Hoppa till innehåll

Pristagarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals tjugoandra upplaga är nu utsedda. Under lördagskvällen har vinnarna i sju tävlingskategorier mottagit sina utmärkelser under en digital ceremoni. De prisbelönade dokumentärerna kommer att finnas tillgängliga i programmet igen på festivalens sista dag, söndag 14 mars, från klockan 10.00 till midnatt. Under kvällen tillkännagavs också vilken biograf som blev årets mottagare ur stipendiefonden kallad Bettans fond.
Den digitala prisceremonin ägde rum lördag 13 mars för de nominerade och kommer att läggas upp under veckan.

Nedan följer namnen på vinnarna, hedersomnämnanden och även respektive jurys motivering till priserna. Jurygrupperna finns presenterade här.

TEMPO DOCUMENTARY AWARD
Tempo Documentary Award är en av Sveriges största dokumentärfilmstävlingar. Priset på 75 000 kr går till filmens regissör. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet.

Vinnare
Imads barndom av Zahavi Sanjavi

Juryns motivering: Imads barndom har både lyckats provocera och träffa oss rakt i hjärtat. Filmen har öppnat våra ögon för det ofattbara och fått oss att känna frustration och vanmakt. Samtidigt har den ingivit hopp genom att visa hur några få kvinnors kärlek, tålamod och omsorg kan skapa den trygghet som krävs för att också den allra mest sargade skall kunna påbörja sin resa bort från sitt trauma. En film om krigets grymma efterspel och en unik och drabbande inblick i en pojkes liv som får oss att vilja veta mer om hur framtiden kommer att gestalta sig för barn som Imad.

STEFAN JARL INTERNATIONAL DOCUMENTARY AWARD
Stefan Jarl International Documentary Award är priset för bästa internationella dokumentär. Prissumman är 2000 euro som går till filmens regissör. Tävlingen arrangeras med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

Vinnare
The Earth Is Blue as an Orange av Iryna Tsilyk

Juryns motivering: En film som visar på konstens läkande kraft och som talar direkt till hjärtat. Ett intimt familjeporträtt som tar oss med till krigets vardag och som med sitt visuella språk lyckas hitta skönhet även i de hårdaste av omständigheter.

TEMPO SHORT AWARD
Tempo Short Award är tävlingen för bästa dokumentär i kort format. Priset på 25 000 kr går till filmens regissör. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet.

Vinnare
Man med duvor av Lina Maria Mannheimer

Juryns motivering: Filmen fångar åskådaren i ett hårt grepp direkt från introt och bjuder in oss i subjektets underliga vardag. Det subtila och enkla berättandet låter oss tillämpa vårt eget sammanhang, då vi alla har mött liknande karaktärer i deras kollision med våra normer. Filmaren visar respekt för huvudpersonens integritet utan att skönmåla och lyckas betona en konflikt som för en förbipasserande kan uppfattas som obetydlig och simpel, men som väcker större frågor för publiken som fått smulor av subjektets motiv.

Hedersomnämnande
Between These Folded Walls, Utopia av Sarah Cooper och Nina Gorfer

Juryns motivering: Hedersomnämnandet för Tempo Short Award går till en film som kommer nära utan att exploatera sina huvudpersoner, som i sina starka och personliga historier om tillhörighet och migration får ta sin tid men också får utrymme att drömma. Med ett starkt visuellt koncept och personernas gripande resor påminner filmen oss om vikten av att lyssna på varandra.

NEW DOC
Priset är på 40 000 kronor och tilldelas en ny lovande regissör till ett kommande filmprojekt. Priset delas ut med stöd av Film Stockholm, Film i Dalarna, Film i Öst, Film Västernorrland, FilmCloud/Förvaltningen för kulturutveckling, Filmregion Sydost och Kultur i Halland – Film.

Vinnare
Obituary av Simon Revilla

Juryns motivering: Årets vinnare av New Doc lyckas behandla ett mörkt ämne med finkänslighet och ljus. Den tar fågelvägen rakt in i hjärtat och lämnar oss med viktiga frågor. Hur ser vi på våra medmänniskor? När ser vi, när tittar vi bort? En vacker och välarbetad skildring av en människas öde. Vi vill veta mer.

Hedersomnämnande
En mammas kropp av Jonelle Twum

Juryns motivering: Vi vill ge ett hedersomnämnande i kategorin New Doc till en film som behandlar ett aktuellt och bokstavligen tungt ämne på ett poetiskt sätt. En formmässigt stramt utförd idé med en text som sätter ord på det tysta. Filmens två huvudkaraktärer tillåts representera en hel klass och deras dagliga mekaniska rytm. Tjänarnas tillvaro som aldrig möter användarnas.

TEMPO SOUND AWARD
Priset delas ut till den kortfilm, bland tävlingsfilmerna i Tempo Short Award, som har den mest genomtänkta och kreativa ljudbilden. Priset består av 60 000 SEK att användas i Momento Studio, motsvarande cirka två veckor i studion med ljuddesigner.

Vinnare
Man med duvor av Lina Maria Mannheimer

Juryns motivering: Tack vare det starka ljudberättandet kommer vi ofiltrerat rakt in i huvudkaraktärens vardag. Genom att våga vara helt avskalad när det behövs, till att slå an med stora penseldrag på precis rätt ställen, har regissören skapat en dynamisk ljuddramaturgi som berör. Det är fascinerande hur nära vi kommer filmens huvudkaraktär genom att regissören aktivt vågat stanna i det nakna och avskalade. Från det avskalade kastas vi sedan in i en kakafonisk ljudsymfoni av stadens alla duvor, en svängning som också återspeglar huvudkaraktärens olika sidor.

Hedersomnämnande
The Bodies av Eloy Domínguez Serén

Juryns motivering: En film som bara efter tre sekunders tittande lyckas transportera oss till en främmande värld vars tid och rum är av annan art. Det är ett storslaget ljudarbete som vågar vara vulgärt och ta plats. Som mycket tack vare ljudets berättande gör att vi inte eftersöker något ”narrativ” utan blir istället – helt med hjälp av ljudets kraft – förtrollade av att bara få vara i stunden med filmen.

SHORT DOX RADIO
I Short Dox Radio tävlar tio radiodokumentärer på max tre minuter. Vinnaren belönas med 5 000 kronor och bidraget får dessutom delta i ShortDox Nordic, tävlingen för korta dokumentärer från hela Norden. Utöver prissumman ingår ett samarbete med produktionsbolaget Munck, som erbjuder studiotid och producent för att förverkliga pristagarens nästa ljuddokumentär. Priset Short Dox Radio är instiftat av Bengt Bok, professor i radioproduktion på SKH.

Vinnare
Tjugotjugo av Anna Frey

Juryns motivering: Med ett imponerande ljudarbete i lager på lager lyckas det här verket fånga ett år av känslor. De ljud som vi alla har levt med, fick en annan innebörd år 2020. Den här dokumentären tar avstamp i det personliga, men växer ytterligare en dimension och blir till ett tidsdokument över något vi hoppas slippa uppleva igen.

Hedersomnämnande
Mellanförskap av Nour Hanna

Juryns motivering: En fråga som är närvarande i kroppar, men frånvarande i språk. På ett lätt och drabbande sätt ringar dokumentären in en känsla. Vi får ett insteg till ett komplext ämne och en diskussion som vi måste ta.

TEMPO PITCH
Tempo Pitch är tävlingen för nya dokumentärfilmsidéer. Priset består av 90 000 kr i utvecklingsmedel. Tävlingen arrangeras i samarbete med SVT Dokumentär, Svenska Filminstitutets dokumentärfilmskonsulenter och Film Stockholm.

Vinnare
Aida Was Here av Amanda Pesikan

Juryns motivering: Genom en stark presentation och en genomarbetad premiss lyckas filmarna fånga vårt intresse. Med humorn som ett verktyg skapas ett nytt sätt att behandla ett tungt ämne. Filmarnas intention att leka med gestaltningen och det visuella språket gör detta till ett originellt och spännande projekt. Priset går till en film med tre perspektiv på en våldsam barndom. För hur läker man egentligen för att kunna gå vidare?

BETTANS FOND
Riksföreningen Folkets Bio instiftade Bettans fond, en stipendiefond i Bettan von Horns namn, den 14 december 2017. Fonden har som syfte att stödja och uppmuntra kreativt arbete med att visa dokumentärfilm på biograf och ska årligen dela ut bidrag till Folkets Bio-biografer. Årets mottagare får 30 000 kronor och har valts av Lucia Pagano och Riksföreningen Folkets Bios ordförande Petter Forkstam.

Mottagare 2021:
Folkets Bio Stockholm, Zita

Motiveringen lyder: Trots svåra, nästintill omöjliga tider för biograferna under pandemin, lyckas denna biograf med engagemang och kreativitet skapa riktigt bra förutsättningar för dokumentärfilm på bio. De lyfter fram tidigare verk i relation till en premiär, i kombination med regissörssamtal och erbjuder även månadens dokumentär i samarbete med ABF. Den nystartade satsningen på folkets klassiker där pärlor från svensk dokumentärfilmshistoria dominerar urvalet siar också gott om framtiden för dokumentärfilmens plats på den vita duken. Ett stort grattis till Zita som också i sociala medier lyckas presentera sina filmer och event på ett magnetiskt & intresseväckande sätt.

(Bilden ovan är från Imads barndom, The Earth Is Blue as an Orange, Man med duvor, Obituary)
Pressbilder från alla filmer finns här.

Fler nyheter