Skateboardlegender, krisande kärlekspar och livsbejakande seniorer i Tempo Documentary Award

Sju långfilmsdokumentärer tävlar i kategorin Tempo Documentary Award i år. Dessa och många andra filmer, dokumentär scenkonst och radiodokumentärer kan upplevas under årets Tempo Dokumentärfestival som 2022 är tillbaka digitalt och även planerar för visningar i biograf. Den 23:e upplagan av festivalen äger rum mellan den 7 och 13 mars.  

Följande titlar är nominerade i Tempo Documentary Award:

CALENDAR GIRLS av Maria Loohufvud och Love Martinsen
GABI, MELLAN ÅREN 8 OCH 13 av Engeli Broberg
KÄRLEK & SKILSMÄSSA av Maud Nycander
LEVA TILLS JAG DÖR av Åsa Ekman, Gustav Ågerstrand, Oscar Hedin Hetteberg och Anders Teigen
NELLY & NADINE av Magnus Gertten
THE SCARS OF ALI BOULALA av Max Eriksson
TOUCHING FREEDOM av Manal Masri

Bland de nominerade långfilmsdokumentärerna finns Touching Freedom, en kusligt närgången och djupt skakande skildring av krig i realtid. Manal Masri har mött två kurdiska studenter från Kobane som filmat det blodiga krigsförloppet då IS tog kontroll över deras hemstad. De har delat med sig av unikt filmat material från åren som berövade dem familj och vänner och ödelade en hel stad. Svensk premiär på Tempo.

Även i Nelly & Nadine ges en inblick i krigets fasor, även om filmens tema främst är en osannolik kärlekshistoria. På julafton 1944 möts de två fångarna Nadine Hwang och Nelly Mousset-Vos i koncentrationslägret Ravensbrück och de blir omedelbart förälskade. Trots att de separerades innan krigsslutet och Nadine sedan flydde till Sverige lyckas de återförenas. Nellys barnbarn delar med sig av sin mormors gripande kärlekshistoria via dagböcker, kärleksbrev och filmrullar. Filmen har världspremiär på Berlin International Film Festival och visas strax därefter på Tempo.

Leva tills jag dör får vi följa aktivitetscoachen Monica som arbetar på ett äldreboende utanför Stockholm. Hon och kollegorna har som målsättning och drivkraft att ge de boende en meningsfull tillvaro och lägger ner hela sin själ i detta. Monica har en särskild relation till färgstarka 99-åriga Ella och planerar en resa för de två inför hennes 100-årsdag, något som blir en känslomässig prövning.

2004 gjorde Maud Nycander filmen Kärlek och fiskpinnar och nu kommer ytterligare en film om paret Lena och Johan, Kärlek & skilsmässa. Efter 25 år och tre barn tillsammans har de gemensamt beslutat att separera. Vi får följa processen genom skilsmässan och även ta del av många tillbakablickar från deras långa relation – och det blir både sorgligt och roligt om vartannat.

I mitten av 90-talet lämnade 16-årige Ali Boulala Stockholm och sin familj för att bli skateboardproffs i L.A och turnerade sedan världen runt. Ett hårt festande och en gränslös tillvaro fick 2007 ett tragiskt slut då Ali skadas allvarligt i en motorcykelolycka, där hans kompis dog. The Scars of Ali Boulala berättar historien om Alis uppgång och fall, och om hans väg mot att försöka leva vidare med framför allt sina inre ärr.

I GABI, mellan åren 8 och 13 får vi följa Gabi från det att hon är en livlig och rättfram 8-åring tills att hon hamnar i puberteten som 13-åring. Hon är ett barn som inte vill definieras utifrån, utan bara vill vara sig själv. Kameran är placerad i Gabis ögonhöjd och utifrån hennes perspektiv utmanar den vår syn på normer och kön. Resultatet är en nyanserad och varm skildring av några viktiga år i ett barns liv.

Sist men inte minst har vi årets invigningsfilm, Calendar Girls, där filmmakarna under flera år har följt en dansgrupp för kvinnor över 60 i Florida. Filmen, som är uttagen till tävlan i Sundance och där får världspremiär i slutet av januari, är en färgsprakande skildring av den glädje och gemenskap som dessa kvinnor får av att slå sig fria under det som kallas den andra tonårstiden.

Tempo Documentary Award arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet. Priset är 75 000 kronor och går till filmens regissör. Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 7–13 mars och priset delas ut till vinnaren på avslutningsgalan lördagen den 12 mars.

Hela festivalprogrammet, biljetter och digitala festivalpass släpps den 9 februari på www.tempofestival.se

Bild ovan från Nelly & Nadine.

Fler nyheter

12 mars 2023

Årets vinnare på Tempo Dokumentärfestival!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals tjugofjärde upplaga är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser vid en ceremoni på Teater Tre i Stockholm. Under kvällen tillkännagavs också vem som fick Anna-priset som delades ut av WIFT. På söndag 12 mars, mellan klockan 10.00 och 23.59 kommer alla…

Läs

06 mars 2023

Idag invigs Tempo Dokumentärfestival!

Nu inleds veckan som rymmer 14 radioverk, 19 internationella filmer, över 20 regissörsbesök, 35 svenska premiärer och 55 unikt utvalda dokumentärer!  I år har Tempo gjort det lättare att inte behöva välja mellan vad du vill se. Med Tempos Festivalpaket 4 för 3 får du automatiskt den sista biljetten på köpet när du köper fyra vid samma…

Läs

01 mars 2023

Vi höjer prissummorna i alla våra filmtävlingar!

Tack vare ökat stöd från våra bidragsgivare och nya samarbetspartners kan vi i år höja prissummorna i alla våra filmtävlingar! Vi är oerhört glada över att ha inlett ett samarbete med Dagsljus, teknikuthyrning av professionell filmutrustning som skapats av filmarbetare för filmarbetare!

Läs

28 februari 2023

Nu är det bara en vecka kvar till festivalstart!

Med endast sju dagar kvar till det högtidliga öppnandet av Tempo 2023 gör vi sju nedslag i programpunkter som vi ser fram emot!

Läs

22 februari 2023

Spännande gäster, samtal och programpunkter utöver det vanliga väntar om mindre än två veckor!

Tempo är en festival för dokumentära uttryck, det betyder att förutom film finns flera spännande konstformer i programmet, som radio och dokumentär scenkonst!

Läs

15 februari 2023

Årets fokus på Tempo Dokumentärfestival är Digitala Speglingar

Under rubriken Digitala speglingar botaniserar vi bland dokumentärer som på olika sätt reflekterar en värld som präglas av en digital verklighet.  I samband med årets fokus har Tempo bjudit in flera olika skribenter att formulera sig på temat.

Läs