Dokumentärhelg med radio, dansfilm och digital repris av vinnarfilmer

Film är bäst på bio och näst bäst hemma i soffan. Lyssnar på radio gör vi oftast hemma, men det kan också vara en upplevelse på biograf. På Zita kan du ta del av tio berättelser på tre minuter styck – de radiodokumentärer som ingår i sektionen Radio Short Dox. På söndag eftermiddag har vi också en premiärvisning av Marcus Lindeens kortfilm Dear Dancer på Moderna Museet, med samtal efteråt.

I kväll koras alla vinnarna i Tempos sju olika tävlingar och de titlarna kommer direkt efter prisgalan att kunna ses digitalt via Draken Film, från klockan 22.00 till 23.59 i morgon kväll.

DEAR DANCER – Kortfilm och samtal
Se filmen Dear Dancer av den prisbelönta regissören Marcus Lindeen. Följ med på och utanför scenen när den legendariska koreografen Deborah Hay och det svenska danskompaniet Cullberg tar sig an att – trots pandemin – nå fram till premiären av det nya verket Horse.

Efter filmvisningen leder Cecilia Roos ett samtal om filmen, arbetsprocessen och dansen med Marcus Lindeen, Deborah Hay och Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska.

I samarbete med Filmklubben Moderna Museet.
Söndag 13 mars 14.00 Auditoriet på Moderna Museet
Läs mer och köp biljett HÄR.

HÄR kan du lyssna på bidragen i Short Dox Radio. Bidragen kommer också att spelas upp på Zita Folkets Bio (Birger Jarlsgatan 37), söndag 13 mars klockan 16.15. Det är fritt inträde, ingen biljett krävs. Läs mer om vilka titlar som ingår HÄR.

NÅGRA AV HELGENS FILMTIPS:

THE MUSHROOM SPEAKS. Marion Neuman. Schweiz, 2021, 90 min, svensk premiär!
Matsutake är en av världens mest värdefulla svampar. I Japan var den tidigare vanlig, men när skogsbruket förändrades förvandlades den till en delikatess som säljs för tiotusentals kronor kilot. Denna dyrgrip är utgångspunkt för en resa genom svamparnas fascinerande värld.

Lördag 12 mars 14.15 Victoria 4
Söndag 13 mars 15.30 Cinema Aspen + digitalt Q&A med regissören

Läs mer och boka biljett HÄR.

LUCHADORAS. Paola Calvo & Patrick Jasim. Mexiko/Tyskland, 2021, 93 min, svensk premiär!
I Ciudad Juárez kräver drogkartellernas sammandrabbningar många liv. Här bor Baby Star, Lady Candy och Mini Serenita. Alla tre är lucha libre-stjärnor och kämpar på olika sätt för en bättre tillvaro, både i och utanför brottningsringen.

Söndag 13 mars 19.45 Victoria 2
Läs mer och boka biljett HÄR.

THERE WILL BE NO MORE NIGHTÉléonore Weber. Frankrike, 2020, 77 min, svensk premiär!
En våldsam och påträngande inblick i hur krig mer och mer förs med hjälp av ny teknologi. Och där svaret på teknologiernas inneboende problem nästan alltid verkar vara mer teknik, snarare än en rannsakan av teknikens moraliska konsekvenser.

Söndag 13 mars 15.30 Zita 2
Läs mer och boka biljett HÄR.

THE WITCHES OF THE ORIENT. Julien Faraut. Frankrike, 2021, 100 min, svensk premiär!
Detta är berättelsen om det japanska volleybollag som i den västerländska pressen fick smeknamnet ”häxorna från Orienten”, eftersom de ansågs nästintill oslagbara efter osannolika 258 vinster i rad. Julien Farauts dokumentär är en stilfull och spännande blandning av arkivfilm, intervjuer och animerade klipp.

Lördag 12 mars 15.00  Zita 1
Söndag 13 mars 13.30 Zita 2

Läs mer och köp biljett HÄR

Trevlig helg önskar vi på Tempo!

Fler nyheter

12 september 2023

Anmälan öppen till Tempos svenska tävlingar!

Nu öppnar anmälan för Tempos tre svenska tävlingar, Tempo Documentary Award, Tempo Short Award och New Doc. Deadline för tävlingarna är den 14 november 2023.

Läs

28 augusti 2023

Tempo söker praktikanter

Vill du praktisera på en dynamisk, rolig och kreativ arbetsplats? Tempo Dokumentärfestival söker praktikanter under perioden oktober 2023 – april 2024.

Läs

16 juni 2023

Samarbeta med Tempo Dokumentärfestival

Tempo letar kontinuerligt efter samarbeten och partnerskap med relevanta aktörer. Har du en idé om samarbete eller vill veta mer om oss? Hör av dig!

Läs

16 juni 2023

Viktiga datum under hösten och vintern

Sommaren står för dörren, men redan nu vill vi tipsa om några viktiga datum i höst och vinter.

Läs

28 mars 2023

Stor publikökning under årets festival!

Ett stort och varmt tack från Tempo till alla som har varit delaktiga i årets festival genom att visa dokumentärer, medverka i samtal, samverka, vara volontär eller publik! Årets festival hade en 45% publikökning från förra året.

Läs

28 mars 2023

Jakten på det autentiska

Vad och vem uppfattas som autentisk? Hur har synen på det autentiska förändrats över tid? Hur arbetar dokumentären och fiktionsfilmen med begreppet? Vad förenar jakten på det autentiska med jakten på kärleken? Frågorna utgör utgångspunkt för fyra tillfällen med filmvisningar och samtal med bokens författare och andra gäster.

Läs