fbpx

Foto: Katriina Mäkinen

Om Tempo

Tempo Dokumentärfestival är Sveriges största festival för dokumentära uttryck. Sedan grundandet 1998 presenteras dokumentärer från hela världen som annars inte skulle nå en svensk publik och Tempo utgör ett unikt forum för att samlat presentera dokumentära verk över genregränser – film, radio, foto, transmedia och mer experimentella uttrycksformer. Tempo är också är forum för dokumentärbranschen och arrangerar en rad branschrelaterade aktiviteter som work in progress, seminarier, masterclasses och Tempo Pitch. Mellan festivalerna arrangeras olika evenemang med dokumentär inriktning, seminarieprogram, debatter, fotoutställningar samt visningar och workshops för unga. Festivalen och dess kringaktiviteter anordnas av den ideella föreningen Tempo Dokumentärfestival.

Det hela började med en galen idé. Från ingenting till en 11 dagar lång festival med gäster som John Pilger och Svetlana Aleksijevitj och fotoutställning med Christer Strömholm på Kulturhuset 1998. Tack vare visioner och hårt arbete skapades den första dokumentärfestivalen i Sverige och trots att dokumentären betraktades med viss skepsis, blev det en omedelbar succé! Tempo har nu slagit rot som ett efterlängtat vårtecken andra veckan i mars. Och grundidén med festivalen är fortfarande densamma – att lyfta fram kreativa dokumentärer över genregränser och att skapa en mötesplats för publik och bransch.

2005 tilldelades festivalen Citypriset “Årets film” av tidningen Stockholm City och 2007 valdes Tempo till en av DN På Stans ”Stockholmshjältar”. Sedan 2008 ingår Tempos programchef Melissa Lindgren och festivalchef Lisa Taube i Guldbaggens nomineringsgrupp för dokumentärfilm.

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!

Tempo på Instagram

Läs mer!