Hoppa till innehåll

Sju långfilmsdokumentärer tävlar i kategorin Tempo Documentary Award i år. Dessa och många andra filmer, dokumentär scenkonst och radiodokumentärer kan upplevas under årets Tempo Dokumentärfestival som 2022 är tillbaka digitalt och även planerar för visningar i biograf. Den 23:e upplagan av festivalen äger rum mellan den 7 och 13 mars.  

Följande titlar är nominerade i Tempo Documentary Award:

CALENDAR GIRLS av Maria Loohufvud och Love Martinsen
GABI, MELLAN ÅREN 8 OCH 13 av Engeli Broberg
KÄRLEK & SKILSMÄSSA av Maud Nycander
LEVA TILLS JAG DÖR av Åsa Ekman, Gustav Ågerstrand, Oscar Hedin Hetteberg och Anders Teigen
NELLY & NADINE av Magnus Gertten
THE SCARS OF ALI BOULALA av Max Eriksson
TOUCHING FREEDOM av Manal Masri

Bland de nominerade långfilmsdokumentärerna finns Touching Freedom, en kusligt närgången och djupt skakande skildring av krig i realtid. Manal Masri har mött två kurdiska studenter från Kobane som filmat det blodiga krigsförloppet då IS tog kontroll över deras hemstad. De har delat med sig av unikt filmat material från åren som berövade dem familj och vänner och ödelade en hel stad. Svensk premiär på Tempo.

Även i Nelly & Nadine ges en inblick i krigets fasor, även om filmens tema främst är en osannolik kärlekshistoria. På julafton 1944 möts de två fångarna Nadine Hwang och Nelly Mousset-Vos i koncentrationslägret Ravensbrück och de blir omedelbart förälskade. Trots att de separerades innan krigsslutet och Nadine sedan flydde till Sverige lyckas de återförenas. Nellys barnbarn delar med sig av sin mormors gripande kärlekshistoria via dagböcker, kärleksbrev och filmrullar. Filmen har världspremiär på Berlin International Film Festival och visas strax därefter på Tempo.

Leva tills jag dör får vi följa aktivitetscoachen Monica som arbetar på ett äldreboende utanför Stockholm. Hon och kollegorna har som målsättning och drivkraft att ge de boende en meningsfull tillvaro och lägger ner hela sin själ i detta. Monica har en särskild relation till färgstarka 99-åriga Ella och planerar en resa för de två inför hennes 100-årsdag, något som blir en känslomässig prövning.

2004 gjorde Maud Nycander filmen Kärlek och fiskpinnar och nu kommer ytterligare en film om paret Lena och Johan, Kärlek & skilsmässa. Efter 25 år och tre barn tillsammans har de gemensamt beslutat att separera. Vi får följa processen genom skilsmässan och även ta del av många tillbakablickar från deras långa relation – och det blir både sorgligt och roligt om vartannat.

I mitten av 90-talet lämnade 16-årige Ali Boulala Stockholm och sin familj för att bli skateboardproffs i L.A och turnerade sedan världen runt. Ett hårt festande och en gränslös tillvaro fick 2007 ett tragiskt slut då Ali skadas allvarligt i en motorcykelolycka, där hans kompis dog. The Scars of Ali Boulala berättar historien om Alis uppgång och fall, och om hans väg mot att försöka leva vidare med framför allt sina inre ärr.

I GABI, mellan åren 8 och 13 får vi följa Gabi från det att hon är en livlig och rättfram 8-åring tills att hon hamnar i puberteten som 13-åring. Hon är ett barn som inte vill definieras utifrån, utan bara vill vara sig själv. Kameran är placerad i Gabis ögonhöjd och utifrån hennes perspektiv utmanar den vår syn på normer och kön. Resultatet är en nyanserad och varm skildring av några viktiga år i ett barns liv.

Sist men inte minst har vi årets invigningsfilm, Calendar Girls, där filmmakarna under flera år har följt en dansgrupp för kvinnor över 60 i Florida. Filmen, som är uttagen till tävlan i Sundance och där får världspremiär i slutet av januari, är en färgsprakande skildring av den glädje och gemenskap som dessa kvinnor får av att slå sig fria under det som kallas den andra tonårstiden.

Tempo Documentary Award arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet. Priset är 75 000 kronor och går till filmens regissör. Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 7–13 mars och priset delas ut till vinnaren på avslutningsgalan lördagen den 12 mars.

Hela festivalprogrammet, biljetter och digitala festivalpass släpps den 9 februari på www.tempofestival.se

Bild ovan från Nelly & Nadine.

Fler nyheter

Spetsa öronen och slut ögonen

Kan dokumentärt berättande ske med enbart ljud? Vi säger självklart ja! För andra året i rad bjuder Tempo Dokumentärfestival in till en dag i ljudets ära. Mona Abbasnejad är redaktör för Tempos ljudprogram och lyfter dokumentärens förmåga att påverka.– Jag …