fbpx

TEMA: FAMILJ

2020 var Tempos tema Familj och programmet är fyllt av intressanta nedslag i den innersta sfären. 

Ordet familj kan vara känsligt, väcka tankar om trygghet och gemenskap men också en känsla av besvikelse. Att sakna familj eller inte ha en stöttande familj runt omkring när man behöver. Årets tema sätter familjen under lupp. Hur kan vi titta på ett vidgat familjebegrepp? Den biologiska familjen är en sak men den självvalda familjen är för många minst lika viktig, om inte viktigare.

SAMMANHANG SOM STÄRKER

I Fat Front ser vi vad gemenskapen kan betyda för att kunna acceptera sig själv och sin kropp. Via sociala medier hittar fyra unga tjejer i olika länder den kroppspositivistiska rörelsen och vi får följa deras funderingar kring normer och samhörighet. Shadow Flowers visar ett smärtsamt porträtt från Sydkorea där Ryun-hee Kim är fast sedan 2011, separerad från sin familj som är kvar i Nordkorea. Allt hon vill är att återvända, men hon är fråntagen sitt pass och möjligheten att resa. Ett nätverk av nordkoreaner i exil blir hennes närmaste krets. Sing Me a Song är berättelsen om ett buddhistiskt kloster där de unga munkarnas gemenskap är tajt, men när internet gör sitt intåg i byn öppnas den tonårige Peyangkis ögon för att skaffa en tjej och lämna klostret. Vi visar den prisbelönta dokumentären Scheme Birds där 18-åriga Gemma vuxit upp hos sin farbror efter att hennes mamma stack. Gemma lever i nära gemenskap med sina vänner men vill komma bort från våldet i hemstaden. När hon blir gravid ser hon möjligheten till en nystart. Porträttet av skådespelaren Anton Yelchin visar en konstnärssjäl och tidigare barnstjärna som var väldigt fäst vid sin mamma. Vid 27 års ålder går Anton Yelchin bort och hans dagböcker och hemmavideos blir stommen i filmen Love, Antosha som visas på festivalen.

TREVANDE TVIVEL

Två tankeväckande filmer visar barns utsatthet och sårbarhet för manipulation i de alternativa gemenskaper som regissörerna fått access till. Buddha in Africa är en skildring av en kinesisk internatskola i Malawi där föräldralösa barn bor och studerar. Nicole Schafer har regisserat och ger oss en inblick i hur Enock, uppvuxen på barnhemmet men född in i en muslimsk tradition, börjar tvivla på om han ska fortsätta tjäna den buddhistiska tron eller inte. I Summerwar fick regissören Moritz Schulz fri tillgång att filma under ett tvåveckorsläger i Ukraina. Barnen på lägret  tränas i vapenhantering och lär sig recitera nationalistiska slagord av ledarna. I båda filmerna får vi se vissa barns tvekan inför vad som händer. Skrämmande bilder av vad vuxna är beredda att göra mot den nya generationen som växer upp.

Tempo tipsar: Emilie Löfgren, redaktör

Jag vill tipsa om mina favoritfilmer Kunstneren og tyven; en spännande film om hur en tavelstöld blir början på en osannolik vänskap där de båda tvingas möta sina demoner från det förflutna. Our time machine är en jättefin film om skapandets ångest, en demenssjuk pappas minnen som blir allt mer suddiga och regissörens längtan efter en egen familj. Få fler tips på vår instagram @tempofestival!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik. I år med tema familj och gräsrotsrörelser med filmer från Ukraina, Brasilien, Mexiko och Sverige. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på radiodokumentärer från hela världen tillsammans med Radio Atlas eller bli höra de bästa ljudberättelserna under 3 minuter i Short Dox Radio? Läs om om samtliga programpunkter här!

Vill du vara volontär på Tempo 2020?

Vill du vara med och skapa Sveriges största festival för dokumentära uttryck? Bli volontär på årets upplaga av Tempo dokumentärfestival! Vi söker nu entusiastiska volontärer som kan hjälpa oss under festivalen som äger rum mellan den 2-8 mars. Läs mer här

Tempo på Instagram

Läs mer!