Trollkarlar, jägartjejer, cykelbud och konstsimmare bland Tempos tävlingsfilmer

Åtta filmer deltar i tävlingen Tempo Short Award, där priset går till bästa svenska dokumentär i det korta formatet. Dessa filmer tävlar också om Tempo Sound Award som instiftades 2019 i samarbete med Momento Studio. I kategorin New Doc, festivalens talangpris för lovande, men ännu oetablerade svenska filmskapare, tävlar nio filmer. Hela festivalprogrammet släpps den 9 februari.

Förra årets invigningsfilm på Tempo Dokumentärfestival var för första gången en kortfilm, Man med duvor i regi av Lina Maria Mannheimer, som också vann Tempo Short Award. Den belönades i början av veckan även med Guldbaggen för Bästa kortfilm. På Tempo Dokumentärfestival får du alltid chansen att först av alla kunna se många svenska filmer i det korta formatet!

Nominerade titlar Tempo Short Award 2022:

BOLL av Salad Hilowle
DANSA MIN DOCKA av Jasmijn Kooijman
JAG VILLE HA EN FAMILJ av Irene Lopez
NADIR av Amin Zouiten
NATTPASS av Lia Hietala, Hannah Reinikainen
THE MISMADE GIRL av Tova Mozard
WHEN I DANCE av Lisa Partby, Jessica Karlsson
YOU MUST HAVE COME FROM HELL av Hayfaa Chalabi

Bland de åtta filmer som är nominerade till Tempo Short Award finns Nadir som har svensk premiär. Den utspelas på Norra Grängesbergsgatan, en kilometerlång gata i Malmö, där stadens industriella historia möter den nya Malmö. Svensk premiär har också Jag ville ha en familj, en skildring av ett våldsamt parförhållande samt When I Dance, ett möte med de unga dansarna på Vårby gårds utomhusdansscen där de reflekterar över vad som händer i kroppen när de dansar.

Tempo Short Award arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet. Priset är 25 000 kronor och går till filmens regissör. Tempo Sound Award som arrangeras i samarbete med Momento Studio går till den kortfilm bland tävlingsfilmerna i sektionen som har den mest genomtänkta och kreativa ljudbilden. Priset består av 60 000 SEK att användas i Momento Studio, vilket motsvarar cirka två veckor i studio med ljuddesigner.

Nominerade titlar New Doc 2022:

DEEP CUTS av Krister Svensson
DEN LÄNGSTA VÄNTAN av Lisa Meyer
MEN IN SYNC av Parmida Hamdollazadehkive
PINK RIDER av Daniel Aguirre Montoya
POWERNAPPER’S PARADISE av Samir Arabzadeh
RESERVATET av Magnus Rutberg
STOCKHOLMSAVTALET av Tanja Holm
THIS IS ALBY av Julia Ammouri & Montadar Saleh
TRACKS av Kajsa Määttä, Viktor Björnström

Alla de nio filmerna i sektionen New Doc, med undantag av Pink Rider, får svensk premiär. Bland dessa finns Den längsta väntan om två tonårstjejer som har jaktintresset gemensamt och som delar bilder på sina nedlagda byten på Instagram. I Tracks delar de två snowboardåkande filmmakarna med sig av sin oro inför de allt varmare vintrarna och Reservatet är gjord som ett filmat brev till framtiden, med en varning till kommande generationer om att inte upprepa våra misstag.

New Doc är ett talangpris för ännu oetablerade svenska filmskapare och ges till en dokumentärfilmsregissör som får 40 000 kronor. Priset delas ut i samarbete med BoostHbg, Film Stockholm AB, Film i Dalarna, Film i Sörmland, Film i Öst, Förvaltningen för kulturutveckling/FilmCloud, Filmregion Sydost, Kultur i Halland – Film.

Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 7–13 mars och priserna delas ut vid avslutningsceremonin lördagen den 12 mars.

Festivalprogrammet och biljetter släpps den 9 februari, klockan 12.00 på www.tempofestival.se  
Då kommer det också finnas mer utförliga beskrivningar av filmerna.

Bilden ovan är från Den längsta väntan.

Fler nyheter

12 mars 2023

Årets vinnare på Tempo Dokumentärfestival!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals tjugofjärde upplaga är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser vid en ceremoni på Teater Tre i Stockholm. Under kvällen tillkännagavs också vem som fick Anna-priset som delades ut av WIFT. På söndag 12 mars, mellan klockan 10.00 och 23.59 kommer alla…

Läs

06 mars 2023

Idag invigs Tempo Dokumentärfestival!

Nu inleds veckan som rymmer 14 radioverk, 19 internationella filmer, över 20 regissörsbesök, 35 svenska premiärer och 55 unikt utvalda dokumentärer!  I år har Tempo gjort det lättare att inte behöva välja mellan vad du vill se. Med Tempos Festivalpaket 4 för 3 får du automatiskt den sista biljetten på köpet när du köper fyra vid samma…

Läs

01 mars 2023

Vi höjer prissummorna i alla våra filmtävlingar!

Tack vare ökat stöd från våra bidragsgivare och nya samarbetspartners kan vi i år höja prissummorna i alla våra filmtävlingar! Vi är oerhört glada över att ha inlett ett samarbete med Dagsljus, teknikuthyrning av professionell filmutrustning som skapats av filmarbetare för filmarbetare!

Läs

28 februari 2023

Nu är det bara en vecka kvar till festivalstart!

Med endast sju dagar kvar till det högtidliga öppnandet av Tempo 2023 gör vi sju nedslag i programpunkter som vi ser fram emot!

Läs

22 februari 2023

Spännande gäster, samtal och programpunkter utöver det vanliga väntar om mindre än två veckor!

Tempo är en festival för dokumentära uttryck, det betyder att förutom film finns flera spännande konstformer i programmet, som radio och dokumentär scenkonst!

Läs

15 februari 2023

Årets fokus på Tempo Dokumentärfestival är Digitala Speglingar

Under rubriken Digitala speglingar botaniserar vi bland dokumentärer som på olika sätt reflekterar en värld som präglas av en digital verklighet.  I samband med årets fokus har Tempo bjudit in flera olika skribenter att formulera sig på temat.

Läs