The Man Who Saw Too Much

Vi åker förbi en bilolycka… Vi vill inte titta… men nog tittar många av oss ändå… Vad är det som driver någon att till och med fotografera olyckor och ond, bråd död? I den prisade »The Man Who Saw Too Much« möter vi mexikanske Enrique Metini ­ dis, som redan som 9-åring (!) fick sina fotografier av bilkrascher, mord och bränder publicerade. Idag är han 82 år och har arbetat med att fotografera denna plötsliga, blodiga död hela livet. Det finns likheter med den amerikanska succén »Nightcraw ­ ler«, men den lågmälde Enrique är en helt annan, och betydligt mer komplex person. Med enkla medel och lika enkla kommentarer fångar Ziffs film något betydligt större än den börjar med. Genom att skildra den åldrade Enrique – i hans märkliga hem fyllt av leksaker – och koppla ihop hans liv med dagens situation för fotografer, tidningar och samtida gallerister – där den enskilda tragedin lätt exploateras som konst – så kommer »The Man Who Saw Too Much« närmare inpå oss än vi hade tänkt. Precis som dessa dödliga olyckor.
Visas med stöd av Svenska Institutet.

Innan visningen 8 Mars spelas förradion Föräldrarmöte av Fredrik Ramel.

Dokumentären om Rikard Wolff inviger Tempo!

Festivalen invigs med Rikard, om nyligen bortgångne Rikard Wolff – en av Sveriges största och mest omtyckta artister och en ikon inom hbtq–rörelsen. Rikard är en av de dokumentärer som speglar det övergripande temat för festivalen: Persona. Läs mer här.

Jobba som volontär på årets Tempo Dokumentärfestival!

Nu söker vi volontärer till årets festival! Jobba på biograferna, i pressdisken, som festivalfotograf eller på en mängd andra roliga events. Läs mer om hur du ansöker här.

Årets tema för Tempo Dokumentärfestival är Persona!

Vi tar temperaturen på samhället och dess individfixering. Begreppet Persona beskrivs inom psykologin som den roll individer spelar i sociala sammanhang och det beteende som de visar upp för omvärlden. Temat genomsyrar många av festivalens dokumentärer, till exempel Oscaraktuella Agnès Vardas Cannesbelönade Faces Places. Läs mer här.

Tio svenska långfilmsdokumentärer har nominerats till Tempo Documentary Award!

Samtliga nominerade filmer visas under Tempo Dokumentärfestival 5–11 mars, 2018. Priset delas ut till vinnaren på avslutningsgalan lördagen den 10 mars. Läs mer om alla nominerade långfilmsdokumentärer här.