Trollkarlar, jägartjejer, cykelbud och konstsimmare bland Tempos tävlingsfilmer

Åtta filmer deltar i tävlingen Tempo Short Award, där priset går till bästa svenska dokumentär i det korta formatet. Dessa filmer tävlar också om Tempo Sound Award som instiftades 2019 i samarbete med Momento Studio. I kategorin New Doc, festivalens talangpris för lovande, men ännu oetablerade svenska filmskapare, tävlar nio filmer. Hela festivalprogrammet släpps den 9 februari.

Förra årets invigningsfilm på Tempo Dokumentärfestival var för första gången en kortfilm, Man med duvor i regi av Lina Maria Mannheimer, som också vann Tempo Short Award. Den belönades i början av veckan även med Guldbaggen för Bästa kortfilm. På Tempo Dokumentärfestival får du alltid chansen att först av alla kunna se många svenska filmer i det korta formatet!

Nominerade titlar Tempo Short Award 2022:

BOLL av Salad Hilowle
DANSA MIN DOCKA av Jasmijn Kooijman
JAG VILLE HA EN FAMILJ av Irene Lopez
NADIR av Amin Zouiten
NATTPASS av Lia Hietala, Hannah Reinikainen
THE MISMADE GIRL av Tova Mozard
WHEN I DANCE av Lisa Partby, Jessica Karlsson
YOU MUST HAVE COME FROM HELL av Hayfaa Chalabi

Bland de åtta filmer som är nominerade till Tempo Short Award finns Nadir som har svensk premiär. Den utspelas på Norra Grängesbergsgatan, en kilometerlång gata i Malmö, där stadens industriella historia möter den nya Malmö. Svensk premiär har också Jag ville ha en familj, en skildring av ett våldsamt parförhållande samt When I Dance, ett möte med de unga dansarna på Vårby gårds utomhusdansscen där de reflekterar över vad som händer i kroppen när de dansar.

Tempo Short Award arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet. Priset är 25 000 kronor och går till filmens regissör. Tempo Sound Award som arrangeras i samarbete med Momento Studio går till den kortfilm bland tävlingsfilmerna i sektionen som har den mest genomtänkta och kreativa ljudbilden. Priset består av 60 000 SEK att användas i Momento Studio, vilket motsvarar cirka två veckor i studio med ljuddesigner.

Nominerade titlar New Doc 2022:

DEEP CUTS av Krister Svensson
DEN LÄNGSTA VÄNTAN av Lisa Meyer
MEN IN SYNC av Parmida Hamdollazadehkive
PINK RIDER av Daniel Aguirre Montoya
POWERNAPPER’S PARADISE av Samir Arabzadeh
RESERVATET av Magnus Rutberg
STOCKHOLMSAVTALET av Tanja Holm
THIS IS ALBY av Julia Ammouri & Montadar Saleh
TRACKS av Kajsa Määttä, Viktor Björnström

Alla de nio filmerna i sektionen New Doc, med undantag av Pink Rider, får svensk premiär. Bland dessa finns Den längsta väntan om två tonårstjejer som har jaktintresset gemensamt och som delar bilder på sina nedlagda byten på Instagram. I Tracks delar de två snowboardåkande filmmakarna med sig av sin oro inför de allt varmare vintrarna och Reservatet är gjord som ett filmat brev till framtiden, med en varning till kommande generationer om att inte upprepa våra misstag.

New Doc är ett talangpris för ännu oetablerade svenska filmskapare och ges till en dokumentärfilmsregissör som får 40 000 kronor. Priset delas ut i samarbete med BoostHbg, Film Stockholm AB, Film i Dalarna, Film i Sörmland, Film i Öst, Förvaltningen för kulturutveckling/FilmCloud, Filmregion Sydost, Kultur i Halland – Film.

Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 7–13 mars och priserna delas ut vid avslutningsceremonin lördagen den 12 mars.

Festivalprogrammet och biljetter släpps den 9 februari, klockan 12.00 på www.tempofestival.se  
Då kommer det också finnas mer utförliga beskrivningar av filmerna.

Bilden ovan är från Den längsta väntan.

Fler nyheter

29 september 2022

Anmälan till Tempos tävlingar öppnar!

Nu öppnar anmälan för tre av Tempos svenska tävlingar: Tempo Documentary Award, Tempo Short Award och New Doc. Filmerna får vara producerade tidigast april 2022.

Läs

15 september 2022

Tiny Tempo släpper programmet

Den 6–12 mars 2023 äger Tempo Dokumentärfestival rum för 24:e gången, men innan dess arrangerar vi Tiny Tempo. 12–17 oktober är det dags för den andra upplagan av festivalen med dokumentärer för barn och unga. Programmet har nu släppts och biljetter finns att köpa. Läs mer och boka här. Varmt välkomna!

Läs

15 september 2022

Ida Thorén blir ny festivalchef

Ida Thorén tillträder som Tempo Dokumentärfestivals nya festivalchef den 20 september.

Läs

12 september 2022

Specialvisning av Joyce Carol Oates ”A Body in the Service of Mind”

Tempo bjuder i samarbete med Årsta Folkets Hus in till en filmvisning av Joyce Carol Oates ”A Body in the Service of Mind”. Efter filmen följer ett samtal med filmens regissör Stig Björkman och filmens producent och manusförfattare Stina Gardell, som modereras av Tempo Dokumentärfestivals programchef Ulrika Bandeira.

Läs

17 augusti 2022

Isländsk basket, franska hiphopdansare och svenskt dataspel på andra upplagan av Tiny Tempo

Den 12–17 oktober arrangeras för andra året dokumentärfestivalen Tiny Tempo för barn och unga. Då ges möjlighet att ta del av nya och klassiska dokumentärer om allt från isländska baskettjejer, drömmen om att bli professionell dansare, till att komma ut som queer i högstadiet – och hur en stekhet sommar utspelar sig för 14-åriga Shabu…

Läs

01 augusti 2022

Luchadoras på Järva filmfestival

Välkomna på gratis utomhusbio! Nu på fredag 5 augusti visar vi filmen Luchadoras på Järva Filmfestival.

Läs