Hoppa till innehåll
Foto: Hedda Axelsson

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestival är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser. Nedan följer namnen på vinnarna och de som fått hedersomnämnande samt juryns motivering till de respektive priserna.

TEMPO DOCUMENTARY AWARD

Tempo Documentary Award är en av Sveriges största dokumentärfilmstävlingar. Priset som går till filmens regissör består av 100 000 kr och en teknikcheck på 50 000 kr från Dagsljus. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet.

Vinnare: Om alla bara drar av Karin Wegsjö och Nazira Abzalova

Juryns motivering: ”Med värme som svar på samhällets kyla, får vi på nära håll följa huvudpersonerna i deras kamp för trygghet. Juryn för Tempo Documentary Award har beslutat att ge 2024 års pris till en politiskt angelägen och personligt berörande film, som rymmer både kärlek och rädsla – och om sådana filmer inte görs så kommer alla att dra.”

STEFAN JARL INTERNATIONAL DOCUMENTARY AWARD

Stefan Jarl International Documentary Award är priset för bästa internationella dokumentär. Prissumman är 3 000 euro. Tävlingen arrangeras med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

Vinnare: Bye Bye Tiberias av Lina Soualem 

Juryns motivering: ”This film depicts life in the aftermath of cultural and political conflict, exile, dreams and intergenerational bonds. Through the delicate use of personal and historical archives, the director calls upon the voices of four generations of women in an honest and moving way, and unlocks the secrets of a broken heart. This year’s winning film is a work that stays with you, prompting reflection and sparking conversation long after the final scene. The jury feels honored to give the Stefan Jarl International Documentary Award to the impressive accomplishment that is Bye Bye Tiberias, by Lina Soualem.”

Hedersomnämnande: Canuto’s Transformation av Ariel Kuaray Ortega and Ernesto de Carvalho

Juryns motivering: ”More than a film, this is an attempt at rescuing memories of a place, its people and its myths, through a collective recreation. With the directors’ engaged approach and a strong sense of visual experimentation, it reflects upon cultural heritage and resilience. We want to give a Special Mention to Canuto’s Transformation by Ariel Kuaray Ortega and Ernesto de Carvalho.

TEMPO SHORT AWARD

Tempo Short Award är tävlingen för bästa dokumentär i kort format. Priset på 40 000 kr går till filmens regissör, som också får en check från Dagsljus på 10 000 kr. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet.

Vinnare: The Conquest of Space av Albin Biblom

Juryns motivering: ”The Conquest of Space tog oss på en resa till rymden som vi inte tidigare upplevt. Filmen påverkade oss på flera nivåer. Den fängslade oss med sitt hantverk vilket höll kvar vår blick och utmanade oss att reflektera över vårt förhållande till naturen och utvecklingen av vår värld. Filmen skapade starka associationer till andra typer av exploatering, vilket väckte viktiga tankar om djurens perspektiv och universella frågor kring våra prioriteringar. För dess enastående tillvägagångssätt och förmåga att skapa både känslomässiga och intellektuella resonanser, är The Conquest of Space en värdig vinnare av denna filmtävling.”

Hedersomnämnande: The Building and Burning of a Refugee Camp av Dennis Harvey

Jurys motivering: ”The Building and Burning of a Refugee Camp är en film som inte bara är relevant och aktuell, utan även genuin och äkta i sitt utförande. Den lyfter fram flyktingsituationen världen över på ett på ett engagerande och direkt sätt. Den visar den pågående polariseringen och dess konsekvenser för människor över hela världen samt hur rädsla och sociala medier påverkar vår syn på flyktingfrågan och politik. The Building and Burning of a Refugee Camp skapar en insiktsfull och tankeväckande reflektion över vårt samhälles reaktioner och handlingar.”

NEW DOC

New Doc är ett talangpris för oetablerade svenska filmskapare. Priset består av 50 000 kronor och ges till en dokumentärfilmsregissör. Det delas ut i samarbete med BoostHbg, Film Stockholm AB, Film i Dalarna, Film i Sörmland, Film i Öst, Filmregion Sydost, Förvaltningen för kulturutveckling/Västra Götalandsregionen/FilmCloud, Region Uppsala, Region Gävleborg, Film på Gotland, Region Värmland, Region Västmanland och Kultur i Halland – Film.

Vinnare: Vittne av Ahmad Al Shehabi

Jurys motivering: ”En film som verkligen grep tag i oss. Med ett personligt och träffande tilltal och ett unikt bildmaterial får vi följa en historia ur ett perspektiv som sällan fått genomslag i media. Med humor och allvar leder regissören oss in i minnena av när syskonen packar ihop och ger varandra en uppmaning att bara ta med det som ligger närmast hjärtat. Hans syster Manal har sinnesnärvaro att filma mitt i flykten och med stort mod fångar hon bilder ur ett barns perspektiv. I något så vardagligt som att hatten blåser av i vinden, och skratt uppstår, får vi en inblick i en gemensam upplevelse av en livsfarlig situation. Ögonblicket mänskliggör de som drabbas av ett inhumant system och bidrar till en djupare kontext. En stark vittnesberättelse. Man kan inte bli annat än berörd.”

Hedersomnämnande: Musen martyr av Ylva Ottervald Flygare

Jurys motivering: ”Med ett genialiskt berättargrepp, att genom en mus och dennes familj, ge inblick i komplexiteten som kommer med att leva som medberoende till en närstående i missbruk. I ett kort format och med effektiv stop motion lyckas regissören skildra ett svårt och sårigt ämne på ett berörande sätt.”

TEMPO SOUND AWARD

Priset delas ut till den kortfilm, bland tävlingsfilmerna i Tempo Short Award, som har den mest genom-tänkta och kreativa ljudbilden. Priset består av 60 000 SEK att användas i Momento Studio.

Vinnare: arg_gubbe.mov av Daniel Aguirre

Jurys motivering: ”Denna film tar med oss på en oväntad och stökig resa i ett utsnitt av vår samtid. Ur en kort ljudinspelning väller både form och handling fram i en kaosig rytm, utan någon som helst respekt för estetiska normer. Ljudet är skitigt, brusigt och bär på både en arg gubbes raseri och ett uppriktigt sökande efter ilskans orsaker. Årets Tempo Sound Awards går till regissören Daniel Aguirres arg_gubbe.mov. Vi är supernyfikna på att få se denna punkiga DIY-estetik utvecklas och på vad vi kan åstadkomma ihop i framtiden.”

SHORT DOX RADIO

I Short Dox Radio tävlar tio radiodokumentärer på max tre minuter om 5 000 kr. Det vinnande bidraget får dessutom delta i tävlingen ShortDox Nordic. Priset är ett samarbete med produktionsbolaget Munck, som erbjuder studiotid och producent för att förverkliga vinnarens nästa ljuddokumentär. Priset instiftades av Bengt Bok, professor i radioproduktion vid SKH.

Vinnare: Birds of Bushwick av Mårten Paridon Pettersson

Jurys motivering: ”Genom ett omsorgsfullt hantverk kommer vi huvudpersonen nära, i denna intima berättelse om att vi alla behöver en anledning att gå upp på morgonen. Sekund för sekund framträder nya detaljer om karaktären som står i centrum. I den här kortdokumentären placeras ljudet i första rummet när vingslagen tar oss med till ett tak i Bushwick, New York.”

TEMPO PITCH

Tempo Pitch är tävlingen för nya dokumentärfilmsidéer. Vinnande projekt tilldelas 90 000 kr i utvecklingsmedel. Tävlingen arrangeras i samarbete Film Stockholm, SVT Dokumentär och Svenska Filminstitutet.

Vinnare: The Days I Will Forget av Morgane Dziurla-Petit

Jurys motivering: Projektet närmar sig med värme och respekt ett djupt personligt, tragiskt och universellt ämne genom ett lekfullt och nyskapande berättande. Det utmanar vad dokumentärfilm kan vara både till form och innehåll. Om försoning och förståelse samt chansen att gång på gång få välja om, välja fel, välja nytt, välja rätt. Pitch-pris går till The Days I Will Forget av Morgane Dziurla-Petit.

ANNA-PRISET

Under kvällen delades även ANNA-priset ut. Det är uppkallat efter en av Sveriges första kvinnliga regissörer, Anna Hofman-Uddgren och delas ut av WIFT Sverige (Women in Film and Television). ANNA-priset delas ut till en person som med rörliga bilder gestaltar FN:s Kvinnokonvention på ett starkt och konstnärligt sätt. I priset ingår även ett stipendium, i år 50 000 kronor.

Vinnare: Nipster av Sunniva Eir Tangvik Kveum 

Pressbilder från vinnarna i Tempos olika tävlingar finns att ladda ner HÄR.

Fler nyheter