fbpx

SAMER I SVENSK FILM

Samers plats i den svenska filmhistorien är i bakgrunden, som fond till svenska naturskildringar. Bilden har varit exotiserande även när uppsåtet varit ärligt. När samer började göra film ändrades denna bild och man kunde ge ett inifrånperspektiv på sina liv och sin historia.

I samarbete med Tempo dokumentärfestival visar vi en rad filmer som visar hur samer skildrats genom tiderna. I prins Wilhelms etnografiska reseskildring Lappmark (1936) beskrivs samers liv i lyriska ordalag. Arne Sucksdorff skildrar samernas flytt tillbaka till skogslandet om hösten i Sarvtid (1942). I den digitalt restaurerade Från vinterviste till sommarfjäll (1949) dokumenterar Stig Wesslén Jokkmokksamernas liv.

I Ovanlandet (1985) berättar samiska kvinnor om sina liv. I Liselotte Wajstedts Rockabilly (2006) skildras regissörens första möte med renar och de känslor mötet väckte i henne. Wajstedt har också gjort musikvideon Ruotnas Várri (2018) som är en del av hennes stora projekt om Kirunaflytten. I Bihttoš (2014) porträtterar Elle-Máijá Tailfeathers sina föräldrars blandäktenskap.

Efter visningen samtalar Malin Nygren, projektledare för Filminstitutets arbete med nationella minoriteter, med bland andra filmaren Anna Linder och Kjell-Åke Aronsson, före detta museichef för Ájtte, om hur skildringar av samer förändrats och om det spelar roll vem som står bakom kameran. Samtalet pågår i 30 minuter.

Cinematekets förmånskort gäller som Tempos medlemskort.

Hör upp! Här är Tempos ljudprogram!

Som vanligt är Tempo fullspäckat med spännande ljudpunkter. Vad sägs om att lyssna på hemligheter tillsammans med Alice i Underlandet eller bli het på gröten i vårt Radio Dark Room? Tillbaka är även en favorit-i-repris: Sound Souna! Läs om om samtliga programpunkter här!

Politik i fokus

Tillsammans med Arena Idé bjuder vi in till filmvisning och samtal om politik i år med fokus på högerpopulism i Ungern, Brasilien och Italien. Vi får också följa vår kontroversiella utrikesminister Margot Wallström samt träffa avhoppare från extremistorganisationer i Karen Winthers senaste film Exit. Läs mer om alla filmer och samtal här!

Fira 8 mars med Tempo!

Tempo ägnar den 8 mars till att visa filmer och dokumentära verk av och om kvinnor och transpersoner. I samband med dagen vill vi uppmärksamma allt arbete som görs för att stötta kvinnor och barn i utsatthet. Tempo tipsar om tre organisationer som du kan stödja. Kolla här!