Skolbio

Skolvisningar på Tempo Dokumentärfestival 2017

Ta med din klass på skolbio på Tempo festivalen! Mellan Mellan 6 – 12 mars kommer över 90 dokumentärfilmer att visas på biografer runtom i Stockholm och din klass har då möjligheten att få se några utvalda dokumentärfilmer helt gratis! Allt du behöver göra är att anmäla din klass till skolbio@tempofestival.se innan den 24 februari, se dock till att vara ute i god tid då det är först till kvarn som gäller. Visningarna sker på biograf Victoria samt på Biokällan i Märsta och presenteras i samarbete med FilmCentrum.

 

Untitled
Shapeshifters

Sophie Vukovic. Sverige, 2017, 85 min. Engelsk text. Rek. från årskurs 8.

  • Biokällan Märsta, Tisdag 7 mars kl 13:00 – 14:30
  • Victoria salong 2, Fredag 10 mars kl 13:00 – 14:30 + samtal med regissören ca 10 min

Vilket hemland omfamnar mig? Vem är jag, och var hör jag hemma? Även om man lämnat sitt första hemland vid bara fyra månaders ålder kan man undra vad som finns kvar därifrån. Sophie Vukovic söker sitt hem. Med avstamp i en kort blick från en gammal vän som hon möter på anti-nazistdemonstrationen i Kärrtorp. Sedan i samtal med sina föräldrar, i samtal med sig själv, på resor till sin släkts gamla Balkan, och självreflekterande över sina fantasier och drömmar. Vad är de till för för övrigt, länderna?

 

1Untitled

The Pearl of Africa

Jonny von Wallström. Sverige, 2016, 85 min. Engelsk text. Rek. från årskurs 8.

  • Victoria salong 2, Torsdag 9 mars kl 13:00 – 14:30

”Pearl of Africa” – det är så Uganda brukar kallas. Detta vackra land. Att vara homosexuell i Uganda ses dock inte som något vackert. Tvärtom: Man hotas till livet. Tänk då att vara transsexuell i Uganda. Som den fantastiskt starka Cleo. För henne verkar det ändå fungera hyfsat bra – först. För på gatorna ses hon som en ”vanlig” kvinna när hon går där hand i hand med sin tyste man. Och pratar om sin kärlek, precis som vem som helst. Är hon modig eller dumdristig när hon en dag berättar sin historia i en tidning? Från den stunden finns det oavsett ingen återvändo.

 

3Untitled

Flickan som räddade mitt liv

Hogir Hirori. Sverige, 2016, 58 min. Talat språk: kurdiska och svenska. Svensk text. Rek. från årskurs 9.

  • Victoria salong 2, Torsdag 9 mars kl 9:30-10:30

När dokumentärfilmaren Hogir Hirori är på väg till en helikopter för att flyga till Shingalbergen i Irakiska Kurdistan hittar han 11-åriga flickan Souad som ligger ensam på marken och gråter av smärta i 45 graders värme. Han beslutar sig för att stanna med flickan istället för att åka med helikoptern. Det visar sig dock senare att just den helikopter han skulle ha åkt med har kraschat och den lilla flickan har räddat hans liv. När Hogir lämnar flickan en liten stund är hon plötsligt spårlöst försvunnen. Hogir bestämmer sig för att till varje pris hitta henne. Dokumentären är både en berättelse om Hogirs försök att hitta Souad igen men också ett oerhört nära och personligt porträtt av de kvinnor, barn och familjer vars liv har ödelagts av den Islamiska Statens terror.

 

4Untitled

Horungen

Knutte Wester. Sverige, 2016, 57 min. Engelsk text. Rek. från årskurs 7

  • Victoria salong 2, Onsdag 8 mars kl 13:00 – 14:00 + samtal med regissören ca 10 min

Konstnären Knutte Wester har skapat en handmålad dokumentär. Utifrån sin farmors berättelse om sin uppväxt – uppläst av skådespelaren Inga Landgré – akvarellmålas hela Knuttes farmors historia fram. ”Horungen” är en stark historia om Hervor, som följt med den Umeåbaserade konstnären hela hans liv. En historia om ofattbara umbäranden, slående nog inte för så länge sedan alls. Idag finns fattigdomen och umbärandena på annat håll. Men inte längre bort än vid din ICA-butik.

 

5Untitled

Ouaga girls

Theresa Traore Dahlberg. Sverige, 2017, 82 min. Engelsk text. Rek. från årskurs 8

  • Victoria salong 2, Onsdag 8 mars kl 9:30 – 11:00

Theresa Traore Dahlberg har följt detta gäng med 16-23-åriga tjejer i många månader innan hon började filma. Kanske är det också därför den lyckas så bra att komma nära, skildra vardag, vänskap, glädje och hinder – och en del oljetråg och bromsvajrar – för dessa tonåringar som ska bli bilmekaniker i Ouagadougou. Framtidens kvinnor i Burkina Faso formas, allt medan det västafrikanska landet står inför förändring. En stolt vänskap växer fram. Och ger glädje även för oss långt därifrån.

 

6Untitled

Cheer up

Christy Garland. Finland, 2016, 86 min. Engelsk text. Rek. från årskurs 8

  • Biokällan Märsta, Tisdag 7 mars kl 9:30 – 11:00
  • Victoria salong 2, Fredag 10 mars kl 9:30 – 11:00

Aino och de andra unga kvinnorna växer upp i Rovaniemi, nära den finska polcirkeln, där vägen till cheerleading-succé verkar vara längre än för några andra. Laget brukar alltid komma sist, till och med i de första uttagningstävlingarna. Christy Garlands kamera följer med när gruppens ledare Miia som hämtar inspiration genom en resa till Texas. Nu måste hon bara föra över den amerikanska mentaliteten till flickorna i Rovaniemi. Men då inträffar något som hon kanske inte tänkt sig.

 

Visningarna är gratis för skolklasser men anmälan är bindande (avbokningar debiteras med 500 kronor). Anmäl dig och din klass till skolbio@tempofestival.se och ange vilken skola som kommer samt hur många ni är. Deadline 24 februari 2017. Visningarna presenteras i samarbete med FilmCentrum.

Adresser till biograferna:

Biokällan Folkets Bio, Stockholmsvägen 25 i Märsta (ca 950 meter från Märsta pendeltågsstation)

Biograf Victoria, Götgatan 67 i Stockholm (T-bana Medborgarplatsen)

Hela Tempo Dokumentärfestivals program finns på www.tempofestival.se från och med 8 februari.

Anmälan för lång- och kortfilm nu öppen!

Anmälan till Tempo Documentary Award och Tempo Short Award är nu öppen! Läs mer om tävlingarna och hur då anmäler dig här. Deadline för anmälan är 13 november.

Tempo Pitch och Short Dox Radio

Tempos tävlingar för projekt i utvecklingsfasen och för korta radiodokumentärer är två av festivalens mest populära programpunkter. Anmälan är nu öppen för bägge tävlingar!

Anmälan till New Doc är nu öppen!

New Doc är sektionen för dig som är ny inom dokumentärbranschen, oavsett ålder! Här letar vi efter nya spännande röster som tillför någonting unikt till genren. Läs mer och anmäl dig här!

Köp ackreditering till early bird-pris!

Lång framförhållning? Köp din branschackreditering redan nu till early bird-pris! Fram till årsskiftet kan du fynda ackreditering för endast 500 sek (ex moms), ordinarie pris 700 sek. Anmäl dig!

Tempo på Instagram

Läs mer!