SKOLBIO TINY TEMPO

I år arrangerar Tempo Dokumentärfestival en ny festival, Tiny Tempo, för allra första gången. Festivalen erbjuder dokumentärt berättande med fokus på mellan- och högstadiet. Skolvisningarna pågår 15–17 september på biograferna Zita (Birger Jarlsgatan 37) och Skärisbiografen (Bodholmsgången 13, Skärholmen).

Visningarna är kostnadsfria, men anmälan är bindande och vi ser gärna att ni avbokar om ni inte kan delta. Sista anmälningsdag är 10 september 2021. Anmäl dig och din klass till skolbio@tempofestival.se och ange val av film, vilken skola som kommer, årskurs, samt hur många ni är. Antal platser kommer att vara begränsade till rådande restriktioner. För frågor, kontakta Lisa Taube, festivalchef (lisa.taube@tempofestival.se)

Schemat hittar du nedan här på hemsidan. PDF här

Biograferna:

Zita Folkets Bio Stockholm | Birger Jarlsgatan 37, 08–23 20 20

Skärisbiografen Kulturhuset Stadsteatern | Bodholmsgången 13, Skärholmen, 0739 730 238

Digitala visningar

Ett urval av filmerna kan ses digitalt. Visningarna presenteras i samarbete med Smorgasbord Picture House och screeningroom.se .Sista anmälningsdag var 10 september.

Dokumentära drömmar

DOKUMENTÄRA DRÖMMAR

Samtal och kortfilmsvisning. Svenska. Rek ålder åk 4–6.

Att vara med kompisar, bli polis eller resa till Tokyo... Vad drömmer du mest om?

Mantaray Impact visar kortdokumentärer av barn och vuxna som är nya i Sverige och har erfarenhet av att leva i social och ekonomisk utsatthet. Filmerna berättar om familj, framtidsdrömmar, hem, natur och längtan efter de vi älskar mest. Alla har sitt personliga uttryck i form av animation, bildval och berättarröst.

Alla filmerna går att se digitalt, direkt i klassrummet. Till filmerna följer även ett diskussionsunderlag som kan användas för samtal efter filmvisningen.

Här hittar du filmerna och diskussionsunderlaget.

Filmerna har skapats i ett dokumentärt berättarprojekt som genomförs med stöd av bland andra Postkodlotteriet, Kulturförvaltningen Region Stockholm och ABF, och vänder sig till utsatta EU-migranter som vistas i Sverige. Läs mer på mantarayimpact.se

Kids Cup

KIDS CUP

Regi: Line Hatland. Producerad av Mediaoperatørene. Norge, 2021, 85 min, norskt tal med svensk text. Rek ålder åk 4-7

Norway Cup i Oslo är en av världens största fotbollsturneringar för barn och unga. Här möts lag från hela världen och delar segerglädje eller besvikelse över förluster. I Kids Cup möter vi tonåringar från bland annat Norge, Palestina och Brasilien. De brottas alla med olika frågeställningar, men oavsett om det är relationen till en krävande förälder, pirrigheten över att träffa nya kompisar (eller kanske till och med en flirt!), eller hur man hanterar ett missat straff skott på mål, så har de alla kärleken till fotbollen gemensamt.

Onsdag 15 sept. 13.00 ZITA 1
Onsdag 15 sept. 09.30 SKÄRISBIOGRAFEN

Lift like a girl

LIFT LIKE A GIRL

Regi: Mayye Zayed. Egypten 2020. 44 min. Arabiskt tal, svensk text. Rek ålder åk 7–9.

I ett vältrafikerat och rörigt gathörn i Alexandria i Egypten fungerar en till synes ledig inhägnad hörntomt som träningsplats för Egyptens elit – inom kvinnlig tyngdlyftning. Zebiba (vilket betyder ”russin” på arabiska) har tränat på platsen i fem år, ända sedan hon var nio år. Hon går i fotspåren av ett par av Egyptens mest kända idrottare genom tiderna. Den visionära tränaren Ramadan har från sin provisoriska träningsplats utbildat och coachat kvinnliga tyngdlyftare i över två decennier och har lyckats få fram fyra olympiska mästare, nio världsmästare och 17 panafrikanska mästare. Nu är det Zebibas tur!

Onsdag 15 sept. 13.15 SKÄRISBIOGRAFEN

Kortfilmspaket högstadiet

TOTAL SPELTID 84 min. Därtill kommer ett samtal med en av regissörerna på ca 15 minuter. Rek ålder åk 7–9.
I detta paket ryms både svensk och internationell dokumentärfilm för årskurserna 7–9. Här får publiken ta del av både film och animation, följa med på en meditativ (arbets)dag i Iran och inspireras till diskussion om så olika ämnen som att komma i målbrottet, flykt och en högaktuell skogsdebatt.

Torsdag 16 sept. 09.30 ZITA 1
Fredag 17 sept. 13.15 SKÄRISBIOGRAFEN

MÅLBROTTSKÖREN 

Regi: Ina Holmqvist, Martina Carlstedt. Producerad av Ballad film. Sverige, 2021, 29 min, svenskt tal. 

Från andra sopran till andra bas på ett halvår. I tonåren svajar både liv och röst. Många killar slutar sjunga när de kommer i målbrottet. Men i ”karantänkören” Målbrottskören hittar de ett sammanhang i en transittid. I intervjuer möter vi sångarna i sökandet efter en ny stämma och en plats i ett nytt liv, som vuxna.

SHADEGAN

Regi: Ako Salemi. Iran. 2019. 15 min. Filmen har (nästan) ingen dialog.

Shadegan är ett våtmarksområde i sydvästra Iran. Här bor 12-åriga Milad med sin familj. Filmen tar oss med under en dag i hans liv. Från den gyllene soluppgången när han tar sin båt för att åka ut och tömma fiskenäten, hela vägen till solnedgång. Det är en lång dag, men den är inte bara fylld av arbete. Milad hinner också utforska sina omgivningar och ta en tupplur i sin båt. Vi får en vacker och stillsam inblick i ett barns vardag.

OM SKOGEN – KAMPEN OM SVERIGES SISTA NATURSKOGAR

Regi: Peter Magnusson. Producerad av Helion Film. Sverige. 2021. 26 min. svenskt tal.

Filmskaparna har under 10 år rest runt i landet och dokumenterat skogen och den kamp som just nu förs för att kunna bevara de sista av Sveriges riktigt gamla naturskogar. En högaktuell film om att bevara denna unika skog för att på sikt kunna få en större biologisk mångfald. En längre version av filmen hade sin medialt uppmärksammade biografpremiär våren 2021. Läs mer om filmen här www.abouttheforest.se

SHARAF

Regi: David Aronowitsch & Hanna Heilborn. Producerad av Story. Sverige 2012. 14 min. Svenskt, spanskt och engelskt tal, engelsk text (det mesta är på svenska).

Genom att kombinera verkliga intervjuer med animerade bilder har filmskaparna på ett gripande sätt lyckats gestalta den utsatthet som barnen berättar om. Sharaf är den sista delen i en trilogi. I filmen berättar pojken Sharaf om sin flykt över Atlanten till Gran Canaria.

Torsdag 16 sept ZITA 1. 09.30 Skolbio Högstadiet
Fredag 17 sep SKÄRIS 13.15 Skolbio Högstadiet

Kortfilmspaket mellanstadiet

TOTAL SPELTID 56 min. Därtill kommer ett samtal med en av regissörerna på ca 15 minuter. Rek ålder åk 4–6.
I detta paket ryms både svensk och internationell dokumentär för årskurserna 4–6. Här får publiken ta del av både film och animation, få en inblick i liv i andra länder och inspireras till diskussion om ämnen om genus, flykt och BMX-cyklar.

Torsdag 16 sept. 13.00 ZITA 1
Fredag 17 sept. 09.30 SKÄRISBIOGRAFEN

KAPITEL 11

Regi: Ania Winiarska. Producerad av Story.  Sverige. 2015. 29 min. Tal xhosa, engelska, svensk text.

Förväntningarna är stora på den sydafrikanska BMX-åkaren Anita. Hon har gått från att vara barnstjärna inom sin sport och bli omskriven i lokalpressen till att vara en nybliven tonåring som kämpar med att hitta en ny plats i laget där hon också är den enda tjejen. Men det är inte alltid lätt att leva upp till rollen som mästare och förebild, speciellt inte när träningsmotivationen känns långt borta. Och snart måste hon bestämma sig om hon vill fortsätta med sin idrottskarriär.

EARTH: MUTED – JINGJING’S STORY

Regi: Mikael Kristersson, Oscar Hedin Hetteberg, Åsa Ekman. Producerade av Film And Tell. Sverige. 2020. 12 min. Tal mandarin, svensk text.

Den kinesiska flickan Jingjing bor större delen av året med sin farmor och farfar. Hennes mamma och pappa jobbar med att odla bin och de måste ta sig längre och längre bort hemifrån för att hitta giftfria områden där bina kan överleva. I filmen får vi följa med Jingjing på en resa när hon ska träffa sina föräldrar för första gången på länge. Filmen får premiär i längre format på svenska biografer 24 september, då för vuxen publik.

Torsdag 16 sep ZITA 1. 13.00 Skolbio Mellanstadiet
Fredag 17 sep SKÄRIS 09.30 Skolbio Mellanstadiet

GIRLSBOYSMIX

Regi: Lara Aerts, Els van Driel. Nederländerna. 2020. 7 min. Holländskt tal med svensk text.

Varför är det så viktigt att vara en tjej eller en kille? 9-åriga Wen Long föddes som intersex. Många barn som föds som intersex opereras vid en tidig ålder, men Wen Longs föräldrar ville att hen själv skulle få välja när hen blev äldre. Wen Long är inte intresserad av att vara antingen en kille eller tjej, utan vill bara vara sig själv. I den här lekfulla dokumentären hör vi hen resonera kring möjligheter och styrkor, men också över att det är tröttsamt när vuxenvärlden och skolan inte alltid förstår.

Tack till BUFF International Film Festival för textning.

GÖMD

Regi: Hanna Heilborn och David Aronowitsch. Producerad av Story.  Sverige. 2002. 8 min. Svenskt och spanskt tal med engelsk text (det mesta är på svenska).

Giancarlo har inget uppehållstillstånd och berättar om hur det är att bli jagad av polisen och att leva gömd. Vi följer med honom till Peru och till skolan i Sverige, men mestadels möter vi honom i intervjurummet. Designen i den klassiska animerade dokumentären är gjord av Mats Johansson.

Framtiden är vår

FRAMTIDEN ÄR VÅR

Regi: Gilles de Maistre. Frankrike. 2019. 84 min. Franska, spanska och hindi med svensk text. Rek ålder åk 5–7.

Vet vuxna verkligen alltid bäst? Hur skulle det se ut om barnen visade vägen istället? I den här dokumentären får vi träffa åtta barn över hela jorden som helhjärtat försöker stå upp mot våld och orättvisor. Barnarbete, barnäktenskap, miljöförstöring och fattigdom – inget är för stort eller omöjligt. José i Peru, Arthur i Frankrike, Aissatou i Guinea, Heena i Indien, Peter, Kevin och Jocelyn i Bolivia – med mod, empati och envishet står de upp mot vuxenvärlden och förändrar mot alla odds! Filmen utforskar mänskliga rättigheter och hållbarhetsfrågor genom barnens perspektiv.

Fredag 17 sept. 09.30 ZITA 1

Tungskärarna

TUNGSKÄRARNA

Regi: Solveig Melkeraaen. Producerad av Mediaoperatørene. Norge. 2017. 56 min. Norskt tal med svensk text. Rek ålder åk 3–5.

I Nordnorge finns det ett både traditionellt och ovanligt arbete för barn – att skära torsktungor! Hit kommer nioåriga Ylva från Oslo för att tillbringa vinterlovet hos sina morföräldrar och för att få lära sig samma sysselsättning som barnen i släkten har ägnat sig åt i generationer. I början är det svårt och Ylva tänker att hon aldrig kommer att klara det, men hennes kompis Tobias visar henne hur man gör, och snart går det lättare. TUNGSKÄRARNA är en rolig och varm dokumentär om vänskap, utmaningar och om att klara mer än man tror!

Fredag 17 sept. 10.00 ZITA 2