fbpx

UNITED SKATES

Hjulen mot trägolvet och svetten som rinner längs ryggen. Under “adult night” är rullskridsko-hallen smockfull och åkarna står redo och väntar på en lucka för att kasta sig ut på golvet. DJn spelar hiphop, r’n’b och olika mixar på James Brown-låtar. Det fartfyllda fotot och den pumpande musiken placerar tittaren mitt i de avancerade koreografierna som åkarna gör på sina rullskridskor.

Hallarna som länge har varit trygga och viktiga mötesplatser, speciellt som en del av USAs svarta community, hotas nu av nedläggning. De mest dedikerade inom subkulturen kör bil i flera timmar, till en avlägsen hall, för att rulla till musiken. Men det är inte bara kampen mot avståndet som ska övervinnas, vita hall-ägare har även satt upp regler som i förtäckta ordalag riktar sig specifikt mot att hålla svarta personer borta.

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!