Årets vinnare på Tempo Dokumentärfestival!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals tjugoförsta upplaga är nu utsedda. Under lördagskvällen har vinnare i sju tävlingskategorier mottagit sina priser på prisgalan som hölls på Teater 3 i Stockholm. Flera av dessa dokumentärer presenteras i programmet under söndagen. Här är namnen på vinnarna och de som fått hedersomnämnande, inklusive juryns motivering till de respektive priserna:

TEMPO DOCUMENTARY AWARD
Tempo Documentary Award är en av Sveriges största dokumentärfilmstävlingar. Priset på 75 000 kr går till filmens regissör. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet.

Vinnare
Ninosca – The Woman and the Emigrant’s Song av Peter Torbiörnsson

Juryns motivering: Ett hantverk av yppersta märke, ett monumentalt dokument som sträcker sig över fyrtio år. Vi prisar ett formfulländat filmfoto och ett arbete, baserat på förtroende byggt över tid, där inkännande och inträngande bilder ger oss en närstudie över människans villkor, individens kraft och allas våra tillkortakommanden. En sorgesång över sociala orättvisor och en kvinnas okuvliga kamp för ett värdigt liv.

Hedersomnämnande
Scheme Birds av Ellen Fiske & Ellinor Hallin

Juryns motivering: Vi är djupt berörda av ett skickligt hantverk präglat av respekt, tålamod och känsliga avväganden. I en brutal verklighet med starka värderingssystem och hierarkier följer vi en karismatisk persons liv – ja, resa. Det outhärdligt råa vägs mot lyrisk skönhet och mellanmänsklig värme. Vi bugar för två regissörer som orkat, som väntat in, som skapat förtroende och som gett oss Scheme Birds, som får juryns hedersomnämnande.

STEFAN JARL INTERNATIONAL DOCUMENTARY AWARD
Stefan Jarl International Documentary Award är priset för bästa internationella dokumentär. Prissumman är 2000 euro. Tävlingen arrangeras med stöd av Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

Vinnare
La Mami av Laura Herrero Garvin

Juryns motivering: En rik film om vänskap och arbete. Stilen har både estetiska och sociologiska kvaliteter, och bygger på en filmisk tradition samtidigt som den skapar något helt nytt. Filmen ger oss en inblick i ett stängt rum där vi får se verkligheten för en utsatt social grupp i Mexiko. La Mami gör det konst ska göra: den bjuder in oss att utvidga våra perspektiv genom att hitta skönhet på oväntade sätt.

Hedersomnämnande
Overseas av Sung-A Yoon

Juryns motivering: En påminnelse om den dokumentära formens enkla elegans. Filmen lyckas fånga sällan dokumenterade röster och ansikten med glädje och värdighet. En engagerande bild av världspolitiken ur ett mikroperspektiv.

TEMPO SHORT AWARD
Tempo Short Award är tävlingen för bästa dokumentär i kort format. Priset på 25 000 kr går till filmens regissör. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet.

Vinnare
Röster om vår tid av Per Wichmann

Juryns motivering: Öppen, tankeväckande och visuellt stark. Våra val och vårt samhälles konsumtion är fint gestaltade genom filmens karaktärer. De, liksom de flesta av oss, uttrycker sin oro och sina drömmar allt medan ekologiska, ekonomiska och samhälleliga förändringar pågår. Ett fantastiskt exempel på hur man kan skildra komplexa frågor och tankar i det korta formatet.

Hedersomnämnande
Sällskapet – intervjuer från alltings mittpunkt av Malin Erixon

Juryns motivering: Sällskapet är en skickligt genomförd film som lyckas hantera sitt valda ämne utan att falla i de vanliga fällorna. Med humor och skärpa får vi tydligt se hur svårt det kan vara för vissa att säga ”jag vet inte”. Med välgjorda animationer och en träffsäker ton är detta en nödvändig röst för vår tid.

NEW DOC
Priset är på 40 000 kronor och tilldelas en ny lovande regissör till ett kommande filmprojekt. Priset delas ut i samarbete med Filmbasen/Film Stockholm, Film i Öst, FilmCloud/Kultur i Väst, Film i Dalarna, Film Västernorrland, Kultur i Halland – Film.

Vinnare
Petra & Peter – en syskonsaga av Johanna Aust

Juryns motivering: Årets vinnande film slår en rosett runt en verklighet om familj, historia, arv och miljö. Filmen gör inte anspråk på att ge några generella svar på existentiella frågor, utan istället leds vi in i ett öppet utforskande om två syskon som en gång var oövervinnerliga, men som på olika sätt faller offer för sitt bagage. Vad gör man när en till sist blir ensam kvar med sin historia? Hur hanterar man det som inte går att vara tillfreds med?

SHORT DOX RADIO
I Short Dox Radio tävlar tio radiodokumentärer på max tre minuter om 5 000 kr. Det vinnande bidraget får dessutom delta i den nordiska short dox-tävlingen som äger rum i Sverige senare i år. Priset är ett samarbete med produktionsbolaget Munck, som erbjuder studiotid och producent för att förverkliga vinnarens nästa ljuddokumentär. Priset instiftades av Bengt Bok, professor i radioproduktion vid Stockholms Dramatiska Högskola

Vinnare
All by Myself av Åsa Secher

Juryns motivering: Med dynamik i både tempo och sinnesstämning och hög teknisk skicklighet skapas en personlig berättelse med stor igenkänning. Ett humoristiskt tittskåp in i singelskapets olika beståndsdelar.

Hedersomnämnande
Stereo av Emilie Birket-Smith

Med en experimentell form och ett originellt tema ger dokumentären flera lekfulla aha-upplevelser. En berättelse som utnyttjar mediets fulla potential för att ge nya insikter.

TEMPO SOUND AWARD
Priset delas ut till den kortfilm, bland tävlingsfilmerna i Tempo Short Award, som har den mest genomtänkta och kreativa ljudbilden. Priset består av 60 000 SEK att användas i   Momento Studio, motsvarande cirka två veckor i studion med ljuddesigner.

Vinnare
Park av Lucia Pagano & Vanja Sandell Billström

Juryns motivering: Vi blir bjudna på en oväntat underhållande resa genom ljudets värld, som lämnar oss med en musikalisk upplevelse, trots att filmen inte innehåller någon musik. Det känns uppenbart att filmarna haft en tydlig vision av ljudets roll i sin skapandeprocess och att de vågat ge ljudet en central plats för berättandet. Ljud, framförallt inom dokumentärfilm, är ofta nedprioriterat och används många gånger som en sista lösning för att binda ihop handling och utformning. Denna film gör motsatsen.

TEMPO PITCH
Tempo Pitch är tävlingen för nya dokumentärfilmsidéer. Priset består av 90 000 kr i utvecklingsmedel. Tävlingen arrangeras i samarbete med SVT Dokumentär, Svenska Filminstitutets dokumentärfilmskonsulenter och Film Capital Stockholm.

Vinnare 2020
To the North av Jasmijn Kooijman

Juryns motivering: Med lätt hand och en tydlig vision tar regissören med oss på en lång tidsresa. Genom de unga huvudpersonernas vänskap och självklara närvaro får vi inte bara lära känna dem utan vi får också syn på ett Sverige i förändring, ett Sverige som utmanar oss.

Foto ovan : Olav Holten/ imagick.se

Fler nyheter

11 juni 2021

Förläng festivalkänslan ända in i sommaren!

Längtar du tillbaka till festivalstämningen i mars? Eller grämer du dig över att du missade någon av filmerna i programmet? Vi vill tipsa om att flera av filmerna från årets program faktiskt går att se nu också. Här nedan länkar vi till var du kan se respektive film. I Nahid Perssons Be my Voice möter vi journalisten…

13 april 2021

Vad tyckte du om årets Tempo?

I år blev Tempo en till största delen digital festival, och vi vill gärna höra hur du som besökare upplevde årets festivalupplaga. Eller varför du inte besökte den!

17 mars 2021

Se årets prisutdelning!

På lördagskvällen delades priser och hedersomnämnanden ut på en livesänd prisgala för de nominerade i Tempos sju olika tävlingssektioner. Konferencier var Amelie Svenstedt.

13 mars 2021

Årets vinnare på Tempo Dokumentärfestival

Pristagarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals tjugoandra upplaga är nu utsedda. Under lördagskvällen har vinnarna i sju tävlingskategorier mottagit sina utmärkelser under en digital ceremoni. De prisbelönade dokumentärerna kommer att finnas tillgängliga i programmet igen på festivalens sista dag, söndag 14 mars, från klockan 10.00 till midnatt. Under kvällen tillkännagavs också vilken biograf som blev…

13 mars 2021

Dokumentärhelg med premiärer och vinnare

Dokumentärfilmsnestorn och 80-årsjubilaren Stefan Jarl har fått ge namn åt den internationella tävlingen på Tempo, och idag har de tre sista filmerna i denna sektion släppts för strömning. Med stormsteg närmar sig festivalen också final – i kväll blir det officiellt vilka dokumentärer, både film och radio, som kammar hem priser och hedersomnämnanden i de…

13 mars 2021

Short Dox Radio

Tio radiodokumentärer på max tre minuter spelas upp i tävlingen Short Dox Radio. Många berör dagsaktuella ämnen och den tid vi lever i nu. I kväll koras vinnaren.