Här är filmerna som visas i Top Docs! 

Tempo presenterar sju internationella festivalfavoriter från det senaste året som ger en spännande utblick i världen!

GIRL GANG av Susanne Regina Meures (Bilden)
GRYMMA TIDER – VÅRDARBETETS SÅNGER av Susanna Helke
INTO THE ICE av  Lars Henrik Ostenfeld
MATTER OUT OF PLACE av Nikolaus Geyrhalter
STUNTWOMEN av Elena Avdija
THE EXILES av Ben Klein & Violet Columbus
COLLETTE & JUSTIN av Alain Kassanda

Girl Gang öppnar regissören Susanne Regina Meures upp för nya perspektiv på en modern företeelse i den första djuplodande inifrånskildringen av influencerlivet, genom sagans distanserade tonfall. Kaly Halkawt,  filmkritiker och doktorand vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet, skriver om filmen: ”Det är lätt att klanka ner på unga tjejer som säljer smink och ännu mer på de som konsumerar det. Girl Gang blundar inte för den kritiken, men istället för att ställa influencern till svars för hur hennes kanaler bidrar till en destruktiv konsumtionskultur så visar filmen hur vuxenvärlden uppmuntrar den.” Hela artikeln går att läsa i programtidningen och på Tempos hemsida.

Susanna Helke har med Grymma tider – vårdarbetets sånger skapat en helt ny form av skildring inifrån den hårt effektiviserade äldreomsorgen. När de trötta sjuksköterskorna framför körsånger som speglar den skrämmande verklighet de kämpar i blir det lika mäktigt som drabbande. Lars Henrik Ostenfelds Into the Ice är en riktig äventyrsfilm där regissören följer med tre av världens främsta glaciologer till Grönland, för att dokumentera deras banbrytande forskning. Med Matter Out of Place lånar Nikolaus Geyrhalter sin filmtitel från antropologen Mary Douglas berömda teori om hur smuts uppstår ur det som inte har en plats. Efter studien av modern matproduktion i Our Daily Bread vänder den konceptuella regissören nu sin kamera mot avfallshanteringens dolda system. I Stuntwomen låter Elena Avvdija oss följa kvinnliga stuntarbetare som gav sig in i yrket för att de drömde om att få göra coola fightscener, men till sin besvikelse märker att de oftast får spela misshandelsoffer eftersom få actionfilmer har kvinnliga hjältar. The Exiles är Ben Kleins och Violet Columbus Sundanceprisade skildring av efterdyningarna av massakern på Himmelska fridens torg. I Colette & Justin börjar Alain Kassanda undersöka sitt eget förflutna och upptäcker snart att den personliga familjehistorien är intimt förknippad med det koloniala Kongos självständighet på 60-talet. Då regissören intervjuar sina farföräldrar inser han att Justin spelat en viktig roll under de år som följde på frigörelsen från Belgien. Men var han kolonisatörernas lydiga springpojke eller en krasst realpolitisk frihetskämpe?

Fler nyheter

12 mars 2023

Årets vinnare på Tempo Dokumentärfestival!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals tjugofjärde upplaga är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser vid en ceremoni på Teater Tre i Stockholm. Under kvällen tillkännagavs också vem som fick Anna-priset som delades ut av WIFT. På söndag 12 mars, mellan klockan 10.00 och 23.59 kommer alla…

Läs

06 mars 2023

Idag invigs Tempo Dokumentärfestival!

Nu inleds veckan som rymmer 14 radioverk, 19 internationella filmer, över 20 regissörsbesök, 35 svenska premiärer och 55 unikt utvalda dokumentärer!  I år har Tempo gjort det lättare att inte behöva välja mellan vad du vill se. Med Tempos Festivalpaket 4 för 3 får du automatiskt den sista biljetten på köpet när du köper fyra vid samma…

Läs

01 mars 2023

Vi höjer prissummorna i alla våra filmtävlingar!

Tack vare ökat stöd från våra bidragsgivare och nya samarbetspartners kan vi i år höja prissummorna i alla våra filmtävlingar! Vi är oerhört glada över att ha inlett ett samarbete med Dagsljus, teknikuthyrning av professionell filmutrustning som skapats av filmarbetare för filmarbetare!

Läs

28 februari 2023

Nu är det bara en vecka kvar till festivalstart!

Med endast sju dagar kvar till det högtidliga öppnandet av Tempo 2023 gör vi sju nedslag i programpunkter som vi ser fram emot!

Läs

22 februari 2023

Spännande gäster, samtal och programpunkter utöver det vanliga väntar om mindre än två veckor!

Tempo är en festival för dokumentära uttryck, det betyder att förutom film finns flera spännande konstformer i programmet, som radio och dokumentär scenkonst!

Läs

15 februari 2023

Årets fokus på Tempo Dokumentärfestival är Digitala Speglingar

Under rubriken Digitala speglingar botaniserar vi bland dokumentärer som på olika sätt reflekterar en värld som präglas av en digital verklighet.  I samband med årets fokus har Tempo bjudit in flera olika skribenter att formulera sig på temat.

Läs