Tempo Dokumentärfestival invigs i kväll!

Veckan som är årets höjdpunkt för dokumentärälskare har inletts. I kväll är det premiär för den 23:e upplagan av Tempo Dokumentärfestival. Sju dagar med ett fullspäckat program – filmer, radiodokumentärer, poddar, teater, fotoutställning och seminarier. Hela programmet finns att ta del av på biografer och andra lokaler i Stockholm, större delen av filmutbudet finns också att se digitalt. Och Tempopodden är tillbaka i år igen.

Publiken kan bland annat se fram emot nio filmer som deltar i Stefan Jarl International Documentary Award, Tempos internationella tävling. Visningarna på Tempo är i många fall den enda chansen att se dessa dokumentärer. Filmerna tar i år med publiken till så skilda platser som ett hus för flyktingar i södra Mali och ett all-inclusive-hotell i Turkiet, till bergstrakterna i norra Vietnam och till den smältande permafrosten i Sibirien.Till kvinnorna i brottningsringen i Ciudad Juárez och till jakten på materiell rikedom i Kina – och inte minst till protesterna inför det senaste presidentvalet i Belarus. Vi får också en inblick i hur krig alltmer förs med hjälp av ny teknologi och hur arbetarklassen i Frankrike kunnat växa fram till att bli en väljarbas för extremhögern.

Här följer de nominerade titlarna i tävlingen Stefan Jarl International Documentary Award:

ALL-IN. Volkan Üce. Belgien/Nederländerna/Frankrike, 2021, 80 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

ASCENSION. Jessica Kingdon. USA, 2021, 97 min, svensk premiär! 
Läs mer och köp biljett HÄR

CHILDREN OF THE MIST. Diem Ha Le. Vietnam, 2021, 92 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

COURAGE. Aliaksei Paluyan. Belarus/Tyskland, 2021, 90 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

HOLGUT. Liesbeth De Ceulaer, Belgien, 2021, 75 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

LUCHADORAS. Paola Calvo & Patrick Jasim. Mexiko/Tyskland, 2021, 93 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

RETURNING TO REIMS (FRAGMENTS). Jean-Gabriel Périot. Frankrike, 2021, 83 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

THE LAST SHELTER. Ousmane Samassekou. Frankrike/Mali/Sydafrika, 2021, 86 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

THERE WILL BE NO MORE NIGHT. Éléonore Weber. Frankrike, 2020, 77 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

Tempopodden, som hade premiär förra året, återkommer. Ulrika Bandeira, som är programchef på Tempo, har bjudit in gäster och samtalar om följande teman i de tre avsnittten:

Avsnitt 1. Dan Hallemar från podcasten Staden samtalar utifrån filmen Lobster Soup om gentrifiering, vikten av att ha fysiska mötesplatser och vad vi förlorar när sådana platser stängs.

Avsnitt 2. Malin Erixon, animatör och filmskapare, samtalar om de tre animerade dokumentärerna You Must Have Come from HellDansa min docka och Jag ville ha en familj. Om fördelarna med att använda animation, gränslandet mellan fiktion och dokumentär och olika estetiska uttryck.

Finns där poddar finns och via tempofestival.se

Nu är vi igång! Välkommen att köpa dina biljetter/festivalpass på tempofestival.se

Fler nyheter

29 mars 2022

Tempo söker ny verksamhetsledare

Tempo Dokumentärfestival söker ny verksamhetsledare/festivalchef. Vi erbjuder en spännande arbetsplats som är både kreativ, utvecklande och händelserik.

Läs

16 mars 2022

Tack för i år!

Tempo Dokumentärfestival är över för den här gången och vi vill tacka er alla som bidragit till en magisk festivalvecka! Efter sju dagar med över 120 programpunkter känner vi oss stolta, lyckliga och berikade efter alla möten och intryck. Tack för att du varit en del av detta och vi har redan börjat planera inför…

Läs

12 mars 2022

Årets vinnare på Tempo!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals tjugotredje upplaga är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser vid en ceremoni på Teater Tre i Stockholm.

Läs

12 mars 2022

Dokumentärhelg med radio, dansfilm och digital repris av vinnarfilmer

Film är bäst på bio och näst bäst hemma i soffan. Lyssnar på radio gör vi oftast hemma, men det kan också vara en upplevelse på biograf. På Zita kan du ta del av tio berättelser på tre minuter styck – de radiodokumentärer som ingår i sektionen Radio Short Dox. På söndag eftermiddag har vi…

Läs

11 mars 2022

Sveriges största dokumentärfestival går mot final

Helgen är här och såklart är den fullmatad med filmvisningar på Tempo. Dokumentärer om allt från internationella adoptioner, klassresor, jakten på framgång och status – till engagerat miljöarbete. I år välkomnar vi två nya biografer som samarbetar med Tempo.

Läs

10 mars 2022

Världspremiärer och dokumentärer från hela världen på Tempo

Helgen närmar sig och här kommer några nya axplock ur programmet. Jacob Frösséns nya film Ahmadu, om Ahmadu Jah, ingår i Tempos sektion Music & Arts och får premiär på fredag kväll. Världspremiär blir det också för nästan alla de kortfilmer som ingår i sektionen New Doc, där regissörerna också har chansen att vinna Tempos…

Läs