Hoppa till innehåll

Den 12–17 oktober arrangeras för andra året dokumentärfestivalen Tiny Tempo för barn och unga. Då ges möjlighet att ta del av nya och klassiska dokumentärer om allt från isländska baskettjejer, drömmen om att bli professionell dansare, till att komma ut som queer i högstadiet – och hur en stekhet sommar utspelar sig för 14-åriga Shabu som bor i ett segregerat höghusområde i Rotterdam.

Förutom film ingår också radiodokumentärer i programmet, bland annat om den svenska framgångssagan kring dataspelet Minecraft. De flesta av de publika programpunkterna äger rum på biograf Zita i Stockholm. Nytt visningsställe för höstens festival är Dieselverkstaden i Nacka. Tiny Tempo är en del av Tempo Dokumentärfestival.

Under Tiny Tempos festivalvecka blir det premiär på långfilmsdokumentären Höj ribban (Raise the Bar), där vi får följa ett flicklag i basket på Island. Deras manliga tränare möter hårt motstånd när han vill att tjejerna ska få möta de lag som matchar dem på deras nivå – med ambitionen att vinna både i flick- och pojkturneringar. Till slut tillåts de inte längre att tävla mot pojklagen, vilket ger både tjejerna och tränaren stora utmaningar att försöka ta sig förbi.

Både den nya franska dokumentärfilmen Rookies, La section hiphop och den numera nästan klassiska och Guldbaggebelönade svenska dokumentären Martha & Niki handlar framför allt om kärleken till dansen och det fantastiska uttrycksmedel som den är. Temat är detsamma i When I dance som ingår i kortfilmsprogrammet, men här står en sydindisk danstradition i fokus.

Att få vara som man vill, bli kär i vem man vill och inte nödvändigtvis placeras in i traditionella könsroller är en fråga som för många är högst aktuell och inte alltid så lätt i de identitetsskapande tonåren. Både i den svenska filmen Gabi – mellan åren 8 och 13 och i den norska Hei verden får vi möta ungdomar som upplever sig som queer. Vi får ta del av hur det kan kännas – i förhållande till kompisar, den egna familjen och i skolan.

Det ingår också radiodokumentärer i Tiny Tempos program. I samarbete med Barnradion kommer det finnas tillfälle att tillsammans lyssna på några avsnitt ur podden Stora händelser, med avsnitt om nyhetshändelser som förändrat världen. Minecraft blir världens största spel och Hålet i ozonlagret är två av dem. Även kortdokumentärer från tidigare års Tempo Dokumentärfestival ingår som en programpunkt.

Ett branschseminarium om villkoren och klimatet för att producera dokumentärer för målgruppen barn och unga kommer också för första gången att arrangeras inom ramen för Tiny Tempo.

Hela programmet släpps den 14 september!

Biljetter kommer då att kunna köpas på respektive biografs hemsida.

Biograf Zita ligger på Birger Jarlsgatan 37 i Stockholm. Både skolbiovisningar och publika visningar äger också rum på Dieselverkstaden/ Filmstaden Sickla på Marcusplatsen 19 och på Skärisbiografen, Bodholmsgången 13 i Skärholmen. En klassikervisning görs i samarbete med Unga Cinemateket på Filmhuset, Borgvägen 1.

Fler nyheter

Spetsa öronen och slut ögonen

Kan dokumentärt berättande ske med enbart ljud? Vi säger självklart ja! För andra året i rad bjuder Tempo Dokumentärfestival in till en dag i ljudets ära. Mona Abbasnejad är redaktör för Tempos ljudprogram och lyfter dokumentärens förmåga att påverka.– Jag …