fbpx

Wintopia

Den kanadensiska filmskaparen Peter Wintonick är kanske mest känd för filmen Noam Chomsky & The Media: Manufacturing Consent från 1994. Men under hela sin karriär mötte och skildrade han världen med en helt unik blick. 2013 dog han efter en kort tids sjukdom och bland hans tillhörigheter fanns en låda videoband. Lådan innehöll research till det som var tänkt att leda fram till hans stora film och dröm: Utopia. Hans dotter Mira tar sig an lådan, filmerna och sin pappas projekt och skapar ett ömsint porträtt av en far som inte var som alla andra, men som var så mycket mer. Det blir inte hans film, utan hennes – där den egna sorgen och familjens liv får ta plats vid sidan av jakten på den stora drömmen.

Regissörsbesök

Tempo tipsar: Emilie Löfgren, redaktör

Jag vill tipsa om mina favoritfilmer Kunstneren og tyven; en spännande film om hur en tavelstöld blir början på en osannolik vänskap där de båda tvingas möta sina demoner från det förflutna. Our time machine är en jättefin film om skapandets ångest, en demenssjuk pappas minnen som blir allt mer suddiga och regissörens längtan efter en egen familj. Få fler tips på vår instagram @tempofestival!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik. I år med tema familj och gräsrotsrörelser med filmer från Ukraina, Brasilien, Mexiko och Sverige. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på radiodokumentärer från hela världen tillsammans med Radio Atlas eller bli höra de bästa ljudberättelserna under 3 minuter i Short Dox Radio? Läs om om samtliga programpunkter här!

Vill du vara volontär på Tempo 2020?

Vill du vara med och skapa Sveriges största festival för dokumentära uttryck? Bli volontär på årets upplaga av Tempo dokumentärfestival! Vi söker nu entusiastiska volontärer som kan hjälpa oss under festivalen som äger rum mellan den 2-8 mars. Läs mer här