Hoppa till innehåll

Tempo presenterar sju internationella festivalfavoriter från det senaste året som ger en spännande utblick i världen!

GIRL GANG av Susanne Regina Meures (Bilden)
GRYMMA TIDER – VÅRDARBETETS SÅNGER av Susanna Helke
INTO THE ICE av  Lars Henrik Ostenfeld
MATTER OUT OF PLACE av Nikolaus Geyrhalter
STUNTWOMEN av Elena Avdija
THE EXILES av Ben Klein & Violet Columbus
COLLETTE & JUSTIN av Alain Kassanda

Girl Gang öppnar regissören Susanne Regina Meures upp för nya perspektiv på en modern företeelse i den första djuplodande inifrånskildringen av influencerlivet, genom sagans distanserade tonfall. Kaly Halkawt,  filmkritiker och doktorand vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet, skriver om filmen: ”Det är lätt att klanka ner på unga tjejer som säljer smink och ännu mer på de som konsumerar det. Girl Gang blundar inte för den kritiken, men istället för att ställa influencern till svars för hur hennes kanaler bidrar till en destruktiv konsumtionskultur så visar filmen hur vuxenvärlden uppmuntrar den.” Hela artikeln går att läsa i programtidningen och på Tempos hemsida.

Susanna Helke har med Grymma tider – vårdarbetets sånger skapat en helt ny form av skildring inifrån den hårt effektiviserade äldreomsorgen. När de trötta sjuksköterskorna framför körsånger som speglar den skrämmande verklighet de kämpar i blir det lika mäktigt som drabbande. Lars Henrik Ostenfelds Into the Ice är en riktig äventyrsfilm där regissören följer med tre av världens främsta glaciologer till Grönland, för att dokumentera deras banbrytande forskning. Med Matter Out of Place lånar Nikolaus Geyrhalter sin filmtitel från antropologen Mary Douglas berömda teori om hur smuts uppstår ur det som inte har en plats. Efter studien av modern matproduktion i Our Daily Bread vänder den konceptuella regissören nu sin kamera mot avfallshanteringens dolda system. I Stuntwomen låter Elena Avvdija oss följa kvinnliga stuntarbetare som gav sig in i yrket för att de drömde om att få göra coola fightscener, men till sin besvikelse märker att de oftast får spela misshandelsoffer eftersom få actionfilmer har kvinnliga hjältar. The Exiles är Ben Kleins och Violet Columbus Sundanceprisade skildring av efterdyningarna av massakern på Himmelska fridens torg. I Colette & Justin börjar Alain Kassanda undersöka sitt eget förflutna och upptäcker snart att den personliga familjehistorien är intimt förknippad med det koloniala Kongos självständighet på 60-talet. Då regissören intervjuar sina farföräldrar inser han att Justin spelat en viktig roll under de år som följde på frigörelsen från Belgien. Men var han kolonisatörernas lydiga springpojke eller en krasst realpolitisk frihetskämpe?

Fler nyheter