nordic samt studiotid och producentstöd hos produktionsbolaget Munck Studios. Priset är instiftat av Bengt Bok, professor i radioproduktion på SKH.

Årets nominerade i Short Dox Radio
Koltrasten av Sara Litzén
Jag håller andan, jag är mittemellan av Minna Karlsson
Torget med många namn av Leandro Netzell Cerón
Värme i vinternatten av Anna Jonasson
Sailor av Petra Koppla Dahlberg
Nattsus av Erika Böös
Fru Justitia IRL av Finn Hellman
Min sliding doors woman av Astrid Mohlin
Han som dansar av Michael Laine
Känslor av ljud av Isolde Svedjeland, Harriet Westerholm och Solveig Nycander

Nu är det bara några dagar kvar tills Tempo startar, så vänta inte med att planera din festivalvecka – välkommen att köpa dina biljetter/festivalpass HÄR!

Fler nyheter