Tempo Pitch

Vår publika pitch av dokumentärer i utvecklingsfasen brukar vara en av höjdpunkterna under festivalen. Här får du chans att höra några av branschens mest intressanta producenter och regissörer pitcha sina projekt inför publik på Bio Rio. Prissumman är höjd till 90 000 i år och finansieras av Filmregion Stockholm-Mälardalen, SVT Dokumentär och Svenska Filminstitutets dokumentärfilmskonsulenter.

Pitchen sker inför en panel bestående av Helene Granqvist (ordförande WIFT) Juan Pablo Libossart (dokumentärfilmskonsulent SFI), Matti Kentrschynskyj (redaktör SVT). Lisa Widén (produktionsansvarig FRSM) och Bo Thörnwall (programchef C More), Jury: Lisa Widén, Matti Kentrschynskyj och Melissa Lindgren (konstnärlig ledare, Tempo).

Pitchande projekt 2018:

Beauty and the Beast (bild ovan)
Margrét Seema Takyar (regissör), Siri Hjorton Wagner (producent)
Följ med den skamlösa och prisade dansduon som inte lämnar hemmet utan svartvita Kiss-masker. Duon som osar kärlek, jävlas med könsnormer och älskar att bryta regler står inför ett vägval i sina privatliv… De ska just ge sig ut på sin största turné hittills men inga alter egon eller hårda scenpersonligheter kan skydda dem från den livskris som medelåldern ofta för med sig. Biologiska klockor, samhällsnormer och att vara ett missförstått geni är bara några av ämnena som tas upp i denna hybriddokumentär.


 

 

 

 

Fly so Far
Celina Escher (regissör), Mónica Hernández Rejón (producent).
“Fly So Far” är en film om María Teresa Rivera, Teodora Vázquez och Evelyn Hernández, tre kvinnor som genom sina egna kroppar levt orättvisan i El Salvador. Dömda till 30-40 års fängelse för att ha fått ett missfall, är de en del av “Las diecisiete”, de kvinnor som sitter i fängelset som ett resultat av landets kriminalisering av abort. Medan María Teresa släpptes och fick politisk asyl i Sverige, fortsätter Teodora och Evelyn sin kamp för att bli fria. Denna film reflekterar om ett system som straffar fattiga kvinnor, men också om möjligheterna till motstånd, både utanför och inuti fängelset.


 

 

 

 

Kvar
Jan Ärfström (regissör), Malin Nicander (regissör och producent)
Sommaren 2009 fick Andréas sin cancerdiagnos. Våren 2012 har Andréas dåliga prognoser men stort hopp. Hans fru Anna Karin är mer svartsynt. De tre barnen vet inget. Det var då vi började filma familjen. Filmen rör sig mellan ett pågående nu, där Andréas blir allt sämre och dör; och ett back-spegelperspektiv från åren som följt. Samma berättelse kommer då att präglas av hur livet fortsatt för de som blev kvar. När Andréas dog hade de yngsta barnen levt halva sitt liv med en sjuk pappa. Idag, 6 år senare har de levt halva sitt liv utan en pappa. Vad blir kvar av oss när vi dör?


 

 

 

 

 

Omar Sharif
Axel Petersén (regissör), Mark Lofty (regissör), Sigrid Helleday (producent)
Filmen skildrar Omar Sharifs liv, de hundratals karaktärer han spelade, i fiktionen och i verkliga livet, samt de politiskt föränderliga spelplatserna; Egypten och Hollywood, öst och väst. Hans larger than life liv – en perfekt projektionsyta för att berätta något om världen av idag, med fokus på nationalism och religiös extremism och med grenverk av drivande frågeställningar alla kopplade direkt till Omars enigmatiska person och öde – vem var han och varför blev han?

 

 

 

 

 


Psyket 2, andra sommaren

Moa Junström (regissör och producent)
Det är som ett hemligt rum. När man varit där håller man tyst om det. Skäms på något sätt. Andra kan missuppfatta vem man är. Skapa sig en ny bild av en som man inte vill att dom ska ha. Vågar man säga något kritiskt om vad som sker i rummet så får man höra att det inte fanns något annat att göra. Så man tystnar. Bär det inom sig. Som en tyst rädsla i kroppen. Psyket 2 – andra sommaren bygger på intervjuer med kvinnor som varit tvångsvårdade. Men deras berättelser gömmer också en annan historia, den som handlar om allas våra bortglömda själar och känslornas plats i vår samtid.

 

 

 

 

 


Radius

Christopher Sanitate (regissör), Klas Hjertberg (regissör),
Robban Gustavsson (regissör), Katja Uneborg (producent)
Genom den unga skejtaren Heddas ögon följer vi Puttis, en svensk skateboardlegend som söker sanningen om en försvunnen, mytomspunnen skateboardramp i Dalarna. Där blev han på 80-talet vittne till födelsen av ett nytt halsbrytande trick som kom att revolutionera skateboard och andra actionsporter: The McTwist. På en resa från Rättvik till Kalifornien lär vi känna Hedda och Puttis, amerikanska skateboardlegender från 70-talet, föreningen Hela Rättvik rullar och en ny generation kvinnliga proffsåkare. En film om vänskap, rädslor och mod och att pusha sig själv till det yttersta. Med filmat material på Super 8 från 70-talets skatescen i Dalarna.

 

 

 

 

 

Ultras
Ragnhild Ekner (regissör), Tobias Jansson (producent)
Ultras är de supportrar som gemensamt fixar stämning på fotbollsläktare under match genom att anordna läktaraktiviteter; tifon. Om en subkultur där gruppen är allt och individen inget. Om sammanhållning, lojalitet och meningsskapande, i bilder som bibehåller subkulturens mystik men samtidigt för tittaren in i den känslovärld som existerar i och runtomkring läktaren. Genom en filmisk mosaik av läktare världen över berättas subtilt men kraftfullt även om det politiska världsläget genom att se på läktarkultur och dess olika förutsättningar och uttryck beroende på fotbollsklubb och land.