Hoppa till innehåll

Den 1-8 oktober arrangeras den tredje upplagan av Tiny Tempo – dokumentärfestivalen för barn och unga! I år bjuder vi in till ett program av både film och radio.

Under sommaren och hösten har vi, tillsammans med Möja Kulturella Ungdomsrörelse och TioTretton, arrangerat workshops i dokumentärt berättande för barn och unga. Dessa har resulterat i film- och radiodokumentärer som den 1 oktober inviger årets festival på Zita Folkets Bio! Ljuddokumentärerna går även att lyssna på under eftermiddagen den 1 oktober på TioTretton.

Under veckan 2-6 oktober erbjuder vi skolbio med visning av både nya och klassiska dokumentärer. Den 2 oktober tar vi över Skärisbiografens lyssningslounge och välkomnar skolklasser att komma och lyssna till radiodokumentärerna Milleniebuggen och Protesterna i Ukraina från Barnradions serie Stora händelser.

Under veckan arrangerar vi, i samarbete med bibliotek runt om i Stockholm, gratis visningar av kortfilmen Historien om Bodri.

Den 4 oktober bjuder vi in till en gratis branschförmiddag med fokus på dokumentärt berättande för barn och unga. Vi samtalar om genrens utmaningar och möjligheter och får ta del av ett antal work in progress.

Köp biljett till invigningen HÄR

Se fullständigt schema för branschdagen och anmäl dig HÄR

Läs mer om Historien om Bodri och se visningsplatser HÄR

SKOLBIOPROGRAM

Aligermaas äventyr


Ett spännande äventyr som ger inblick i en främmande kultur, och väcker funderingar om förhållandet mellan djur, natur och människa. Aligermaa ska fylla nio år och lever ett nomadliv med sin familj på den mongoliska stäppen. Hon drömmer om att delta i en stor hästkapplöpning som äger rum under Naadam, den årliga nationalfesten.

Aligermaa blir utvald att rida en fantastisk vit hingst och reser ensam iväg till den berömda hästtränaren Sodnom för att träna inför loppet. Men efter en stormig natt skadas hästen. Hur ska Aligermaas dröm nu gå i uppfyllelse?

Regi: Andra Lasmanis, År: 1998, Längd: 68 min, Språk: Svenska

Årskurs 3-5

Zita 2 oktober kl 09.30
Zita 2 oktober kl 13.00

Olegs barndom


Barndomens oskuld sätts på prov i ett krigsdrabbat Ukraina. Tioårige Oleg bor hos sin mormor i Donetsk-regionen i östra Ukraina. Även om de flesta andra har lämnat området, har Olegs familj inga planer på att fly. Med sin kusin och bästa vän Jarik driver Oleg omkring i den vilda naturen som omger byn, medan kriget sakta kryper närmare.

Filmen som har vunnit otaliga priser visas under Tiny Tempo i en kortare version, specialklippt för den yngre publiken.

Regi: Simon Lereng Wilmont, År: 2017, Längd: 40 min, Språk: Ryska, Undertexter: Svenska

Årskurs 5-8

Zita 3 oktober kl 09.30
Zita 3 oktober kl 13.00And the King said, what a Fantastic Machine!


Med humor såväl som kritisk blick undersöks alltifrån IS:s behind-the-scenes-material till de mest virala You Tube-succéerna för att förstå kamerans makt över människans liv. År 1825 tog den franske uppfinnaren Nicéphore Niépce världens första fotografi av sin egna bakgård. Tvåhundra år senare livestreamar människor sin vardag inför mil- joner andra. Filmen spänner över 1900-talets fascistiska historia fram till dagens selfies i en lekfull och smart undersökning som pro- blematiserar kamerans makt och möjligheter.

Regi: Axel Danielson,  Maximilien van Aertryck, År: 2023, Längd: 88 min, Språk: Svenska, engelska, spanska & kinesiska, Undertexter: Svenska

Årskurs 7-9

Skärisbiografen 2 oktober 09.30
Skärisbiografen 2 oktober 13.00Dear future children


En stark, modig och ögonöppnande skildring av tre unga aktivisters kamp för en bättre värld. Genom Pepper som kämpar mot diktatur i Hong Kong, Hilda som kämpar mot de förödande klimatförändringarna i Uganda, och Rayen som demonstrerar för jämlikhet i Chile, får vi en inblick i en ung global rörelse som är fast beslutna om att lämna över världen i ett bättre skick än det de fann den i. Trots att de står inför nästan omöjliga utmaningar, ger de inte upp.

Regi: Franz Böhm, År: 2021, Längd: 89 min, Språk: Engelska, Undertexter: Svenska

Årskurs 7-9

Zita 5 oktober kl 09.30
Zita 5 oktober kl 13.00