Isländsk basket, franska hiphopdansare och svenskt dataspel på andra upplagan av Tiny Tempo

Den 12–17 oktober arrangeras för andra året dokumentärfestivalen Tiny Tempo för barn och unga. Då ges möjlighet att ta del av nya och klassiska dokumentärer om allt från isländska baskettjejer, drömmen om att bli professionell dansare, till att komma ut som queer i högstadiet – och hur en stekhet sommar utspelar sig för 14-åriga Shabu som bor i ett segregerat höghusområde i Rotterdam.

Förutom film ingår också radiodokumentärer i programmet, bland annat om den svenska framgångssagan kring dataspelet Minecraft. De flesta av de publika programpunkterna äger rum på biograf Zita i Stockholm. Nytt visningsställe för höstens festival är Dieselverkstaden i Nacka. Tiny Tempo är en del av Tempo Dokumentärfestival.

Under Tiny Tempos festivalvecka blir det premiär på långfilmsdokumentären Höj ribban (Raise the Bar), där vi får följa ett flicklag i basket på Island. Deras manliga tränare möter hårt motstånd när han vill att tjejerna ska få möta de lag som matchar dem på deras nivå – med ambitionen att vinna både i flick- och pojkturneringar. Till slut tillåts de inte längre att tävla mot pojklagen, vilket ger både tjejerna och tränaren stora utmaningar att försöka ta sig förbi.

Både den nya franska dokumentärfilmen Rookies, La section hiphop och den numera nästan klassiska och Guldbaggebelönade svenska dokumentären Martha & Niki handlar framför allt om kärleken till dansen och det fantastiska uttrycksmedel som den är. Temat är detsamma i When I dance som ingår i kortfilmsprogrammet, men här står en sydindisk danstradition i fokus.

Att få vara som man vill, bli kär i vem man vill och inte nödvändigtvis placeras in i traditionella könsroller är en fråga som för många är högst aktuell och inte alltid så lätt i de identitetsskapande tonåren. Både i den svenska filmen Gabi – mellan åren 8 och 13 och i den norska Hei verden får vi möta ungdomar som upplever sig som queer. Vi får ta del av hur det kan kännas – i förhållande till kompisar, den egna familjen och i skolan.

Det ingår också radiodokumentärer i Tiny Tempos program. I samarbete med Barnradion kommer det finnas tillfälle att tillsammans lyssna på några avsnitt ur podden Stora händelser, med avsnitt om nyhetshändelser som förändrat världen. Minecraft blir världens största spel och Hålet i ozonlagret är två av dem. Även kortdokumentärer från tidigare års Tempo Dokumentärfestival ingår som en programpunkt.

Ett branschseminarium om villkoren och klimatet för att producera dokumentärer för målgruppen barn och unga kommer också för första gången att arrangeras inom ramen för Tiny Tempo.

Hela programmet släpps den 14 september!

Biljetter kommer då att kunna köpas på respektive biografs hemsida.

Biograf Zita ligger på Birger Jarlsgatan 37 i Stockholm. Både skolbiovisningar och publika visningar äger också rum på Dieselverkstaden/ Filmstaden Sickla på Marcusplatsen 19 och på Skärisbiografen, Bodholmsgången 13 i Skärholmen. En klassikervisning görs i samarbete med Unga Cinemateket på Filmhuset, Borgvägen 1.

Fler nyheter

12 mars 2023

Årets vinnare på Tempo Dokumentärfestival!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals tjugofjärde upplaga är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser vid en ceremoni på Teater Tre i Stockholm. Under kvällen tillkännagavs också vem som fick Anna-priset som delades ut av WIFT. På söndag 12 mars, mellan klockan 10.00 och 23.59 kommer alla…

Läs

06 mars 2023

Idag invigs Tempo Dokumentärfestival!

Nu inleds veckan som rymmer 14 radioverk, 19 internationella filmer, över 20 regissörsbesök, 35 svenska premiärer och 55 unikt utvalda dokumentärer!  I år har Tempo gjort det lättare att inte behöva välja mellan vad du vill se. Med Tempos Festivalpaket 4 för 3 får du automatiskt den sista biljetten på köpet när du köper fyra vid samma…

Läs

01 mars 2023

Vi höjer prissummorna i alla våra filmtävlingar!

Tack vare ökat stöd från våra bidragsgivare och nya samarbetspartners kan vi i år höja prissummorna i alla våra filmtävlingar! Vi är oerhört glada över att ha inlett ett samarbete med Dagsljus, teknikuthyrning av professionell filmutrustning som skapats av filmarbetare för filmarbetare!

Läs

28 februari 2023

Nu är det bara en vecka kvar till festivalstart!

Med endast sju dagar kvar till det högtidliga öppnandet av Tempo 2023 gör vi sju nedslag i programpunkter som vi ser fram emot!

Läs

22 februari 2023

Spännande gäster, samtal och programpunkter utöver det vanliga väntar om mindre än två veckor!

Tempo är en festival för dokumentära uttryck, det betyder att förutom film finns flera spännande konstformer i programmet, som radio och dokumentär scenkonst!

Läs

15 februari 2023

Årets fokus på Tempo Dokumentärfestival är Digitala Speglingar

Under rubriken Digitala speglingar botaniserar vi bland dokumentärer som på olika sätt reflekterar en värld som präglas av en digital verklighet.  I samband med årets fokus har Tempo bjudit in flera olika skribenter att formulera sig på temat.

Läs