fbpx

THE JUDGE

Hon sveper in i domstolen och tar plats med självklar pondus, den första palestinska, kvinnliga shariadomaren Kholoud Faqih.

Likt i många länder i Mellanöstern har det i Palestina varit närmast renons på kvinnliga domare. I shariadomstolarna, instansen som dömer i familjemål, har det inte funnits någon alls. Inte förrän Faqih kommer. Med stor karisma tar hon sig igenom den ena manliga enklaven efter den andra. För att till sist få en viktig roll i den palestinska domstolshierarkin. Men även då stöter hon på starkt motstånd. En kvinna med makt att döma män? Den amerikanska regissören Erika Cohn skapar ett glimrande entusiastiskt porträtt av den vassa domaren. Tillsammans står de upp mot en mer än förlegad chauvinistisk kultur.

 

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!