Att göra skillnad är i fokus

Snart dags för årets dokumentärhändelse!

Nu är det bara drygt två veckor kvar tills festivalen drar igång. Vi som arbetar med Tempo känner oss både stolta över årets program och förväntansfulla inför att snart få ses igen! Bland utbudet av filmer finns i år ett fokus som vi kallar: GÖRA SKILLNAD. Dokumentärer som porträtterar människor som på olika sätt arbetar för att förändra den värld de lever i – både i det stora och det lilla.

För att läsa mer, se visningstider och köpa biljett till respektive film, klicka på titeln.

COURAGE

Courage var från början tänkt att handla om ett oberoende teatersällskap, men blev istället en berättelse om mod, motstånd och om hur en aktivistisk kamp kan organiseras. Men filmen är också en nära skildring av de personliga konsekvenser som riskerar att drabba dem som engagerar sig för demokratin i Belarus – landet som brukar kallas för Europas sista diktatur.
Aliaksei Paluyan. Belarus/Tyskland, 2021, 90 min, svensk premiär!

LUCHADORAS

I mexikanska Ciudad Juárez bor Baby Star, Lady Candy och Mini Serenita. Alla tre är lucha libre-stjärnor och de kämpar på olika sätt för en bättre tillvaro. Utanför ringen organiserar de kurser i självförsvar för att stärka kvinnorna i området, som i drogkartellernas grepp är en farlig plats att leva på. 
Paola Calvo & Patrick Jasim. Mexiko/Tyskland, 2021, 93 min, svensk premiär

THE LAST SHELTER

”Migranthuset” i södra Mali fungerar som ett tillfälligt hem för tusentals människor. För dem med stora drömmar om ett liv i Europa, och för dem vars drömmar gått i kras – på väg hem igen med nya erfarenheter eller trauman i bagaget.
I samarbete med Arena Idé. Samtal efter filmvisningen den 11 mars!
Ousmane Samassekou. Frankrike/Mali/Sydafrika, 2021, 86 min, svensk premiär!
 
I´LL STAND BY YOU
Litauen plågas av något som liknar en epidemi av självmord. Två kvinnor, en psykolog och en polis, bestämmer sig för att försöka göra någonting åt detta.
I samarbete med Inconvenient Films.
Virginija Vareikytė & Maximilien Dejoie. Litauen/Italien/Schweiz, 2021, 73 min, svensk premiär!
 
70/30
År 2019 klubbade Danmark igenom en av världens mest ambitiösa klimatlagar. Filmen 70/30 skildrar det komplexa demokratiska arbetet när idéer ska bli till lag. Vi möter både politiker och unga klimataktivister som tillhör den världsomspännande ungdomsrörelse som har bidragit till att sätta klimatfrågan på agendan.
Phie Ambo. Danmark, 2021, 98 min.

TOUCHING FREEDOM
I oktober 2014 hamnar Kobane i världens fokus när IS efter aggressiva attacker tar över kontrollen av den syriska staden. För vännerna Jenkidar och Hussein blir det ett självklart beslut att engagera sig i kampen för kurdisk självständighet – med kameran som vapen.
Manal Masri. Sverige, 2022, 73 min, svensk premiär! 

CALENDAR GIRLS
Floridas mest hängivna dansgrupp för kvinnor över 60 vägrar att göra sig osynliga bara för att de har blivit äldre. Det är hög tid att slå sig fri och ta chansen att vara den man är, eller alltid velat vara, innan det är för sent. Iklädda glittriga scenkostymer träder de ut i rampljuset och visar att ålder bara är en siffra.
Maria Loohufvud & Love Martinsen. Sverige, 2022, 84 min, svensk premiär!
 
LEVA TILLS JAG DÖR
Livet på ett äldreboende kan säkerligen gestalta sig mycket olika. I den här filmen får vi följa ett gäng ”äldre äldre” som med hjälp av personalens starka engagemang, inte minst av aktivitetscoachen Monica, får sin tillvaro både rolig och meningsfull – in i det sista.
Åsa Ekman, Gustav Ågerstrand, Oscar Hedin Hetteberg & Anders Teigen. Sverige, 2022, 73 min.
 
DANSA MIN DOCKA
Om den svenska migrationspolitiken och den utdragna asylprocessen berättas i denna hybriddokumentär. Med hjälp av animerade dockor får vi en inblick i en papperslös människas situation, i väntan på ett livsavgörande beslut. Men här finns också andra, som slåss för asylrätten.
Jasmijn Kooijman. Sverige, 2022, 15 min.

Vi ses snart på Tempo Dokumentärfestival, trevlig helg!

Fler nyheter

29 september 2022

Anmälan till Tempos tävlingar öppnar!

Nu öppnar anmälan för tre av Tempos svenska tävlingar: Tempo Documentary Award, Tempo Short Award och New Doc. Filmerna får vara producerade tidigast april 2022.

Läs

15 september 2022

Tiny Tempo släpper programmet

Den 6–12 mars 2023 äger Tempo Dokumentärfestival rum för 24:e gången, men innan dess arrangerar vi Tiny Tempo. 12–17 oktober är det dags för den andra upplagan av festivalen med dokumentärer för barn och unga. Programmet har nu släppts och biljetter finns att köpa. Läs mer och boka här. Varmt välkomna!

Läs

15 september 2022

Ida Thorén blir ny festivalchef

Ida Thorén tillträder som Tempo Dokumentärfestivals nya festivalchef den 20 september.

Läs

12 september 2022

Specialvisning av Joyce Carol Oates ”A Body in the Service of Mind”

Tempo bjuder i samarbete med Årsta Folkets Hus in till en filmvisning av Joyce Carol Oates ”A Body in the Service of Mind”. Efter filmen följer ett samtal med filmens regissör Stig Björkman och filmens producent och manusförfattare Stina Gardell, som modereras av Tempo Dokumentärfestivals programchef Ulrika Bandeira.

Läs

17 augusti 2022

Isländsk basket, franska hiphopdansare och svenskt dataspel på andra upplagan av Tiny Tempo

Den 12–17 oktober arrangeras för andra året dokumentärfestivalen Tiny Tempo för barn och unga. Då ges möjlighet att ta del av nya och klassiska dokumentärer om allt från isländska baskettjejer, drömmen om att bli professionell dansare, till att komma ut som queer i högstadiet – och hur en stekhet sommar utspelar sig för 14-åriga Shabu…

Läs

01 augusti 2022

Luchadoras på Järva filmfestival

Välkomna på gratis utomhusbio! Nu på fredag 5 augusti visar vi filmen Luchadoras på Järva Filmfestival.

Läs