Att göra skillnad är i fokus

Snart dags för årets dokumentärhändelse!

Nu är det bara drygt två veckor kvar tills festivalen drar igång. Vi som arbetar med Tempo känner oss både stolta över årets program och förväntansfulla inför att snart få ses igen! Bland utbudet av filmer finns i år ett fokus som vi kallar: GÖRA SKILLNAD. Dokumentärer som porträtterar människor som på olika sätt arbetar för att förändra den värld de lever i – både i det stora och det lilla.

För att läsa mer, se visningstider och köpa biljett till respektive film, klicka på titeln.

COURAGE

Courage var från början tänkt att handla om ett oberoende teatersällskap, men blev istället en berättelse om mod, motstånd och om hur en aktivistisk kamp kan organiseras. Men filmen är också en nära skildring av de personliga konsekvenser som riskerar att drabba dem som engagerar sig för demokratin i Belarus – landet som brukar kallas för Europas sista diktatur.
Aliaksei Paluyan. Belarus/Tyskland, 2021, 90 min, svensk premiär!

LUCHADORAS

I mexikanska Ciudad Juárez bor Baby Star, Lady Candy och Mini Serenita. Alla tre är lucha libre-stjärnor och de kämpar på olika sätt för en bättre tillvaro. Utanför ringen organiserar de kurser i självförsvar för att stärka kvinnorna i området, som i drogkartellernas grepp är en farlig plats att leva på. 
Paola Calvo & Patrick Jasim. Mexiko/Tyskland, 2021, 93 min, svensk premiär

THE LAST SHELTER

”Migranthuset” i södra Mali fungerar som ett tillfälligt hem för tusentals människor. För dem med stora drömmar om ett liv i Europa, och för dem vars drömmar gått i kras – på väg hem igen med nya erfarenheter eller trauman i bagaget.
I samarbete med Arena Idé. Samtal efter filmvisningen den 11 mars!
Ousmane Samassekou. Frankrike/Mali/Sydafrika, 2021, 86 min, svensk premiär!
 
I´LL STAND BY YOU
Litauen plågas av något som liknar en epidemi av självmord. Två kvinnor, en psykolog och en polis, bestämmer sig för att försöka göra någonting åt detta.
I samarbete med Inconvenient Films.
Virginija Vareikytė & Maximilien Dejoie. Litauen/Italien/Schweiz, 2021, 73 min, svensk premiär!
 
70/30
År 2019 klubbade Danmark igenom en av världens mest ambitiösa klimatlagar. Filmen 70/30 skildrar det komplexa demokratiska arbetet när idéer ska bli till lag. Vi möter både politiker och unga klimataktivister som tillhör den världsomspännande ungdomsrörelse som har bidragit till att sätta klimatfrågan på agendan.
Phie Ambo. Danmark, 2021, 98 min.

TOUCHING FREEDOM
I oktober 2014 hamnar Kobane i världens fokus när IS efter aggressiva attacker tar över kontrollen av den syriska staden. För vännerna Jenkidar och Hussein blir det ett självklart beslut att engagera sig i kampen för kurdisk självständighet – med kameran som vapen.
Manal Masri. Sverige, 2022, 73 min, svensk premiär! 

CALENDAR GIRLS
Floridas mest hängivna dansgrupp för kvinnor över 60 vägrar att göra sig osynliga bara för att de har blivit äldre. Det är hög tid att slå sig fri och ta chansen att vara den man är, eller alltid velat vara, innan det är för sent. Iklädda glittriga scenkostymer träder de ut i rampljuset och visar att ålder bara är en siffra.
Maria Loohufvud & Love Martinsen. Sverige, 2022, 84 min, svensk premiär!
 
LEVA TILLS JAG DÖR
Livet på ett äldreboende kan säkerligen gestalta sig mycket olika. I den här filmen får vi följa ett gäng ”äldre äldre” som med hjälp av personalens starka engagemang, inte minst av aktivitetscoachen Monica, får sin tillvaro både rolig och meningsfull – in i det sista.
Åsa Ekman, Gustav Ågerstrand, Oscar Hedin Hetteberg & Anders Teigen. Sverige, 2022, 73 min.
 
DANSA MIN DOCKA
Om den svenska migrationspolitiken och den utdragna asylprocessen berättas i denna hybriddokumentär. Med hjälp av animerade dockor får vi en inblick i en papperslös människas situation, i väntan på ett livsavgörande beslut. Men här finns också andra, som slåss för asylrätten.
Jasmijn Kooijman. Sverige, 2022, 15 min.

Vi ses snart på Tempo Dokumentärfestival, trevlig helg!

Fler nyheter

29 mars 2022

Tempo söker ny verksamhetsledare

Tempo Dokumentärfestival söker ny verksamhetsledare/festivalchef. Vi erbjuder en spännande arbetsplats som är både kreativ, utvecklande och händelserik.

Läs

16 mars 2022

Tack för i år!

Tempo Dokumentärfestival är över för den här gången och vi vill tacka er alla som bidragit till en magisk festivalvecka! Efter sju dagar med över 120 programpunkter känner vi oss stolta, lyckliga och berikade efter alla möten och intryck. Tack för att du varit en del av detta och vi har redan börjat planera inför…

Läs

12 mars 2022

Årets vinnare på Tempo!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals tjugotredje upplaga är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser vid en ceremoni på Teater Tre i Stockholm.

Läs

12 mars 2022

Dokumentärhelg med radio, dansfilm och digital repris av vinnarfilmer

Film är bäst på bio och näst bäst hemma i soffan. Lyssnar på radio gör vi oftast hemma, men det kan också vara en upplevelse på biograf. På Zita kan du ta del av tio berättelser på tre minuter styck – de radiodokumentärer som ingår i sektionen Radio Short Dox. På söndag eftermiddag har vi…

Läs

11 mars 2022

Sveriges största dokumentärfestival går mot final

Helgen är här och såklart är den fullmatad med filmvisningar på Tempo. Dokumentärer om allt från internationella adoptioner, klassresor, jakten på framgång och status – till engagerat miljöarbete. I år välkomnar vi två nya biografer som samarbetar med Tempo.

Läs

10 mars 2022

Världspremiärer och dokumentärer från hela världen på Tempo

Helgen närmar sig och här kommer några nya axplock ur programmet. Jacob Frösséns nya film Ahmadu, om Ahmadu Jah, ingår i Tempos sektion Music & Arts och får premiär på fredag kväll. Världspremiär blir det också för nästan alla de kortfilmer som ingår i sektionen New Doc, där regissörerna också har chansen att vinna Tempos…

Läs