fbpx

Unga kritiker

Tempos projekt Unga kritiker fortsätter i samarbete med Botkyrka kommun. I år har filmpedagogen Namir Shamany och filmkritikern Karin Svensson arbetat tillsammans med ungdomar mellan 15-20 och tagit sig an några av festivalens filmer.

Horan av Carmen Jedrzejak

Filmen handlar om ett våldtäktsoffer som började sälja sig själv redan vid 13års åldern. I filmen berättar tjejen som blev utsatt för våldtäkt om hur hon mådde under tiden hon va aktiv. I filmen säger hon hur vissa gånger blev hon tvingad att utföra olika sexuella uppdrag får pengar och att vissa gånger va hon tvungen att stänga av sina känslor vilket gjorde det mer smärtfyllt efteråt för att hon ångrade sig direkt efter under tiden hon inte tänkte på sina känslor tänkte hon på pengar hon fick genom att sälja sig själv. Hon sa till sig själv under filmen att allt handlar om pengarna efter varje ligg. Hon fick 3000 kronor för varje ligg. Jag tycker att det här med att sälja sex är fel och rejält synd om tjejerna som säljer sig själva för pengar. Dom har säkert haft ett dåligt förflutet i livet som har lett till att dom börjar sälja sig själva på gatorna. Pengarna hon tjänar från att sälja sig själva tar slut någon dag men hon kommer alltid gå runt med dåliga tankar i resten av hennes liv att hon har sålt sig själv på gatorna.

Av: Gabriel Koc, Fison Abebe och Mohammed Judran

Att minnas Lampedusa – Sorg av Anna Blom och Adal Neguse

Filmen vill förmedla hur migranter tar sig till olika länder för deras trygghet. Vi får se hur ensamkommande män barn och kvinnor tar sig till länder i Europa.

Vi får samt se hur Adels känsla är att förlora en lillebror. Hans bror var med om båtolycka nära staden Tarapudea vid Italien ifrån Libyen. Över 400 Eritreaner som avgår från Libyen till Italien. Båten har expanderats och vet inte direkt varför.

Vi tyckte att denna film var sorgligt. Senays pappa hade en väldigt bra relation med en patient som var ombord. Senay är själv Eritrean så han tappar själv sin känslor.

För mig Yasin så var denna film också väldigt känslig. Nu vet vi både hur svårt det är att ta sig till europa.

Av: Senay och Yasin

Excess Will Save Us av Morgane Dziurla-Petit 

Denna kortfilm handlar om hur händelser kan misstolkas och göra så att mestadels av invånarna i en by kan bli paranoida och få misstankar om framtida händelser.

I byn som filmen utspelar sig i så har en man jagat fåglar och avfyrat ett vapen, en kvinna hörde avfyrandet av vapnet och trodde att hon hörde någon skrika Allahu Akbar, då så ringde invånarna myndigheterna och sa att det är en terroristattack, alla i byn blev rädda och myndigheterna kom med många polisbilar, och upptäckte att det inte var några terrorister där men invånarna trodde fortfarande att det var en terroristattack och dem fortsatte att vara paranoida efter att händelsen inträffat.

Byn heter Villereau och ligger i Frankrike, det är en ganska fattig by som ligger efter i samhället, byn har inte nån frisörsalong, biosalong, apotek, simhall och köpcentrum. Det lever råttor bland husen och gatorna.

Invånarna är paranoida och rädda om natten, dem är rädda att terrorister och laglösa ska skada dem om natten.

Av: Charbel Safar, Jakob Hanna och Deniz Yilmaz.

Arvet av Valentina Chamorro Westergårdh

Denna dokumentär är baserad på en mamma som är första generationen invandrare, då hon har identitets problem. Barnen frågar om dom är svenskar, då tänker mamman på varför hon inte har lärt dom spanska då skulle barnen veta vart deras ursprung/kultur kommer ifrån. Barnens pappa och hans föräldrar är svenskar från ursprunget, men mammans sida är från Argentina och mamman är född i Sverige.

Morföräldrarna kom till Sverige under 70-talet när det var oroligt i deras hemland där det fanns konflikter och diktatur. Morfar förklarar hur det var i landet och dem var tvungna att fly, dem hade flytt till olika länder men hamna tillslut i Sverige. När dem kom till Sverige så var dem tvungna att anpassa sig till en annan kultur och intrigera sig och lära sig språket, men dem kände sig inte som hemma och hade det lite svårt från början. Och dem berättar hur dem fick kämpa sig upp för att överleva och bo kvar.

Barnen i dokumentären kommer ha identitets problem enligt Morfar och mormor där dem förklarar om att dem kommer ha svårt att fatta vart dem kommer ifrån då dem blir kluvna om dem är Svenskar eller Sydamerikanare. Mamman i dokumentären vet inte om vad hon ska säga eller lära sina barn om vart dem kommer ifrån eftersom hon inte har lärt sig språket eller kulturen.

Det vi tyckte om Dokumentären var att man kunde relatera till den eftersom man själv kommer från länder med konflikter och har ett invandrar bakgrund. Vi tyckte också att det var intressant för folk som kommer från länder där man var tvungen att anpassa sig till ett nytt land.

Av: Josef Noyan och Flavio Romero

Körlärare sökes av Mitra Sohrabian

Denna kortfilm handlar om en somalisk tjej som heter Ikran, hon har levt i Sverige i 6 år, hon tar körlektioner och i filmen så visar dem lite av flera körlektioner. Hon blir trakasserad av en rasist på grund av att hon gör ett litet misstag, men körläraren skyddar henne och sedan efter det så förklarar läraren vad Ikran gjorde för fel så att Ikran kan förbättra sina kunskaper om körning.

Vi uppfattar att regissörens budskap med denna kortfilm är att de vill förmedla att det inte är någon skillnad mellan mörkhyade och ljusa människor.

Filmen utspelar i Sverige, det är mulet väder och filmas i en bil.

Av: Charbel Safar, Jakob Hanna och Deniz Yilmaz

Låt mig dansa av Camilla Skagerström

Vi förstår tankesättet om budskapet. Vi tror att tjejerna försöker förmedla oss hur dagens ungdomar som har de svårt i livet som ungdom.

De vill också säga att det är svårt i ungdoms åldern att ta hand om sig själv samt att gå rätt väg. Nu förtiden går många ungdomar fel väg genom grupptryck och det är inte bra för de blir självmordsbenägna. En av tjejerna säger att hon har för dålig stil vilket har mycket med ungdoms trenden att göra. Man börja inse på slutet att alla tjejer börja samlas tillsammans och börja dansa. Författaren menar att livet kan vara svårt men aldrig omöjlig

En av det viktigaste händelserna är när en av tjejerna har ett lenade och berättar hur tufft hon har haft det och sedan börjar gå i djupare grejer så börja känslorna komma.

Det var scener där tjejerna blev filmade ute i miljön där de visar hur känslorna sticker ut.

Vi tyckte att denna film var bra för dom som inte har svårt i livet eftersom att de får känna hur ett stressigt liv man kan ha. Vi tror att denna film kan ge förståelse till att inte sluta ge upp.

Av: Yasin och Senay 

Pappa av Angelika Abramovitch

Denna dokumentär handlar om en kvinna som pratar om sin Pappas liv om hur han blev som han blev. Hon berättar om att pappan som är född 1951, och när han blev 15 så kunde han nästan spela alla instrument som finns senare i livet när han blev 18 så var han tvungen att gå in i armen och tjänstgöra. Efter armen så startade han ett band med sina vänner och börja imitera kända engelska sångare, till slut så blev dem kända och dem kallades Beatels.

Sedan träffade han sin blivande fru men från början ville hon inte vara med han för hon trodde att han var en playboy vilket inte var sant så han övertyga henne att bo och gifta sig med han.

1983 så fick dem en son som döptes till andre och typ två år senare så fick dem en dotter och det var hon som pratade och gav fakta om hennes pappas liv. Sedan så flytta dem till Sverige för att få ett bättre liv men dem hade svårt att intrigera sig i Sverige. Föräldrarna hade lite problem med relationen med varandra med dem löste det till slut.

Den var inte så intressant som vi tänkte oss, detta är mer för folk som gillar lite äldre musik under 80-90 talet. Så vi rekommenderar starkt att du ska kolla på den om du gillar musik, men om du gillar mer action så är det inget för dig.

Av: Flavio Romero och Josef Noyan

   

Pappa av Angelika Abramovitch

Den här dokumentär Handlar om en tjej som förklarar om sin pappas liv. Hennes pappa är född i Vitryssland år 1951. Hon berättade att hennes pappa kunde spela alla instrument redan vid 15 årsåldern, när han blev 18 så fick han delta i armen. Efter armen så startade han ett rockband med 3 andra. Dom började med att spela andras musikstil. Sedan blev dom kända under namnet Beatles. Han träffade en dam som blev hans blivande fru, dom fick en son år 1983 som heter Andre sedan fick dom en dotter. Det är den dottern som berättar om sin pappas liv i dokumentären. Sedan flyttade familjen till Sverige, där dom hade problem att anpassa sig men till slut blev allt bra.

Det jag och Mustafa tyckte var att filmen inte var våran smak. Men det var roligt att se hur han lyckades med sitt liv att gå från ett eget okänt band till att gå till en av världens kändaste rock band.

Av: Mustafa och Gabriel

                                                                                                                                            Väggen av Astrid Askberger    

Filmen handlar om ett garage som byggdes framför lägenheter och de förstörde utsikten för invånarna i byggnaden. Många av dom klagade på projektet efter att garaget var klar så hittade invånarna ett sätt på att utnyttja garagets, dom kopplade en projektor och riktade den mot väggen och började kolla på film.

Invånarna var också upprörda för att byggnaden dom bor i just var byggd för 50 år sedan och det var meningen att dom skulle renovera och bygga om byggnaden för 40 år sedan, Byggnaden hade sprickor i väggen och trapphuset var helt förstört, kökets luftventilation var sönder och funkade inte riktigt noga som den gjorde förut.

Invånarna tyckte att det att det var orättvist för att de täckte deras vy, samt var det bara 10 meter mellan byggnaden och garaget.

Vi tror att syftet av filmen är att staten gör så mycket som vi inte ens frågar om så när dom tror att dom gör bättre för folket vissa gånger blir det tvärtom för i filmen sa personen som pratade i bakgrunden att staten inte ens frågade invånarna om dom skulle bygga garaget.

Av: Kirellos, Kiri, Mohammed, Abu Zoz och Adam5an.

Tempo tipsar: Emilie Löfgren, redaktör

Jag vill tipsa om mina favoritfilmer Kunstneren og tyven; en spännande film om hur en tavelstöld blir början på en osannolik vänskap där de båda tvingas möta sina demoner från det förflutna. Our time machine är en jättefin film om skapandets ångest, en demenssjuk pappas minnen som blir allt mer suddiga och regissörens längtan efter en egen familj. Få fler tips på vår instagram @tempofestival!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik. I år med tema familj och gräsrotsrörelser med filmer från Ukraina, Brasilien, Mexiko och Sverige. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på radiodokumentärer från hela världen tillsammans med Radio Atlas eller bli höra de bästa ljudberättelserna under 3 minuter i Short Dox Radio? Läs om om samtliga programpunkter här!

Vill du vara volontär på Tempo 2020?

Vill du vara med och skapa Sveriges största festival för dokumentära uttryck? Bli volontär på årets upplaga av Tempo dokumentärfestival! Vi söker nu entusiastiska volontärer som kan hjälpa oss under festivalen som äger rum mellan den 2-8 mars. Läs mer här

Tempo på Instagram

Läs mer!