Hoppa till innehåll

Åtta filmer deltar i tävlingen Tempo Short Award. Priset går till bästa svenska dokumentär i det korta formatet. Dessa filmer tävlar också om Tempo Sound Award för den mest kreativa ljudbilden. De nominerade Man med duvor och Målbrottskören får sin svenska premiär under festivalen, den förra som tidigare avslöjats som årets invigningsfilm. Hela programmet släpps den 10 februari och festivalen är i år digital.

Nominerade till Tempo Short Award 2021:
BETWEEN THESE FOLDED WALLS, UTOPIA av Sarah Cooper, Nina Gorfer
DU ÄR ALLTID 20 av Christer Wahlberg
FÖRST HÄR av Clara Bodén
LIVE TO SEA av Maceo Frost, Henning Sandström, Freddie Meadows
MAN MED DUVOR av Lina Maria Mannheimer
MÅLBROTTSKÖREN av Ina Holmqvist, Martina Carlstedt
SVONNI VS SKATTEVERKET av Maria Fredriksson
THE BODIES av Eloy Domínguez Serén

Bland de åtta nominerade för Tempo Short Award finns årets invigningsfilm, Man med duvor, en film om ömhet, äckel och hängivenhet. Regissören Lina Maria Mannheimer skildrar en man som varje dag matar duvor i Pariskvarteret, Marais. Han vägrar att flytta på sig och skapar mycket kontrovers i sitt uppror att ta hand om några av stadens mest avskydda djur.

Målbrottskören är den andra titeln i tävlingskategorin med svensk premiär. Många killar slutar sjunga när de kommer i målbrottet. Men i ”karantänkören” Målbrottskören hittar de ett sammanhang i en transittid, där både liv och röst svajar.

Tempo Short Award arrangeras i samarbete med Svenska Filminstitutet. Priset är 25 000 kronor och går till filmens regissör. Tempo Sound Award som arrangeras i samarbete med Momento Studio går till den kortfilm bland tävlingsfilmerna i Tempo Short Award som har den mest genomtänkta och kreativa ljudbilden. Priset består av 60 000 SEK att användas i Momento Studio, vilket motsvarar cirka två veckor i studio med ljuddesigner.

Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 8–14 mars och priserna delas ut vid avslutningsceremonin lördagen den 13 mars.
 
Hela programmet och digitala festivalpass släpps den 10 februari, kl 12.00 här  tempofestival.se  Då kommer det också att finnas mer utförliga beskrivningar av alla filmer. (Bilden ovan är från Målbrottskören.)

Fler nyheter

Vinnarna på den 25 upplagan av Tempo Dokumentärfestival!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestival är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser. Nedan följer namnen på vinnarna och de som fått hedersomnämnande samt juryns motivering till de respektive …