Dokumentärhelg med radio, dansfilm och digital repris av vinnarfilmer

Film är bäst på bio och näst bäst hemma i soffan. Lyssnar på radio gör vi oftast hemma, men det kan också vara en upplevelse på biograf. På Zita kan du ta del av tio berättelser på tre minuter styck – de radiodokumentärer som ingår i sektionen Radio Short Dox. På söndag eftermiddag har vi också en premiärvisning av Marcus Lindeens kortfilm Dear Dancer på Moderna Museet, med samtal efteråt.

I kväll koras alla vinnarna i Tempos sju olika tävlingar och de titlarna kommer direkt efter prisgalan att kunna ses digitalt via Draken Film, från klockan 22.00 till 23.59 i morgon kväll.

DEAR DANCER – Kortfilm och samtal
Se filmen Dear Dancer av den prisbelönta regissören Marcus Lindeen. Följ med på och utanför scenen när den legendariska koreografen Deborah Hay och det svenska danskompaniet Cullberg tar sig an att – trots pandemin – nå fram till premiären av det nya verket Horse.

Efter filmvisningen leder Cecilia Roos ett samtal om filmen, arbetsprocessen och dansen med Marcus Lindeen, Deborah Hay och Agnieszka Sjökvist Dlugoszewska.

I samarbete med Filmklubben Moderna Museet.
Söndag 13 mars 14.00 Auditoriet på Moderna Museet
Läs mer och köp biljett HÄR.

HÄR kan du lyssna på bidragen i Short Dox Radio. Bidragen kommer också att spelas upp på Zita Folkets Bio (Birger Jarlsgatan 37), söndag 13 mars klockan 16.15. Det är fritt inträde, ingen biljett krävs. Läs mer om vilka titlar som ingår HÄR.

NÅGRA AV HELGENS FILMTIPS:

THE MUSHROOM SPEAKS. Marion Neuman. Schweiz, 2021, 90 min, svensk premiär!
Matsutake är en av världens mest värdefulla svampar. I Japan var den tidigare vanlig, men när skogsbruket förändrades förvandlades den till en delikatess som säljs för tiotusentals kronor kilot. Denna dyrgrip är utgångspunkt för en resa genom svamparnas fascinerande värld.

Lördag 12 mars 14.15 Victoria 4
Söndag 13 mars 15.30 Cinema Aspen + digitalt Q&A med regissören

Läs mer och boka biljett HÄR.

LUCHADORAS. Paola Calvo & Patrick Jasim. Mexiko/Tyskland, 2021, 93 min, svensk premiär!
I Ciudad Juárez kräver drogkartellernas sammandrabbningar många liv. Här bor Baby Star, Lady Candy och Mini Serenita. Alla tre är lucha libre-stjärnor och kämpar på olika sätt för en bättre tillvaro, både i och utanför brottningsringen.

Söndag 13 mars 19.45 Victoria 2
Läs mer och boka biljett HÄR.

THERE WILL BE NO MORE NIGHTÉléonore Weber. Frankrike, 2020, 77 min, svensk premiär!
En våldsam och påträngande inblick i hur krig mer och mer förs med hjälp av ny teknologi. Och där svaret på teknologiernas inneboende problem nästan alltid verkar vara mer teknik, snarare än en rannsakan av teknikens moraliska konsekvenser.

Söndag 13 mars 15.30 Zita 2
Läs mer och boka biljett HÄR.

THE WITCHES OF THE ORIENT. Julien Faraut. Frankrike, 2021, 100 min, svensk premiär!
Detta är berättelsen om det japanska volleybollag som i den västerländska pressen fick smeknamnet ”häxorna från Orienten”, eftersom de ansågs nästintill oslagbara efter osannolika 258 vinster i rad. Julien Farauts dokumentär är en stilfull och spännande blandning av arkivfilm, intervjuer och animerade klipp.

Lördag 12 mars 15.00  Zita 1
Söndag 13 mars 13.30 Zita 2

Läs mer och köp biljett HÄR

Trevlig helg önskar vi på Tempo!

Fler nyheter

12 mars 2023

Årets vinnare på Tempo Dokumentärfestival!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals tjugofjärde upplaga är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser vid en ceremoni på Teater Tre i Stockholm. Under kvällen tillkännagavs också vem som fick Anna-priset som delades ut av WIFT. På söndag 12 mars, mellan klockan 10.00 och 23.59 kommer alla…

Läs

06 mars 2023

Idag invigs Tempo Dokumentärfestival!

Nu inleds veckan som rymmer 14 radioverk, 19 internationella filmer, över 20 regissörsbesök, 35 svenska premiärer och 55 unikt utvalda dokumentärer!  I år har Tempo gjort det lättare att inte behöva välja mellan vad du vill se. Med Tempos Festivalpaket 4 för 3 får du automatiskt den sista biljetten på köpet när du köper fyra vid samma…

Läs

01 mars 2023

Vi höjer prissummorna i alla våra filmtävlingar!

Tack vare ökat stöd från våra bidragsgivare och nya samarbetspartners kan vi i år höja prissummorna i alla våra filmtävlingar! Vi är oerhört glada över att ha inlett ett samarbete med Dagsljus, teknikuthyrning av professionell filmutrustning som skapats av filmarbetare för filmarbetare!

Läs

28 februari 2023

Nu är det bara en vecka kvar till festivalstart!

Med endast sju dagar kvar till det högtidliga öppnandet av Tempo 2023 gör vi sju nedslag i programpunkter som vi ser fram emot!

Läs

22 februari 2023

Spännande gäster, samtal och programpunkter utöver det vanliga väntar om mindre än två veckor!

Tempo är en festival för dokumentära uttryck, det betyder att förutom film finns flera spännande konstformer i programmet, som radio och dokumentär scenkonst!

Läs

15 februari 2023

Årets fokus på Tempo Dokumentärfestival är Digitala Speglingar

Under rubriken Digitala speglingar botaniserar vi bland dokumentärer som på olika sätt reflekterar en värld som präglas av en digital verklighet.  I samband med årets fokus har Tempo bjudit in flera olika skribenter att formulera sig på temat.

Läs