fbpx

Shapeshifters

Vilket hemland omfamnar mig? Vem är jag, och var hör jag hemma? Även om man lämnat sitt första hemland vid bara fyra månaders ålder kan man undra vad som finns kvar därifrån. Sophie Vukovi ć söker sitt hem. Med avstamp från en kort blick från en gammal vän som hon möter på anti-nazistdemonstrationen i Kärrtorp. Så i samtal med sina föräldrar, i samtal med sig själv, på resor till sin släkts gamla Balkan, och självreflekterande över sina fantasier och drömmar söker hon sig själv. Vad är de till för för övrigt, länderna? Från sitt inre ger unga Vukovi ć oss blickar som når ut till oss alla – oavsett bakgrund. Blickar som är frågvist öppnande, i denna tid fylld av migration. Eller som Sophie så eftertänksamt kommer fram till: Att söka sina rötter…. det går inte om man aldrig haft en fast plats. Tillhörighet handlar kanske inte om plats över huvud taget. Så om vad?

Innan visningen 8 Mars spelas förradion Hatet och poesin av Sofia Pappa.

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!