Hoppa till innehåll

Den 24:e upplagan av Tempo dokumentärfestival pågår mellan 6 och 12 mars och avslutas med en otrolig prisceremoni och galafest lördag den 11 mars. Här presenteras nio av tio svenska långfilmsdokumentärer som tävlar i kategorin Tempo Documentary Award. Torsdag den 19 januari släpper vi vilken den tionde och sista filmen är som öppnar årets festival när den visas på invigningsgalan på Rival måndag den 6 mars.

Tempo är glada att återigen kunna vara en hybdridfestival där en stor del av programmet kommer gå att se digitalt över hela landet. Här är nio av de tio nominerade filmerna i Tempo Documentary Award:

GLITTERFABRIKEN av Alexander Rynéus

HEMLIGHETEN av Viktor Nordenskiöld och Sofi Helleday

HOW TO SAVE A DEAD FRIEND av Marusya Syroechkovskaya

HYPERMOON av Mia Engberg

KENO CITY – THE WILD GOLD av Jonny von Wallström

PUSS HEJ DÅ av Annika Fredriksson

PÅ HVITFELDTSKA BODDE VI av Nils Petter Löfstedt

ROSORNAS BY av Hanna Heilborn

SAGOR SLUTAR SÅ av Elin Berge

OM FILMERNA
Med Hemligheten är den prisvinnande dokumentärfilmaren Viktor Nordenskiöld tillbaka med ett tätt och närgånget psykologiskt relationsdrama, lika vackert som smärtsamt. Vi får följa en familj och förstå vad en 48 år gammal hemlighet har konstruerat.

”Om jag inte kunde bli prinsessa ville jag bli författare.” Orden är författaren Stina Stoors i Sagor slutar så. Hon blev kallad litterärt underbarn efter debuten med novellsamlingen Bli som folk. Men i Elin Berges känsliga och närgångna porträtt har hon skrivkramp.

Tjugo år efter polisens våldsamma stormning av Hvitfeldtska Gymnasiet under EU-toppmötet i Göteborg presenterar Nils Petter Löfstedt i På Hvitfeldtska bodde vi aldrig tidigare skådade bilder inifrån byggnaden för att berätta vad det egentligen var som hände under det avgörande dygnet.

How to Save a Dead Friend (bilden) är ett politiskt tidsdokument filmat med handhållen digitalkamera över tolv års tid som blivit nominerad till European Film Awards för bästa dokumentär. Med kombinerad internethumor och postsovjetisk digital kitsch skildrar Marusya århundradets kärlekssaga samtidigt som det nya auktoritära Ryssland växer fram.

Keno City – The Wild Gold är ett fascinerande mikrokosmos av ett kanadensiskt vilda västern i 2000-talet, fint fångat av Jonny von Wallström. Under guldrushens dagar kom tusentals män till Yukon och staden Keno City för att söka sin lycka. Idag bor endast 16 själar i denna gudsförgätna avkrok och de är osams om det mesta.

Rosornas by skildras den prydliga romska enklaven som ligger en knapp halvmil utanför Milano. Men här är livet verkligen inte någon dans på rosor. Hanna Heilborn har följt invånarna i deras mångåriga kamp för att barnen ska få skolskjuts. En inkännande skildring om rätten att existera i ett Europa där ultrahögern växer sig allt starkare.

HyperMoon är den tredje och avslutande delen i prisbelönade filmskaparen Mia Engbergs Belleville-trilogi. Här erbjuds en experimentell cineastisk odyssé av tiden och minnet som denna gång tar oss med på en existentiell resa bland stjärnor, galaxer och avskalade sjukhussalar.

Puss Hej Då skildrar dokumentärfilmaren Annika Fredriksson hur systern Sandra, nyförlöst med sitt andra barn, utsätts för det ultimata sveket av sin kille. Annika gör allt för att trösta men börjar samtidigt ifrågasätta sin egen framtida familjeroll. Kläder ska hinna brinna innan ifrågasättandet av heterosexualitetens ramar är över.

Mellan åren 1950–1970 fanns Glitterfabriken i Dalarna, där det producerades julgransglitter och annat krimskrams som följde högtidernas årstidcykler. Med visuellt berusande estetik bjuder Alexander Rynéus in till 51 minuter av fullständig närvaro när han gräver sig ner i minnets och skimrets arkeologi.

 

Tempo Documentary Award arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet. Priset är 75 000 kronor och går till filmens regissör. Festivalens avslutningsgala kommer att äga rum lördagen den 11 mars och priset kommer då att delas ut till vinnaren.

 

NYHETER
Årets program rymmer också många nyheter och tillskott som bland annat dokumentär scenkonst tillsammans med att vi i år utökar Short Dox Radio till en heldag som tillägnas ljudets förtrollande berättarmedium. Detta görs i samarbete med Sveriges Radio.

Håll öronen öppna för snart kommer det fler spännande programsläpp, seminarier och filmer!

Hela festivalprogrammet, biljetter och digitala festivalpass släpps den 8 februari här på hemsidan.

Fler nyheter