fbpx

Tempo firar 20 år med temat Arv

Det övergripande temat för Tempo Dokumentärfestival 2019 är Arv, något som genomsyrar många av festivalens dokumentärer. En av dessa är Oscartippade The Silence of Others, av regissörerna Almudena Carracedo och Robert Bahar, som tar upp det grymma arvet efter Francoregimen. Andra filmer på temat är Meeting Gorbachev, regisserad av Werner Herzog och André Singer samt Screwball av Billy Corben (Cocaine Cowboys), som också besöker festivalen och håller en masterclass. Totalt presenteras över 100 dokumentärer under Tempo Dokumentärfestival som äger rum för 20:e gången 4–10 mars 2019.

– Tempo Dokumentärfestival fyller 20 år och vill, som en äldre och klokare festival få publiken att fundera över mer existentiella frågor som: Vad lämnar vi efter oss? Vad är vårt arv till eftervärlden? Hur vill DU bli ihågkommen? säger Lisa Taube, festivalchef.

Melissa Lindgren, festivalens konstnärliga ledare, fortsätter:
– Under festivalen tar vi upp arvet som fenomen utifrån flera aspekter: socialt, ekonomiskt, nationellt, politiskt och biologiskt. Det dokumentära berättandet är som skrivandet av ett testamente i sig. Varför försöker vi återge verkligheten om inte för att också skapa ett arv efter oss?

The Silence of Others
(Almudena Carracedo och Robert Bahar, Spanien)
Filmen som är producerad av Pedro Almodóvar har vunnit många priser på prestigefulla festivaler världen över. Den är filmad under sex års tid och följer offer och överlevare från Francotiden, som nu söker upprättelse och rättvisa genom att driva en rättsprocess i Argentina.

The Silence of Others får svensk premiär under Tempo Dokumentärfestival.

Meeting Gorbachev
(Werner Herzog och André Singer, Storbritannien/USA/Tyskland)
Legendariske filmregissören Werner Herzog har tillsammans med André Singer gjort en fullängdsdokumentär om Mikhail Gorbachev. Vi får följa hans resa från barndomen på en bondgård till åren som Sovjetunionens sista president, där han bland annat bidrog till att avsluta det kalla kriget.

Screwball
(Billy Corben, USA)
Billy Corben skildrar i sin film Screwball en stor dopningsskandal i den amerikanska baseboll-ligan under 90-talet. Filmen har beskrivits som en ”true-crime comedy”, där alla inblandade gestaltas av barnskådespelare.

Screwball får svensk premiär under Tempo Dokumentärfestival.

Hela festivalprogrammet och biljetter släpps den 5 februari 2019.

Leave a Reply