fbpx

Skolbio

Välkommen på gratis skolbio på Tempo Dokumentärfestival!

Sveriges största festival för dokumentära uttryck är tillbaka 4-10 mars 2019 och under festivalen bjuder vi alla Stockholm läns skolor på gratis dokumentär skolbio! Visningarna sker på biograf Victoria (Götgatan 67) kl 9.30 och 13.00.

Anmäl din klass redan idag – först till kvarn gäller. Välkomna!

Hamada

Eloy Dominguez Serèn, Sverige (2018) 89 min

Mitt i den steniga Saharaöknen bor Sidahmed, Zaara and Taher i ett flyktingläger långt ifrån sitt hemland. Övergivna och isolerade från omvärlden har Sahrawifolket bott här i över 40 år, ända sedan Marocko drev dem ut ur Västsahara. Men de tre vännerna tillhör en ny generation som aldrig känt sitt hemland. Hem är blott en plats de hört talas om i föräldrarnas berättelser. Med humor och värme skildras de unga vännernas vardag fylld med körlektioner, filosofiska diskussioner och drömmar om väst. För hur konstruerar man en verklighet när man är fångad bland sanddynernas status quo? Tillsammans skapar de sitt eget universum fritt från de begränsningar som flyktinglägret innebär och hoppas att omvärlden en dag ska ta deras politiska kamp på allvar.  

Onsdag 6 mars 9.30 på biograf Victoria salong 2

Exit

Karen Winther, Norge/Sverige/Tyskland (2018) 80 min

Som tonåring går Karen Winther med i en nazistisk grupp i Norge. Hon söker efter gemenskap, men priset för att höra till är högt. Efter flera år i organisationen får hon nog och väljer att hoppa av.

I filmen söker hon upp personer som, likt hon själv, lämnat ett våldsamt liv bakom sig och undersöker  mekanismerna som gör att unga personer väljer att gå med i extrema våldsbejakande organisationer. Vi får inblick i hur det känns att leva för något så destruktivt och kunna dö för sin ideologi. Här finns både nazister, IS-krigare och extremvänsteranhängare som berättar om minnen som de aldrig kommer få bort från näthinnan. Om hur de skadat människor helt utan anledning och skulden som de kommer få leva med resten av sina liv.

Tisdag 5 mars 13.00 på biograf Victoria salong 4

Onsdag 6 mars 13.00 på biograf Victoria salong 2

United Skates

Tina Brown, Dyana Winkler, USA (2018) 89 min

Hjulen mot trägolvet och svetten som rinner längs ryggen. Under “adult night” är rullskridsko-hallen smockfull och åkarna står redo och väntar på en lucka för att kasta sig ut på golvet. DJn spelar hiphop, r’n’b och olika mixar på James Brown-låtar. Det fartfyllda fotot och den pumpande musiken placerar tittaren mitt i de avancerade koreografierna som åkarna gör på sina rullskridskor. Hallarna som länge har varit trygga och viktiga mötesplatser, speciellt som en del av USAs svarta community, hotas nu av nedläggning. De mest dedikerade inom subkulturen kör bil i flera timmar, till en avlägsen hall, för att rulla till musiken. Men det är inte bara kampen mot avståndet som ska övervinnas, vita hall-ägare har även satt upp regler som i förtäckta ordalag riktar sig specifikt mot att hålla svarta personer borta.

Torsdag 7 mars 09.30 på biograf Victoria salong 2

Don’t be a Dick About it

Ben Mullinkosson, USA (2018) 69 min

Bröderna Peter och Matthew bor båda hemma och de älskar varandra villkorslöst men de blir också galna på varandra allt som oftast. Peter är besatt av TV-serien Survivor och återspelar elimineringsscenerna hemma i vardagsrummet varje kväll med familjen som deltagare. Peters yngre bror Matthew är rädd för hundar och besöker kontinuerligt den lokala hundrastgården med sin mamma för att steg för steg försöka komma över sin rädsla. I vinnaren av IDFA:s publikpris följer kameran bröderna i deras vardag som är fylld med värme, familj, bråk och kärlek. Det är inte svårt att bli charmerad av denna humoristiska indiepärla.

Torsdag 7 mars 13.00 på biograf Victoria salong 2

What Walaa Wants

Christy Garland, Kanada/Danmark (2018) 89 min

Uppväxt i Balata flyktingläger, med sin mamma i fängelse, får vi följa Walaa, en ung tjej som är annorlunda från många andra tjejer i hennes närhet. Walaa drömmer om att bli polis för den Palestinska Säkerhetsstyrkan (PSF) men väl antagen till utbildningen är det hennes egna rebelliska uppsyn och brist på disciplin som sätter käppar i hjulet. Walaa tvingas fundera över om detta verkligen är det hon vill göra, vilka regler hon kan bryta eller följa och vilken väg som är den rätta. I ett intimt porträtt får vi följa en ung kvinnas uppväxt och perspektiv under 6 år i en skör och problematisk situation.

Fredag 8 mars 9.30 på biograf Victoria salong 2

Home Games

Alisa Kovalenko, Ukraina (2017) 86 min

Alina Shilova är en 20-årig lovande fotbollsspelare med siktet inställt på att få spela i landslaget för Ukraina. Filmen äger rum under ett kritiskt år i Alinas liv där allt ställs på sin spets och hon tvingas inta rollen som vårdnadshavare till sina två småsyskon då hennes mamma dör och pappan inte tar sitt ansvar. Allt detta samtidigt som hon har chansen till en lovande fotbollskarriär och befinner sig mittemellan tonår

och vuxenliv med allt som hör därtill. Kärlek och drömmar blandas med plikt och familjeansvar när Alina konstruerar sin framtid.

Tisdag 5 mars 9.30 på biograf Victoria salong 4

Utrikesministern

Viktor Nordenskiöld, Sverige (2018) 90 min

1461 dagar bakom kulisserna med världens första feministiska utrikesminister. Margot Wallström, älskad, hatad, kontroversiell, folkkär. Wallström skapar kontroverser med sina tydliga ställningstaganden, och priset att betala är ibland högt. I denna politiska thriller för vi följa med utrikesministern på diplomatiska kriser med Mellanöstern, genom mediedrev och dödshot, kampanj för en plats i FNs säkerhetsråd och hemlig medling mellan kärnvapenmakter. Ett gränsundersökande intimt, tidlöst porträtt i en alldeles vanligt ovanlig miljö. Svensk politik har aldrig varit mer spännande!

Fredag 8 mars 13.00 på biograf Victoria salong 2

Visningarna är gratis för skolklasser men anmälan är bindande (avbokningar debiteras med 500 kronor). Anmäl dig och din klass till skolbio@tempofestival.se och ange vilken skola som kommer samt hur många ni är. Visningarna presenteras i samarbete med FilmCentrum.

Tisdag 5 mars

9.30 Home Games

13.00 Exit

Onsdag 6 mars

9.30 Hamada

13.00 Exit

Torsdag 7 mars

9.30 United Skates

13.00 Don’t be a dick about it

Fredag 8 mars

9.30 What Walaa Wants

13.00 Utrikesministern

Biograf Victoria, Götgatan 67 i Stockholm (T-bana Medborgarplatsen)

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!

Tempo på Instagram

Läs mer!