Hoppa till innehåll

Tempo firar 25 årsjubileum! Vi firar detta med att visa de fem senaste årens Tempo Short Award-vinnare på Medborgarplatsen tisdagen den 5 mars kl. 16.00-20.00. Filmerna visas i block på 68 minuter.

Utomhusvisningen arrangeras i samarbete med Södermalms stadsdelsförvaltning.

Program:
Gösta Petter-land
Christer Wahlberg & Sebastian Rudolph Jensen / 14 min / Sverige

Magisk fantasilek blir regeltyngd mardröm i den här färgsprakande och humoristiska animationen som kan beskrivas som en knasig Flugornas herre i neonfärger. När fem lågstadiebarn grundar låtsaslandet Gösta Petter-land börjar det som en lekfull utopi: en drömsk skogsvärld fylld av gulliga kycklingar. Det finns bara två regler: man får inte äta kyckling och man måste prata Gösta Petter-språket. Men vuxenvärlden ser inte med blida ögon på leken och snart uppstår även slitningar mellan barnen själva.

Dansa min docka
Jasmijn Kooijman / 2022 / 15 min / Sverige

I Kooijmans hybridfilm möter vi papperslösa personer, asylrättsaktivister och handläggare på Migrationsverket. De små vardagliga momenten skildras mellan de stora och livsavgörande besluten som tas över huvudet på asylsökande Ali. Kritiken mot de samhällsstrukturer som gör osäkerheten så stor för de asylsökande går inte att ta miste på, och mitt i det allra hemskaste lyckas filmen också vara rolig.

Man med duvor
Lina Maria Mannheimer / 2021 / 14 min / Sverige

Man med duvor är ett fascinerande personporträtt om skönheten i det fula, humorn i det allvarliga och storheten i det lilla. Kring det ikoniska Centre Georges Pompidou i Maraiskvarteren i Paris utspelas varje dag ett slags David och Goliat-drama. En man sammansmälter med sin fågelflock i ett fascinerande ”art brut”-performance när han ger dem mat. Han vägrar att flytta på sig och skapar mycket kontrovers i sitt uppror att ta hand om några av stadens mest avskydda djur. Man med duvor är en film om ömhet, äckel och hängivenhet.

Röster om vår tid
Per Wichmann / 2020 / 10 min / Sverige

Kolkraftverkens gigantiska kyltorn är både vackra och skrämmande. Ur dem väller röken långsamt mot himlen. Tornen finns över hela vår planet, men människorna som lever i skuggan av dessa gigantiska byggnader träffar vi sällan. I filmen berättar de om livets allra innersta hjärtefrågor. Röster om vår tid är en lågmäld men drabbande dramatisk film om klimat, miljö och resurser.

Excess Will Save Us
Morgane Dziurla-Petit / 2019 / 15 min / Sverige

Clashar mellan land och stad och mellan det främmande och det bekanta blir till mörk humor i Dziurla-Petits hybridfilm.
Ett terrorlarm går i en liten by i norra Frankrike. Anledningen är starten på jaktsäsongen och en argumentation mellan två berusade polska arbetare. I Excess Will Save Us målas bakgrunden till larmet upp av byborna själva. Rädslan för det främmande är starkt närvarande, likaså hopplösheten i en landsbygd under avfolkning. Genom ett vackert foto och mörk humor träder sanningen fram om en isolerad händelse så talande för vår samtid.

 

Visningarnas starttider (alla filmer visas i varje block):

Block 1

16.00

Block 2

17.30

Block 3

18.40