fbpx

SAMER I SVENSK FILM

Samers plats i den svenska filmhistorien är i bakgrunden, som fond till svenska naturskildringar. Bilden har varit exotiserande även när uppsåtet varit ärligt. När samer började göra film ändrades denna bild och man kunde ge ett inifrånperspektiv på sina liv och sin historia.

I samarbete med Tempo dokumentärfestival visar vi en rad filmer som visar hur samer skildrats genom tiderna. I prins Wilhelms etnografiska reseskildring Lappmark (1936) beskrivs samers liv i lyriska ordalag. Arne Sucksdorff skildrar samernas flytt tillbaka till skogslandet om hösten i Sarvtid (1942). I den digitalt restaurerade Från vinterviste till sommarfjäll (1949) dokumenterar Stig Wesslén Jokkmokksamernas liv.

I Ovanlandet (1985) berättar samiska kvinnor om sina liv. I Liselotte Wajstedts Rockabilly (2006) skildras regissörens första möte med renar och de känslor mötet väckte i henne. Wajstedt har också gjort musikvideon Ruotnas Várri (2018) som är en del av hennes stora projekt om Kirunaflytten. I Bihttoš (2014) porträtterar Elle-Máijá Tailfeathers sina föräldrars blandäktenskap.

Efter visningen samtalar Malin Nygren, projektledare för Filminstitutets arbete med nationella minoriteter, med bland andra filmaren Anna Linder och Kjell-Åke Aronsson, före detta museichef för Ájtte, om hur skildringar av samer förändrats och om det spelar roll vem som står bakom kameran. Samtalet pågår i 30 minuter.

Cinematekets förmånskort gäller som Tempos medlemskort.

Tempo tipsar: Emilie Löfgren, redaktör

Jag vill tipsa om mina favoritfilmer Kunstneren og tyven; en spännande film om hur en tavelstöld blir början på en osannolik vänskap där de båda tvingas möta sina demoner från det förflutna. Our time machine är en jättefin film om skapandets ångest, en demenssjuk pappas minnen som blir allt mer suddiga och regissörens längtan efter en egen familj. Få fler tips på vår instagram @tempofestival!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik. I år med tema familj och gräsrotsrörelser med filmer från Ukraina, Brasilien, Mexiko och Sverige. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på radiodokumentärer från hela världen tillsammans med Radio Atlas eller bli höra de bästa ljudberättelserna under 3 minuter i Short Dox Radio? Läs om om samtliga programpunkter här!

Vill du vara volontär på Tempo 2020?

Vill du vara med och skapa Sveriges största festival för dokumentära uttryck? Bli volontär på årets upplaga av Tempo dokumentärfestival! Vi söker nu entusiastiska volontärer som kan hjälpa oss under festivalen som äger rum mellan den 2-8 mars. Läs mer här