fbpx

The Inertia Variations

»The The« och sångaren Matt Johnson betydde mycket för många under ett segt 80- tal. Hans skivors radikalitet, där tung och sexig dansmusik effektivt blandades med brittisk intellektuell, arty och politiskt arg pop kickade igång oss. Skivan »Infected« är onekligen viktig även 30 år senare. För en ny generation. Men var tog den coola sångaren vägen? Genom hans tidigare fru, svenska Johanna St Michaels familjära dokumentär ­ porträtt, får vi veta att han gör massor. (Svenskkopplingen gör att vi bland andra också får höra sångerskan Meja en liten stund.) Lika mycket tar han sig rätten att göra »ingenting«. Varför anses det fel att en hel dag ligga och tänka, ensam i en soffa? Måste man prestera? Man behöver inte veta ett endaste dugg om Matt Johnsons tidigare liv, för att här känna inspiration. Vi får följa honom i hans egenhändigt uppbyggda radiostation i London, där han diskuterar världens märkligheter, gör personliga porträtt, pratar om brittisk och amerikansk politik, liksom om filosofiska ting som prokrastinering, apati, åldrande – och en hel del kärlek.

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!