SILVANA – VÄCK MIG NÄR NI VAKNAT

Rapparen Silvana Imam slog igenom på allvar vid antirasistdemonstrationen i Kärrtorp i slutet av 2013. Redan från början präglad av ett starkt politiskt budskap fick hennes musikkarriär en raketstart. I Silvana – Väck mig när ni vaknat följer vi henne på nära håll. På scen, bakom scen, genom förälskelse och kärlek, och med ett unikt material från hennes barndom. 2015 behöver hon en timeout från rampljuset. Allt har gått för snabbt. Den Silvana som sen kommer tillbaka ett år senare gör det med större kraft än någonsin och 2016 får hon en Grammis för årets artist. Filmen är regisserad av Mika Gustafson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis som tillsammans skapat ett porträtt där vi möter Silvana, personen bakom den offentliga mediebilden.

 

UNGA KRITIKER RECENSERAR:
Silvana – väck mig när ni har vaknat är en dokumentärfilm som följer Silvana Imam under hennes första år som artist. Under filmens gång ser vi en fantastisk utveckling av ing av personen Silvana. Hon gick år från att spränga jantelagen till att bli vara mer ödmjuk och fokuserad person. Jag kunde trots att filmen är en dokumentär, inte låta bli att tycka att vissa delar kändes något falska. Kameran skiftar mellan närbilder på hennes ansikte som ger oss en inlevelse och helbilder som  hjälper oss att titta på hennes ansiktsuttryck och uppleva och se hur Silvana uttrycker sig med hela kroppen. En av sådana scener när hon är i skogen, står på klippan och skriker. Min favoritscen ur filmen är när Silvana är Litauen med sin mamma. Som inte vill att Silvana skulle berätta att hon är homosexuell för sin mammas kompis eftersom hon inte skulle förstå, vilket var rätt så roligt.

Jag tror budskap att även förebilder kan må dåligt och behöva en paus. Inte döma för sexuella läggning. Budskapet med filmen kändes tydlig, regissörerna lyckades verkligen framhäva det.
Betyg: 8 av 10

Faith Biamba

Unga kritiker är ett samarbete mellan Tempo Dokumentärfestival, Botkyrka kommun och FLM för att stärka unga i sitt skrivande och i filmkritisk analys.