Hoppa till innehåll
Dokumentärt ljudberättande på Tempo Dokumentärfestival.
Foto: Thomas Persson

Kan dokumentärt berättande ske med enbart ljud? Vi säger självklart ja! För andra året i rad bjuder Tempo Dokumentärfestival in till en dag i ljudets ära.

Mona Abbasnejad är redaktör för Tempos ljudprogram och lyfter dokumentärens förmåga att påverka.
Jag slutar aldrig fascineras av kraften i det dokumentära berättandet. Tre minuter räcker för att drabba mig med alla känslor. På dessa minuter gör jag en tidsresa, bakåt och framåt och inåt. Jag kliver in i nya världar. Garvar nonstop. Får existentiell kris, säger Mona

I år är bland annat succén Sound Sauna tillbaka! Tempo Dokumentärfestival och Finlandsinstitutet presenterar ett unikt ljudprogram bestående av svenska och finska pärlor i kort format kombinerat med bastu och bad. Packa med dig badkläder och handduk och möt oss i institutets fantastiska bastu.

Årets ljudprogram består av:

A Cold Freezin Night – 7 av Katri Puro
Han kallade mig sin tyfon av Mattias Wallenius
Tvättbjörnen i resväskan av Molly Bengtsson
Nattning av Hanna Storby
Jag känner en bot av Li Brundell
72 Fönster av Viktor Schröder Kelly, Martin Seipel och Anton Skarborn
Birds of Bushwick av Mårten Paridon Pettersson
When You’re Sleeping I’m Awake av Suvi Tuuli Kataja

Det är ångande åtgång så passa på att boka redan idag! Läs mer och boka dina biljetter HÄR.

Frukostlyssning av Short Dox Radio på Crum Heaven under Tempo Dokumentärfestival.

Inled festivalhelgen med frukostlyssning när Short Dox Radio går av stapeln! Lördag den 9 mars bjuder Tempo in för en gemensam lyssning i Crum Heavens lokaler. Där kan du köpa en god frukost, sjunka ner, sluta dina ögon och lyssna på en rad fantastiska dokumentärer i det korta formatet.

Det vinnande bidraget tar hem en prissumma på 5 000 kronor och blir direktkvalificerad till tävlingen ShortDox Nordic. Utöver prissumman ingår ett samarbete med produktionsbolaget Munck Studios som erbjuder studiotid och producent för att förverkliga pristagarens nästa ljuddokumentär.

Följande dokumentärer är nominerade till årets Short Dox Radio:

Han kallade mig sin tyfon av Mattias Wallenius
Tvättbjörnen i resväskan av Molly Bengtsson
Dem Som Möter Döden av Solîn Bakircian
Nattning av Hanna Storby
Flödet av Lova Nyqvist Sköld
Jag känner en bot av Li Brundell
Sveriges äldsta Solros av Finn Hellman
72 Fönster av Viktor Schröder Kelly, Martin Seipel och Anton Skarborn
Birds of Bushwick av Mårten Paridon Pettersson
Dyrgripen av Caroline Kustus

Fri entré! Läs mer HÄR.

Till sist vill vi tipsa om möjligheten att förhandslyssna på P3 Dokumentären: Nigeriabrevet och kokainsmugglaren.

Magnus får ett mejl som han misstänker är ett nigeriabrev. Han ska få ärva nästan 100 miljoner kronor. Snart sitter han på flyget till Bryssel där han får se en väska full med dollarsedlar. En berg-och-dalbana fylld av pengar, svek och trasiga relationer tar sin början. Eventet äger rum på biograf Victoria och arrangeras i samarbete med Sveriges Radio.

Köp dina biljetter HÄR.

Fler nyheter

Vinnarna på den 25 upplagan av Tempo Dokumentärfestival!

Vinnarna i de olika tävlingarna på Tempo Dokumentärfestival är nu utsedda. Under lördagskvällen har pristagarna i Tempos sju tävlingskategorier fått ta emot sina utmärkelser. Nedan följer namnen på vinnarna och de som fått hedersomnämnande samt juryns motivering till de respektive …