fbpx

Årets vinnare på Tempo Dokumentärfestival!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestivals artonde upplaga är nu utsedda. Totalt delades sex priser och tre hedersomnämnanden ut på prisgalan, som på lördagskvällen hölls på Teater Tre i Stockholm. 

 

Stefan Jarl International Documentary Award

Stefan Jarl International Documentary Award är priset för bästa internationella dokumentär och presenteras med stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation. Prissumman är 2000 euro.

Vinnare

I Am Not Your Negro av Raoul Peck

Juryns motivering: The Stefan Jarl International Documentary Award goes to a film that tells us
 a story that is more important today than in a very long time. It opens perspectives on how to see things as they are, of race relations but also in a deep meaning of what it means to be a human being, living in a conflicted and complex world where no easy solutions exist. Director Raoul Peck has given us a fluid, personal work with a message that resonates all around the world for those who will listen.

Tempo Documentary Award

Tempo Documentary Award är en av Sveriges största dokumentärfilmstävling. Priset på 75 000 kr går till filmens regissör. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet och Influence Film Club.

Vinnare

Efter Inez av Karin Ekberg

Juryns motivering: En film som är svår att se, svår att göra, men som bryter en tystnad och ger oss en djupare förståelse kring livets villkor. En film om förlust, men framför allt om kärlek
– och som, tack vare filmarens respektfulla känsla för integritet och inte minst Denize och Filips mod och generositet – lämnar oss i en tacksamhet över att få insikt i något som ingen någonsin egentligen vill förstå; hur en mäktar med att leva med ständig sorg.

Hedersomnämnande

Trafikljusen blir blå i morgon av Ragnhild Ekner

Juryns motivering: För en alldeles egen röst, ett mod att vara just det och en tilltro till det dokumenterade. Från en tid, en grupp människor, ett liv många glömt. Vi vill hylla spontaniteten, när det dokumentära blir till konst och när mellanrummen talar – om någon som betydde mycket för många. Intensivt poetiskt, smärtsamt vackert.

Tempo Short Award

Tempo Short Award är tävlingen för bästa dokumentär i kort format. Priset på 25 000 kr går till filmens regissör. Tävlingen arrangeras med stöd av Svenska Filminstitutet och Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Vinnare

Studio 5 
av Axel Danielson & Maximilien Van Aertryck  

Juryns motivering: För ett omisskännligt konstnärligt uttryck som visar sociala hierarkier med subtil humor, och får oss att se på nyhetsskapandet med en ny blick. Filmen belyser vår kusliga distans såväl till varandra som till vår omvärld.

Hedersomnämnande

Brev till Sverige av Salad Hilowle

Juryns motivering: Hedersomnämnande till en film av en regissör vi vill se mer av. Flödande bildberättande, rörande längtan och minnesvärda ord som ”Glöm ursprung – kolla hjärtat”. Brev till Sverige!

New Doc

Priset är på 70 000 kronor, varav 30 000 kronor i teknikstöd, och tilldelas en ny lovande regissör till ett kommande filmprojekt. Priset delas ut i samarbete med Filmbasen/Film Stockholm, Film i Öst, Filmpool Jämtland, FilmCloud/Kultur i Väst, Film i Dalarna, Filmpool Nord, Kultur i Halland – Film.

Vinnare

One Ticket Please av Matiss Kaza

Juryns motivering: Med årets New Doc-pris hyllar vi idag en egensinnig, passionerad och på gränsen till osympatisk kvinna som lever totalt efter sina egna regler. Filmen är känsligt berättad och med ett följsamt foto låter den oss ständigt överraskas. Regissören låter karaktären bit för bit veckla ut sitt liv utan att döma eller komma med pekpinnar.

Hennes livsfilosofi kan sammanfattas i hennes replik: ”I don’t believe in common sense. Everything that people call common sense is learnt behaviour.”

Hedersomnämnande

Löftet av Paula Gustafsson

Juryns motivering: Med en exceptionell förmåga att skapa intimitet till sina karaktärer, skildras ett varmt kärleksporträtt av två äldre kvinnor. Filmen ger en vacker och smärtsam inblick av ålderdom i dödens närhet och blottlägger förhållanden som man sällan ser på film. 

Tempo Pitch

Tempo Pitch är tävlingen för nya dokumentärfilmsidéer. Priset består av 75 000 kr i utvecklingsmedel. Tävlingen arrangeras i samarbete med SVT Dokumentär, Svenska Filminstitutets dokumentärfilmskonsulent och Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Vinnare

Häxan Anna av Peter Gerdehag, Malcolm Dixelius och Zara Arrehed

Juryns motivering: Går till en film som inte fjäskar för publiken och som ger inblick i en värld som väcker både nyfikenhet och fascination. Genom en kompromisslös karaktär som fått nog och på ett radikalt sätt återskapar sitt liv. Precis som filmarna själva hoppas juryn att priset kan användas till att göra en djupdykning hos familjen och skildra huvudkaraktärens strävan efter acceptans. Tempo Pitch 2017 går till en förkristen historia som helar människor i vår moderna tid.

Short Dox Radio

I Short Dox Radio tävlar tio radiodokumentärer på max 3 minuter om 5 000 kr. Priset instiftades av Bengt Bok, professor i radioproduktion vid Stockholms Dramatiska Högskola.

Vinnare

Den sista snapsen av Jon Jordås

Juryns motivering: För en skildring som utan sentimentalitet och i all enkelhet berättar en historia om själva existensen. Om att dö och om sången i livet.

Leave a Reply