fbpx

Systrar Bakom Galler

Efter den suveräna och 2014 års Emmy-belönade »Frihet bakom galler«, om ett kvinnofängelse i Afghanistan – där flertalet är dömda för för oss helt obegripliga saker – följer Nima Sarvestani och Maryam Ebrahimi upp vad som hände sedan. Det är lika dramatiskt och den svenska filmduon är själva i högsta grad en del av det som sker. Vi som med oroligt hjärta minns hur Sara på slutet av »Frihet bakom galler« släpps ur fängelset, hur murarna inte längre skyddar henne, hur hon sätter på sig burkan och vandrar ut ensam i världen, får nu följa henne vidare. Det är en märklig resa som väntar i hennes unga, svåra liv. På väg till Sverige. Vi får också följa regissören Nima ge sig ut på jakt i Kabul efter Nabijeh, den andra av den förra dokumentärens fängelsedömda huvudpersoner – den arga, ensamstående mamman. Precis som en del av livet skildras i en bra dokumentär, så visar »Systrar bakom galler« också på att världen rumlar vidare. Självklart, på gott och ont.

Innan visningen 10 Mars spelas förradion I ett främmande land av Mukhtar Shams, Aija Speville.

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!