Tempo Dokumentärfestival invigs i kväll!

Veckan som är årets höjdpunkt för dokumentärälskare har inletts. I kväll är det premiär för den 23:e upplagan av Tempo Dokumentärfestival. Sju dagar med ett fullspäckat program – filmer, radiodokumentärer, poddar, teater, fotoutställning och seminarier. Hela programmet finns att ta del av på biografer och andra lokaler i Stockholm, större delen av filmutbudet finns också att se digitalt. Och Tempopodden är tillbaka i år igen.

Publiken kan bland annat se fram emot nio filmer som deltar i Stefan Jarl International Documentary Award, Tempos internationella tävling. Visningarna på Tempo är i många fall den enda chansen att se dessa dokumentärer. Filmerna tar i år med publiken till så skilda platser som ett hus för flyktingar i södra Mali och ett all-inclusive-hotell i Turkiet, till bergstrakterna i norra Vietnam och till den smältande permafrosten i Sibirien.Till kvinnorna i brottningsringen i Ciudad Juárez och till jakten på materiell rikedom i Kina – och inte minst till protesterna inför det senaste presidentvalet i Belarus. Vi får också en inblick i hur krig alltmer förs med hjälp av ny teknologi och hur arbetarklassen i Frankrike kunnat växa fram till att bli en väljarbas för extremhögern.

Här följer de nominerade titlarna i tävlingen Stefan Jarl International Documentary Award:

ALL-IN. Volkan Üce. Belgien/Nederländerna/Frankrike, 2021, 80 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

ASCENSION. Jessica Kingdon. USA, 2021, 97 min, svensk premiär! 
Läs mer och köp biljett HÄR

CHILDREN OF THE MIST. Diem Ha Le. Vietnam, 2021, 92 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

COURAGE. Aliaksei Paluyan. Belarus/Tyskland, 2021, 90 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

HOLGUT. Liesbeth De Ceulaer, Belgien, 2021, 75 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

LUCHADORAS. Paola Calvo & Patrick Jasim. Mexiko/Tyskland, 2021, 93 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

RETURNING TO REIMS (FRAGMENTS). Jean-Gabriel Périot. Frankrike, 2021, 83 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

THE LAST SHELTER. Ousmane Samassekou. Frankrike/Mali/Sydafrika, 2021, 86 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

THERE WILL BE NO MORE NIGHT. Éléonore Weber. Frankrike, 2020, 77 min, svensk premiär!
Läs mer och köp biljett HÄR

Tempopodden, som hade premiär förra året, återkommer. Ulrika Bandeira, som är programchef på Tempo, har bjudit in gäster och samtalar om följande teman i de tre avsnittten:

Avsnitt 1. Dan Hallemar från podcasten Staden samtalar utifrån filmen Lobster Soup om gentrifiering, vikten av att ha fysiska mötesplatser och vad vi förlorar när sådana platser stängs.

Avsnitt 2. Malin Erixon, animatör och filmskapare, samtalar om de tre animerade dokumentärerna You Must Have Come from HellDansa min docka och Jag ville ha en familj. Om fördelarna med att använda animation, gränslandet mellan fiktion och dokumentär och olika estetiska uttryck.

Finns där poddar finns och via tempofestival.se

Nu är vi igång! Välkommen att köpa dina biljetter/festivalpass på tempofestival.se

Fler nyheter

29 september 2022

Anmälan till Tempos tävlingar öppnar!

Nu öppnar anmälan för tre av Tempos svenska tävlingar: Tempo Documentary Award, Tempo Short Award och New Doc. Filmerna får vara producerade tidigast april 2022.

Läs

15 september 2022

Tiny Tempo släpper programmet

Den 6–12 mars 2023 äger Tempo Dokumentärfestival rum för 24:e gången, men innan dess arrangerar vi Tiny Tempo. 12–17 oktober är det dags för den andra upplagan av festivalen med dokumentärer för barn och unga. Programmet har nu släppts och biljetter finns att köpa. Läs mer och boka här. Varmt välkomna!

Läs

15 september 2022

Ida Thorén blir ny festivalchef

Ida Thorén tillträder som Tempo Dokumentärfestivals nya festivalchef den 20 september.

Läs

12 september 2022

Specialvisning av Joyce Carol Oates ”A Body in the Service of Mind”

Tempo bjuder i samarbete med Årsta Folkets Hus in till en filmvisning av Joyce Carol Oates ”A Body in the Service of Mind”. Efter filmen följer ett samtal med filmens regissör Stig Björkman och filmens producent och manusförfattare Stina Gardell, som modereras av Tempo Dokumentärfestivals programchef Ulrika Bandeira.

Läs

17 augusti 2022

Isländsk basket, franska hiphopdansare och svenskt dataspel på andra upplagan av Tiny Tempo

Den 12–17 oktober arrangeras för andra året dokumentärfestivalen Tiny Tempo för barn och unga. Då ges möjlighet att ta del av nya och klassiska dokumentärer om allt från isländska baskettjejer, drömmen om att bli professionell dansare, till att komma ut som queer i högstadiet – och hur en stekhet sommar utspelar sig för 14-åriga Shabu…

Läs

01 augusti 2022

Luchadoras på Järva filmfestival

Välkomna på gratis utomhusbio! Nu på fredag 5 augusti visar vi filmen Luchadoras på Järva Filmfestival.

Läs