Tempo Dokumentärfestival invigs i kväll!

Veckan som är årets höjdpunkt för dokumentärälskare har inletts. I kväll är det premiär för den 23:e upplagan av Tempo Dokumentärfestival. Sju dagar med ett fullspäckat program – filmer, radiodokumentärer, poddar, teater, fotoutställning och seminarier. Hela programmet finns att ta del av på biografer och andra lokaler i Stockholm, större delen av filmutbudet finns också att se digitalt. Och Tempopodden är tillbaka i år igen.

Publiken kan bland annat se fram emot nio filmer som deltar i Stefan Jarl International Documentary Award, Tempos internationella tävling. Visningarna på Tempo är i många fall den enda chansen att se dessa dokumentärer. Filmerna tar i år med publiken till så skilda platser som ett hus för flyktingar i södra Mali och ett all-inclusive-hotell i Turkiet, till bergstrakterna i norra Vietnam och till den smältande permafrosten i Sibirien.Till kvinnorna i brottningsringen i Ciudad Juárez och till jakten på materiell rikedom i Kina – och inte minst till protesterna inför det senaste presidentvalet i Belarus. Vi får också en inblick i hur krig alltmer förs med hjälp av ny teknologi och hur arbetarklassen i Frankrike kunnat växa fram till att bli en väljarbas för extremhögern.

Här följer de nominerade titlarna i tävlingen Stefan Jarl International Documentary Award:

ALL-IN. Volkan Üce. Belgien/Nederländerna/Frankrike, 2021, 80 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

ASCENSION. Jessica Kingdon. USA, 2021, 97 min, svensk premiär! 
Läs mer och köp biljett HÄR

CHILDREN OF THE MIST. Diem Ha Le. Vietnam, 2021, 92 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

COURAGE. Aliaksei Paluyan. Belarus/Tyskland, 2021, 90 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

HOLGUT. Liesbeth De Ceulaer, Belgien, 2021, 75 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

LUCHADORAS. Paola Calvo & Patrick Jasim. Mexiko/Tyskland, 2021, 93 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

RETURNING TO REIMS (FRAGMENTS). Jean-Gabriel Périot. Frankrike, 2021, 83 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

THE LAST SHELTER. Ousmane Samassekou. Frankrike/Mali/Sydafrika, 2021, 86 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

THERE WILL BE NO MORE NIGHT. Éléonore Weber. Frankrike, 2020, 77 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

Tempopodden, som hade premiär förra året, återkommer. Ulrika Bandeira, som är programchef på Tempo, har bjudit in gäster och samtalar om följande teman i de tre avsnittten:

Avsnitt 1. Dan Hallemar från podcasten Staden samtalar utifrån filmen Lobster Soup om gentrifiering, vikten av att ha fysiska mötesplatser och vad vi förlorar när sådana platser stängs.

Avsnitt 2. Malin Erixon, animatör och filmskapare, samtalar om de tre animerade dokumentärerna You Must Have Come from HellDansa min docka och Jag ville ha en familj. Om fördelarna med att använda animation, gränslandet mellan fiktion och dokumentär och olika estetiska uttryck.

Finns där poddar finns och via tempofestival.se

Nu är vi igång! Välkommen att köpa dina biljetter/festivalpass på tempofestival.se

Fler nyheter

12 mars 2023

Årets vinnare på Tempo Dokumentärfestival!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals tjugofjärde upplaga är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser vid en ceremoni på Teater Tre i Stockholm. Under kvällen tillkännagavs också vem som fick Anna-priset som delades ut av WIFT. På söndag 12 mars, mellan klockan 10.00 och 23.59 kommer alla…

Läs

06 mars 2023

Idag invigs Tempo Dokumentärfestival!

Nu inleds veckan som rymmer 14 radioverk, 19 internationella filmer, över 20 regissörsbesök, 35 svenska premiärer och 55 unikt utvalda dokumentärer!  I år har Tempo gjort det lättare att inte behöva välja mellan vad du vill se. Med Tempos Festivalpaket 4 för 3 får du automatiskt den sista biljetten på köpet när du köper fyra vid samma…

Läs

01 mars 2023

Vi höjer prissummorna i alla våra filmtävlingar!

Tack vare ökat stöd från våra bidragsgivare och nya samarbetspartners kan vi i år höja prissummorna i alla våra filmtävlingar! Vi är oerhört glada över att ha inlett ett samarbete med Dagsljus, teknikuthyrning av professionell filmutrustning som skapats av filmarbetare för filmarbetare!

Läs

28 februari 2023

Nu är det bara en vecka kvar till festivalstart!

Med endast sju dagar kvar till det högtidliga öppnandet av Tempo 2023 gör vi sju nedslag i programpunkter som vi ser fram emot!

Läs

22 februari 2023

Spännande gäster, samtal och programpunkter utöver det vanliga väntar om mindre än två veckor!

Tempo är en festival för dokumentära uttryck, det betyder att förutom film finns flera spännande konstformer i programmet, som radio och dokumentär scenkonst!

Läs

15 februari 2023

Årets fokus på Tempo Dokumentärfestival är Digitala Speglingar

Under rubriken Digitala speglingar botaniserar vi bland dokumentärer som på olika sätt reflekterar en värld som präglas av en digital verklighet.  I samband med årets fokus har Tempo bjudit in flera olika skribenter att formulera sig på temat.

Läs