Trollkarlar, jägartjejer, cykelbud och konstsimmare bland Tempos tävlingsfilmer

Åtta filmer deltar i tävlingen Tempo Short Award, där priset går till bästa svenska dokumentär i det korta formatet. Dessa filmer tävlar också om Tempo Sound Award som instiftades 2019 i samarbete med Momento Studio. I kategorin New Doc, festivalens talangpris för lovande, men ännu oetablerade svenska filmskapare, tävlar nio filmer. Hela festivalprogrammet släpps den 9 februari.

Förra årets invigningsfilm på Tempo Dokumentärfestival var för första gången en kortfilm, Man med duvor i regi av Lina Maria Mannheimer, som också vann Tempo Short Award. Den belönades i början av veckan även med Guldbaggen för Bästa kortfilm. På Tempo Dokumentärfestival får du alltid chansen att först av alla kunna se många svenska filmer i det korta formatet!

Nominerade titlar Tempo Short Award 2022:

BOLL av Salad Hilowle
DANSA MIN DOCKA av Jasmijn Kooijman
JAG VILLE HA EN FAMILJ av Irene Lopez
NADIR av Amin Zouiten
NATTPASS av Lia Hietala, Hannah Reinikainen
THE MISMADE GIRL av Tova Mozard
WHEN I DANCE av Lisa Partby, Jessica Karlsson
YOU MUST HAVE COME FROM HELL av Hayfaa Chalabi

Bland de åtta filmer som är nominerade till Tempo Short Award finns Nadir som har svensk premiär. Den utspelas på Norra Grängesbergsgatan, en kilometerlång gata i Malmö, där stadens industriella historia möter den nya Malmö. Svensk premiär har också Jag ville ha en familj, en skildring av ett våldsamt parförhållande samt When I Dance, ett möte med de unga dansarna på Vårby gårds utomhusdansscen där de reflekterar över vad som händer i kroppen när de dansar.

Tempo Short Award arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet. Priset är 25 000 kronor och går till filmens regissör. Tempo Sound Award som arrangeras i samarbete med Momento Studio går till den kortfilm bland tävlingsfilmerna i sektionen som har den mest genomtänkta och kreativa ljudbilden. Priset består av 60 000 SEK att användas i Momento Studio, vilket motsvarar cirka två veckor i studio med ljuddesigner.

Nominerade titlar New Doc 2022:

DEEP CUTS av Krister Svensson
DEN LÄNGSTA VÄNTAN av Lisa Meyer
MEN IN SYNC av Parmida Hamdollazadehkive
PINK RIDER av Daniel Aguirre Montoya
POWERNAPPER’S PARADISE av Samir Arabzadeh
RESERVATET av Magnus Rutberg
STOCKHOLMSAVTALET av Tanja Holm
THIS IS ALBY av Julia Ammouri & Montadar Saleh
TRACKS av Kajsa Määttä, Viktor Björnström

Alla de nio filmerna i sektionen New Doc, med undantag av Pink Rider, får svensk premiär. Bland dessa finns Den längsta väntan om två tonårstjejer som har jaktintresset gemensamt och som delar bilder på sina nedlagda byten på Instagram. I Tracks delar de två snowboardåkande filmmakarna med sig av sin oro inför de allt varmare vintrarna och Reservatet är gjord som ett filmat brev till framtiden, med en varning till kommande generationer om att inte upprepa våra misstag.

New Doc är ett talangpris för ännu oetablerade svenska filmskapare och ges till en dokumentärfilmsregissör som får 40 000 kronor. Priset delas ut i samarbete med BoostHbg, Film Stockholm AB, Film i Dalarna, Film i Sörmland, Film i Öst, Förvaltningen för kulturutveckling/FilmCloud, Filmregion Sydost, Kultur i Halland – Film.

Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 7–13 mars och priserna delas ut vid avslutningsceremonin lördagen den 12 mars.

Festivalprogrammet och biljetter släpps den 9 februari, klockan 12.00 på www.tempofestival.se  
Då kommer det också finnas mer utförliga beskrivningar av filmerna.

Bilden ovan är från Den längsta väntan.

Fler nyheter

29 mars 2022

Tempo söker ny verksamhetsledare

Tempo Dokumentärfestival söker ny verksamhetsledare/festivalchef. Vi erbjuder en spännande arbetsplats som är både kreativ, utvecklande och händelserik.

Läs

16 mars 2022

Tack för i år!

Tempo Dokumentärfestival är över för den här gången och vi vill tacka er alla som bidragit till en magisk festivalvecka! Efter sju dagar med över 120 programpunkter känner vi oss stolta, lyckliga och berikade efter alla möten och intryck. Tack för att du varit en del av detta och vi har redan börjat planera inför…

Läs

12 mars 2022

Årets vinnare på Tempo!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals tjugotredje upplaga är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser vid en ceremoni på Teater Tre i Stockholm.

Läs

12 mars 2022

Dokumentärhelg med radio, dansfilm och digital repris av vinnarfilmer

Film är bäst på bio och näst bäst hemma i soffan. Lyssnar på radio gör vi oftast hemma, men det kan också vara en upplevelse på biograf. På Zita kan du ta del av tio berättelser på tre minuter styck – de radiodokumentärer som ingår i sektionen Radio Short Dox. På söndag eftermiddag har vi…

Läs

11 mars 2022

Sveriges största dokumentärfestival går mot final

Helgen är här och såklart är den fullmatad med filmvisningar på Tempo. Dokumentärer om allt från internationella adoptioner, klassresor, jakten på framgång och status – till engagerat miljöarbete. I år välkomnar vi två nya biografer som samarbetar med Tempo.

Läs

10 mars 2022

Världspremiärer och dokumentärer från hela världen på Tempo

Helgen närmar sig och här kommer några nya axplock ur programmet. Jacob Frösséns nya film Ahmadu, om Ahmadu Jah, ingår i Tempos sektion Music & Arts och får premiär på fredag kväll. Världspremiär blir det också för nästan alla de kortfilmer som ingår i sektionen New Doc, där regissörerna också har chansen att vinna Tempos…

Läs