fbpx

TEMA: ARV

I år är Tempos övergripande tema Arv, något som genomsyrar många av festivalens dokumentärer. Vi tar upp arvet som fenomen utifrån flera aspekter: socialt, ekonomiskt, nationellt, politiskt och biologiskt. Vi diskuterar också vårt eget arv, som dokumentärmakare. Det dokumentära berättandet är i sig ett testamente. Varför försöker vi återge verkligheten om inte för att också skapa oss ett arv?

Det biologiska, sociala och historiska arvet berättas respektfullt i ett flertal filmer. The Silence of Others av Robert Bahar och Almudena Carracedo tar upp det grymma arvet efter Francoregimen och får svensk premiär på Tempo. En annan film på temat är Meeting Gorbachev av Werner Herzog och André Singer, där ledaren för det forna Sovjetunionen visar upp en ny mjukare sida. Raggarjävlar av Sebastian Ringler berättar om ett omtvistat generationsskifte i den svenska raggarkulturen och är samtidigt en film om stark vänskap och viljan att leva ett kravlöst liv.

Kortfilmen Arvet av Valentina Chamorro Westergårdh berör uttrycken första, andra och tredje generationens invandrare. När känner man sig svensk? Tre generationer, identitet och mellanförskap. Hamada av Eloy Domínguez Serén tar upp verkligheten i ett flyktingläger och skildrar en generation uppvuxen med historier om ett hemland som de aldrig besökt. Regissören Alisa Kovalenkos film Home Games spelar i en egen liga genom att skildra en ung tjejs målmedvetna strävan mot en plats i Ukrainas fotbollslandslag samtidigt som hon tvingas ta det stora ansvaret för sina småsyskon. Vi ser även det personliga perspektivet i filmer som berör temat genom att belysa psykisk ohälsa, missbruk och utsatthet.

I Ainhoa, That’s Not Me av Carolina Astudillo Muños får vi inblick i en död kvinnas dagboksanteckningar som speglar en mörk sida hos den utåt sett spralliga Ainhoa. Kortfilmen Pappa av Angelika Abramovitch visar saknaden efter pappan som dog för 10 år sedan. Allt vi äger av Emily Norling handlar om hennes vänskap med två personer som är sjuka i drogmissbruk. I kortfilmen Låt mig dansa av Camilla Skagerström berättar fem unga tjejer som alla lider av psykisk ohälsa om kronisk trötthet, utmattningssymptom, depression och hur de hittat ett sätt att lindra smärtan.

En annan svensk kortfilm är Nu finns jag igen av Malin Ekström och Paulina Witte. Vi får följa Felizia som såg sin pappa röka heroin första gången när hon var 8 år. Nu är hon 22 år och har själv ett tungt missbruk bakom sig som hon har lyckats lämna med hjälp av fotbollen. Vi har även ljudverk i programmet som knyter an till temat. Lyssna på starka berättelser i dokumentärserien Jag gråter bara med ena ögat av Rojda Sekersöz. Baserad på intervjuer med barn från olika delar av världen som själva berättar om sin flykt till Sverige. I foajén på Skärholmens Stadsteater finns sköna hängstolar, där du kan slå dig ner och lyssna på avsnitten.

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!

Tempo på Instagram

Läs mer!