Dokumentärhelg med radio, dansfilm och digital repris av vinnarfilmer

Film är bäst på bio och näst bäst hemma i soffan. Lyssnar på radio gör vi oftast hemma, men det kan också vara en upplevelse på biograf. På Zita kan du ta del av tio berättelser på tre minuter styck – de radiodokumentärer som ingår i sektionen Radio Short Dox. På söndag eftermiddag har vi också en premiärvisning av Marcus Lindeens kortfilm Dear Dancer på Moderna Museet, med samtal efteråt.

I kväll koras alla vinnarna i Tempos sju olika tävlingar och de titlarna kommer direkt efter prisgalan att kunna ses digitalt via Draken Film, från klockan 22.00 till 23.59 i morgon kväll.

DEAR DANCER – Kortfilm och samtal
Se filmen Dear Dancer av den prisbelönta regissören Marcus Lindeen. Följ med på och utanför scenen när den legendariska koreografen Deborah Hay och det svenska danskompaniet Cullberg tar sig an att – trots pandemin – nå fram till premiären av det nya verket Horse.

Efter filmvisningen leder Cecilia Roos ett samtal om filmen, arbetsprocessen och dansen med Marcus Lindeen, Deborah Hay och Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska.

I samarbete med Filmklubben Moderna Museet.
Söndag 13 mars 14.00 Auditoriet på Moderna Museet
Läs mer och köp biljett HÄR.

HÄR kan du lyssna på bidragen i Short Dox Radio. Bidragen kommer också att spelas upp på Zita Folkets Bio (Birger Jarlsgatan 37), söndag 13 mars klockan 16.15. Det är fritt inträde, ingen biljett krävs. Läs mer om vilka titlar som ingår HÄR.

NÅGRA AV HELGENS FILMTIPS:

THE MUSHROOM SPEAKS. Marion Neuman. Schweiz, 2021, 90 min, svensk premiär!
Matsutake är en av världens mest värdefulla svampar. I Japan var den tidigare vanlig, men när skogsbruket förändrades förvandlades den till en delikatess som säljs för tiotusentals kronor kilot. Denna dyrgrip är utgångspunkt för en resa genom svamparnas fascinerande värld.

Lördag 12 mars 14.15 Victoria 4
Söndag 13 mars 15.30 Cinema Aspen + digitalt Q&A med regissören

Läs mer och boka biljett HÄR.

LUCHADORAS. Paola Calvo & Patrick Jasim. Mexiko/Tyskland, 2021, 93 min, svensk premiär!
I Ciudad Juárez kräver drogkartellernas sammandrabbningar många liv. Här bor Baby Star, Lady Candy och Mini Serenita. Alla tre är lucha libre-stjärnor och kämpar på olika sätt för en bättre tillvaro, både i och utanför brottningsringen.

Söndag 13 mars 19.45 Victoria 2
Läs mer och boka biljett HÄR.

THERE WILL BE NO MORE NIGHTÉléonore Weber. Frankrike, 2020, 77 min, svensk premiär!
En våldsam och påträngande inblick i hur krig mer och mer förs med hjälp av ny teknologi. Och där svaret på teknologiernas inneboende problem nästan alltid verkar vara mer teknik, snarare än en rannsakan av teknikens moraliska konsekvenser.

Söndag 13 mars 15.30 Zita 2
Läs mer och boka biljett HÄR.

THE WITCHES OF THE ORIENT. Julien Faraut. Frankrike, 2021, 100 min, svensk premiär!
Detta är berättelsen om det japanska volleybollag som i den västerländska pressen fick smeknamnet ”häxorna från Orienten”, eftersom de ansågs nästintill oslagbara efter osannolika 258 vinster i rad. Julien Farauts dokumentär är en stilfull och spännande blandning av arkivfilm, intervjuer och animerade klipp.

Lördag 12 mars 15.00  Zita 1
Söndag 13 mars 13.30 Zita 2

Läs mer och köp biljett HÄR

Trevlig helg önskar vi på Tempo!

Fler nyheter

29 september 2022

Anmälan till Tempos tävlingar öppnar!

Nu öppnar anmälan för tre av Tempos svenska tävlingar: Tempo Documentary Award, Tempo Short Award och New Doc. Filmerna får vara producerade tidigast april 2022.

Läs

15 september 2022

Tiny Tempo släpper programmet

Den 6–12 mars 2023 äger Tempo Dokumentärfestival rum för 24:e gången, men innan dess arrangerar vi Tiny Tempo. 12–17 oktober är det dags för den andra upplagan av festivalen med dokumentärer för barn och unga. Programmet har nu släppts och biljetter finns att köpa. Läs mer och boka här. Varmt välkomna!

Läs

15 september 2022

Ida Thorén blir ny festivalchef

Ida Thorén tillträder som Tempo Dokumentärfestivals nya festivalchef den 20 september.

Läs

12 september 2022

Specialvisning av Joyce Carol Oates ”A Body in the Service of Mind”

Tempo bjuder i samarbete med Årsta Folkets Hus in till en filmvisning av Joyce Carol Oates ”A Body in the Service of Mind”. Efter filmen följer ett samtal med filmens regissör Stig Björkman och filmens producent och manusförfattare Stina Gardell, som modereras av Tempo Dokumentärfestivals programchef Ulrika Bandeira.

Läs

17 augusti 2022

Isländsk basket, franska hiphopdansare och svenskt dataspel på andra upplagan av Tiny Tempo

Den 12–17 oktober arrangeras för andra året dokumentärfestivalen Tiny Tempo för barn och unga. Då ges möjlighet att ta del av nya och klassiska dokumentärer om allt från isländska baskettjejer, drömmen om att bli professionell dansare, till att komma ut som queer i högstadiet – och hur en stekhet sommar utspelar sig för 14-åriga Shabu…

Läs

01 augusti 2022

Luchadoras på Järva filmfestival

Välkomna på gratis utomhusbio! Nu på fredag 5 augusti visar vi filmen Luchadoras på Järva Filmfestival.

Läs