Hoppa till innehåll

Vinnarna i årets tävlingar för Tempo Dokumentärfestival 2025 är nu utsedda. I år är det hela tio kategorier – fler än någonsin tidigare. Under lördagskvällen tog vinnarna emot sina utmärkelser under prisgalan på KONTRÄR i Stockholm. 

Nedan följer namnen på vinnarna, de som fått hedersomnämnande samt juryns motivering till de respektive priserna. Vill du läsa mer om jurymedlemmarna gör du det HÄR. Längst ner i nyhetsbrevet hittar du tider och länkar till dagens filmvisningar – sista chansen idag!

TEMPO DOCUMENTARY AWARD
Tempo Documentary Award är en av Sveriges största dokumentärfilmstävlingar. Priset, som går till filmens regissör, består av 100 000 kr och en teknikcheck på 50 000 kr från Dagsljus, en del av Storyline Studios. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet.

Vinnare: Surviving The Death Committee av Nima Sarvestani 

Juryns motivering: Modig och befriande opolerad – som det där slaget i magen som en dokumentär kan vara. Den påminner oss om att frihet och demokrati måste försvaras varje dag. Vi vill hylla en filmskapare som med sin film gör verklig skillnad; i att vara ett verktyg för politisk aktivism och genom att försvara mänskliga rättigheter.

Hedersomnämnande: Trans Memoria av Victoria Verseau

Juryns motivering: Juryn vill ge ett hedersomnämnande till en film som är lika poetiskt och filmiskt vacker, som nödvändig. Nästan som en reningsritual talar den om känslor av ånger och konsekvenser av svåra val. Vi bjuds in till en djupt personlig och ofta smärtsam process i att bli den en vill vara, där filmen själv blir ett katharsis, ett redskap i processen. 

STEFAN JARL INTERNATIONAL DOCUMENTARY AWARD
Stefan Jarl International Documentary Award är priset för bästa internationella dokumentär. Prissumman är 3 000 euro. Tävlingen arrangeras med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

Vinnare: Kouté vwa av Maxime Jean-Baptiste

Juryns motivering: Från första bildrutan dras tittaren in i en cinematisk upplevelse fylld av värme och känslomässigt djup. Med skenbar enkelhet skildrar filmen en pojkes blick på vuxenvärlden där gatuvåldet lurar i bakgrunden. Det är en intim coming-of-age-berättelse med ett stort hjärta, där starka relationer och karaktärer stannar kvar långt efter att filmen är slut.

TEMPO YOUTH AWARD
Tempo Youth Award är en för året ny tävling, där en jury bestående av tre ungdomar mellan 17 och 19 år utser vinnaren. Ungdomsjuryn har tillgång till hela festivalprogrammet, där de väljer åtta filmer som nomineras till priset. Av dessa åtta väljs en vinnare ut som belönas med Tempo Youth Award

Vinnare: Didy av Gaël Kamilindi och François-Xavier Destors 

Juryns motivering: Med stilsäkra miljöer, ljudbilder och visuellt slående arkivmaterial kan vi inte låta bli att fångas av denna familjehistoria. En berättelse som samtidigt ger ett unikt perspektiv på ett helt lands trauma vars efterdyningar är högst aktuella än idag. Tempo Youth Award 2025 går till Didy! 

TEMPO SHORT AWARD
Tempo Short Award är tävlingen för bästa dokumentär i kort format. Priset på 40 000 kr går till filmens regissör, som också fåren teknikcheck på 10 000 kr från Dagsljus, en del av Storyline Studios. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet.

Vinnare: Silver City av Dea Saračević

Juryns motivering: Silver City förtrollar oss med sina innerliga observationer över människans sårbarhet, och ger oss en inblick i de osynliga världar vi sällan får ta del av. Med en omsorgsfull blick skapar regissören, med en mästerlig skärpa, en film där varje bild bär på en historia om förlust. Filmen kryper under huden, och vi blir till ett med människorna både framför och bakom kameran, när vi omsveps av en himmelsk ljudbild. En fullödig berättelse om sorg och dess läkande rotar sig djupt i oss och gror vår önskan om att få dela denna filmiska upplevelse med andra. Silver City är ett enastående verk som lämnar efterskalv.

Hedersomnämnande: The New Policy Regardig Homeless Asylum Seekers av Dennis Harvey

Juryns motivering: Med en rak och ärlig metod skildrar The New Policy Regarding Homeless Asylum Seekers en politiskt laddad verklighet där människor tvingas navigera i ett kallt och omänskligt system. Filmskaparen låter skeendena tala för sig själva, och kameran blir till ett vasst och kompromisslöst instrument för att både synliggöra och inspirera till motstånd. Den klaustrofobiska känslan av utsatthet och orättvisa kontrasteras av volontärernas okuvliga solidaritet när demokratins paradox exponeras, av en regissör med sant mod och pricksäkerhet.

NEW DOC
New Doc är ett talangpris för oetablerade svenska filmskapare. Priset består av 50 000 kronor och ges till en dokumentärfilmsregissör. Det delas ut i samarbete med Region Gävleborg, Region Värmland, Region Västmanland, Region Uppsala, BoostHBG, Film Stockholm, Region Halland, Region Gotland, Film i Dalarna, Region Östergötland, Film i Öst, FilmCloud, Kulturförvaltningen Västra Götalandsregionen, Filmregion Sydost, Scenkonst Sörmland och Film i Sörmland.

Vinnare: Fear Fokol av Tuva Björk

Juryns motivering: På ett modigt sätt granskar Fear Fokol rädslans mekanismer och dess koppling till våld. Genom en förfinad skicklighet och en poetisk vision blottlägger filmskaparen maktstrukturer, kolonialismens arv och den systematiska osäkerheten som präglar ett samhälle på bristningsgränsen. I porträttet där kameran själv deltar i kontrollen lyfts tankar kring rädsla, liv och frihet likt en dikt över våldets verklighet, där övervakning och brutalitet blivit vardag. Fear Fokol är en film som inte bara bevakar vår otrygga samtid utan också blickar framåt och ställer oss frågan, kan vi skydda oss mot rädslan? En djärv film som både utmanar och berör.

Hedersomnämnande: Mormor av Lucien Easton

Juryns motivering: Mormor är ett ömsint och existentiellt porträtt av tidens gång och minnenas kraft. Genom en lyhörd blick och en varsam gestaltning bjuds vi in i ett hem med tankar kring livets skörhet och skönhet. Med en lågmäld sammanvävning av arkivmaterial och en mjuk ljudbild skapar filmaren en närvaro där dåtid och nutid blir till ett. Filmen fyller oss med stora delar tröst och hopp, samtidigt som den tänder nyfikenhetens låga inför vad framtiden bär. Mormor är ett sken i mörkret, en berättelse om uppskattning av livets små ting, och kärlek till det som funnits och det som fortfarande finns kvar.

TEMPO SOUND AWARD 
Priset delas ut till den kortfilm, bland tävlingsfilmerna i Tempo Short Award, som har den mest genomtänkta och kreativa ljudbilden. Priset består av 60 000 kronor att användas i Momento Studio. Priset delas ut med stöd av teknikföretaget Hindenburg och instiftades av Bengt Bok, professor i radioproduktion vid SKH.

Vinnare: Silver City av Dea Saračević

Juryns motivering: I detta verk har regissören vågat arbeta med ljud, tystnader och röst, inte bara som en berättar stämma utan som en slags materialitet i vad en röst och en enkel ensam vind i ett kargt landskap kan göra. Filmen är en abstrakt, komplex och vackert poetisk berättelse, som utan ljud hade varit svår att färdigställa. Det är tydligt att regissören lagt stor vikt i att ljudet måste vara en dramaturgisk byggpelare i filmens utformning. Tack vare ljudets dramaturgiska kraft blir vi snabbt och effektivt förförda in i en helt ny och spännande värld.

SHORT DOX RADIO
Priset Short Dox Radio instiftades av Bengt Bok, professor i radioproduktion vid SKH. Det delas ut tillsammans med Munck Studios och vinnaren får 5 000 kronor samt studiotid och producent hos Munck Studios för att förverkliga nästa ljuddokumentär.

Vinnare: Fotoautomaten i Gärdets tunnelbanestation av Mattias Wallenius 

Juryns motivering: Ibland är de lättaste historierna de svåraste att berätta. Ett enda ögonblick byggs ut till en medryckande resa. Ett fulländat universum som ändå lämnar en liten öppning i slutet. Med snygg klippning, bra ljudläggning och tydlig båge, byggs en underhållande berättelse – som en perfekt popdänga på tre minuter!

Hedersomnämnande: Besöket av Leo Rehnfeldt 

Juryns motivering: Med sina medvetna ordval drar berättelsen snabbt in oss i en gotisk stämning. Den poetiska formen rymmer en djup tragik, men där finns också en form av befriande inre försoning. En gripande dokumentär om att inte veta vad man letar efter och om att gripa efter halmstrån i en hög med skräp.

DAE ENCOURAGEMENT AWARD
DAE Encouragement Award delas ut av Documentary Association of Europe till ett av de projekt som presenteras under Work in Progress. I priset ingår ett års gratis medlemskap i Documentary Association of Europe samt en kostnadsfri konsultation om filmens internationella potential eller en professionell utvecklingskonsultation för producentens karriär, beroende på filmens behov.

Vinnare: Dépôt-Vente av Cherine Karam och Sisyfos Film.

Juryns motivering: Vad händer när du överger idén om vilken plats som är ditt hem? Oavsett vilket avstånd du befinner dig på, finns det ett community som tar emot dig. Med pulserade hjärta, extravaganta själar och en rytm som går rakt genom duken, Tempo’s DAE work in progress encouragement award går till Dépôt-Vente av Cherine Karam och Sisyfos Film.

TEMPO PITCH
Tempo Pitch är tävlingen för nya dokumentärfilmsidéer. Vinnande projekt tilldelas 90 000 kr i utvecklingsmedel. Tävlingen arrangeras i samarbete Film Stockholm, SVT Dokumentär och Svenska Filminstitutet.

Vinnare: Ship of Dreams av Johan von Sydow

Juryns motivering: Med en lättsam och humoristisk ton tas vi med på en spännande resa som bottnar i något mycket mörkare. Bit för bit nystas det som skulle vara så härligt och lättjefullt upp till ett än mer intrikat nät av mysterier, som knyter an dåtid med en väldigt relevant samtid.

TEMPO LJUDPITCH
Tempo ljudpitch är en ljuddokumentärtävling – ett samarbete med Sveriges Radio. Tre starka bidrag blir utvalda till att pitcha sin idé inför en jury på scen under ljudbranchdagen Vinnande projekt får 10 000 kronor samt två halvdagar med en radiodokumentär-producent på Sveriges Radio för att utveckla idén.

Vinnare: Vart tog hippiesarna vägen? av Leo Rehnfeldt 

Juryns motivering: Med en väl förberedd pitch, lockas vi av möjligheterna att få följa med på en resa tillbaka till en tid omgärdad av myter. Berättelsen har potential att erbjuda både ett personligt och socialt perspektiv. Det finns många spännande vägar här att ta i berättandet. Vilken kommer han att välja? 

ANNA-PRISET
Under kvällen delades även ANNA-priset ut. Det är uppkallat efter en av Sveriges första kvinnliga regissörer, Anna Hofman-Uddgren och delas ut av WIFT Sverige (Women in Film and Television). ANNA-priset delas ut till en person som med rörliga bilder gestaltar FN:s Kvinnokonvention på ett starkt och konstnärligt sätt. I priset ingår även ett stipendium, i år 50 000 kronor.

Vinnare: Charlotte Rodenstedt

Fler nyheter

1-on-1 with the Experts

Boka kostnadsfri rådgivning med experter inom filmjuridik, musikrättigheter eller internationell festivallansering.